A bizalom elvesztése: mit tehetsz a pszichológus szerint, ha már nem bízol a párodban?

Hogyan állítható helyre a sérült bizalom? Mit lehet tenni, hogy elkerülhető legyen a szakítás? A pszichológus elmondta.

boldogtalan par cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A párkapcsolatok akkor lehetnek igazán erősek, boldogok és kiegyensúlyozottak, ha megvan a felek között a kölcsönös bizalom. Ez azonban egy igen érzékeny dolog, könnyen megsérül, és egyáltalán nem csupán a megcsalás miatt gyengülhet el. Más apróságok, egyéb tényezők is közrejátszhatnak abban, ha a pár tagjai már nem tudnak ugyanúgy megbízni a másikban, mint régen.

Sákovics Diana pszichológust, a Dívány.hu főszerkesztő-helyettesét kérdeztük arról, mit lehet tenni ilyenkor, hogyan hozható helyre a törés a felek között, és hogyan lehet elérni azt, hogy továbbra is működjön a kapcsolat.

Mit lehet tenni, ha meggyengült a bizalom a kapcsolatban? 

- Egy kapcsolati krízist követően az első legfontosabb kérdés, hogy vannak-e a felek annyira elkötelezettek, hogy kitartsanak egymás mellett. Ha a válasz egyértelműen igen, akkor már van esélyük. Ilyenkor azt érdemes tudatosítani, hogy a kríziseken, a problémákon, a történtekkel kapcsolatos és az egymás iránti - néhol ellentmondásos - érzéseken nem szabad csak úgy túllépni.

Nincs olyan, hogy felejtsünk el mindent, kezdjünk tiszta lappal. Ha ugyanis így teszünk, tüskék maradnak bennünk, kimondatlan sérelmek, melyek a közelség, az intimitás ellen hatnak. Egy ilyen nehéz időszak alatt fontos, hogy a felek őszintén, nyíltan beszéljenek érzéseikről, és képesek legyenek meghallani azt, amit a másik mond. Ez sokszor nagyon fájdalmas folyamat, de hosszútávon megéri időt, energiát fordítani rá, benne maradni a kellemetlen helyzetekben, eljutni addig, amíg ezek az érzések oldódni tudnak. 

Hogyan építhető fel, erősíthető meg újra?

 - Az, hogy bízunk-e a másikban, nemcsak a kapcsolatról, nemcsak a másik félről szól, hanem rólunk is. Sőt, nagyon sokban szól rólunk. Abban, hogy képesek vagyunk-e a bizalomra, hisszük-e, hogy lehet olyan szoros viszonyunk, amiben a partner mellettünk áll, nem hagy magunkra, nem változik meg minden egyik pillanatról a másikra, nagy szerepe van a gyerekkorunknak, a szüleinkkel, gondozóinkkal való kapcsolatunknak. Ha csecsemőként az igényeinkre érzékenyen reagáló, kiszámítható, szeretetteli felnőtt gondozott bennünket, akkor később is nagyobb bizalommal tudunk a másikhoz állni. Ha nem, akkor egyrészt a bizalommal is nehezebben boldogulunk, ráadásul hajlamosabbak vagyunk olyan társat is választani, akiben kevésbé lehet megbízni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sákovics Diana pszichológus

Sákovics Diana az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán szerezte diplomáját, egészség- és szervezetpszichológia szakirányon. Pályája kezdetén a drogfogyasztás, drogfüggőség lelki egészségre gyakorolt hatásával foglalkozott, éveken át vezetett fiataloknak drogprevenciós csoportokat. Érdeklődése később a párkapcsolatok és a szexuálpszichológia felé fordult, szakirányú tanulmányait az ELTE szexuálpszichológiai szakképzésén végezte. A pszichológus 2014 óta a Dívány.hu állandó szerzője, később a kiadvány főszerkesztő-helyettese, nevéhez több mint 600 pszichológiai témájú cikk köthető. 2017-ben jelent meg Hol rontom el? – A boldog párkapcsolatok pszichológiája című könyve, amelyben szórakoztatóan és közérthetően osztja meg azokat a legfontosabb ismereteket, amelyeket a pszichológia tudománya az elmúlt évtizedekben a párkapcsolatokról felhalmozott. A pszichológus 2016 és 2017 között társműsorvezetője volt a Teszt és lélek című műsornak a Tilos Rádión is.

 

„Az egyetlen dolog, ami igazán számít az életben, az a kapcsolatunk más emberekkel. Így a jó élet felé vezető út egyik legfontosabb feladata az, hogy ezeket a kapcsolatokat megtanuljuk gondozni. Erről szólnak a cikkeim, ez áll a fókuszban az egyéni konzultációimon és ezen dolgozunk a workshopjainkon is.”
 

Promóció

Ezek a folyamatok persze nem tudatosan történnek, nem a döntések szintjén keresendőek, hanem sokkal mélyebben. Azt, hogy én, egyénként képes legyek a bizalomra, ha egyébként nem tanultam meg gyerekként, hosszú és elkötelezett terápiás munkával tudom elérni. Kapcsolati szinten pedig a nyílt és őszinte kommunikáció, a fejlődésre, önismeretre való törekvés tudja meghozni. 

Hogyan lehet túllépni rajta, és megoldani a helyzetet?

 - A lelki problémák feloldásában nincs legkönnyebb út. Vannak felszínes megoldások, melyekkel lesöpörjük a problémákat, és van az az út, amikor dolgozunk ezek megoldásán. Ez soha nem egyszerű, de egyedül ez biztosít tartós megoldást. 

Fokozott figyelem a kapcsolatra, őszinteség magunkhoz és a másikhoz, válaszkészség, vagyis a másikra való érzékenység, mindkét fél részéről - ezekre van szükség ahhoz, hogy egy kapcsolat jól működhessen egy krízis után - hangsúlyozta Sákovics Diana.

Ilyen a szerelem a való életben

A kapcsolat idővel átformálódik egy picit, de egyáltalán nem rossz értelemben, sőt. A felek között csak egyre szorosabb lesz a kapocs, és olyan pillanatokat élnek meg együtt, melyek akármilyen jelentéktelen apróságnak tűnnek is kívülről, valójában az igaz szerelem megtestesülései, és hatalmas boldogságot okoznak mindkettőjüknek. Ezeket az intim perceket rajzolja le egy francia-amerikai művész, Pascal Campion a saját életéből is merítve. 

Ezt is szeretjük