Így lehet talpra állítani egy kapcsolatot a megcsalás után - A szexuálpszichológus segít

Ezt a folyamatot érdemes követni.

nagykep?cikkid=169653&kep=valni-akarok1-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb kapcsolatban felüti a fejét egyszer biztosan a féltékenység, és a hosszú távú kapcsolatok nagy százalékának a megcsalás problémájával is szembe kell néznie. A bizalomvesztés és a szégyenérzet, hogy megcsaltak, nagyon fájdalmas tud lenni. Viszont a hirtelen sokk után van esély arra is, hogy a pár újraépítse kapcsolatát, ha ezt mindketten szeretnék.

- Ez nem egyszerű feladat, de ha erőforrásként tekintenek a mélypontra, hogy a nehézségek által csak még erősebbek lesznek, egészen új perspektívát kaphat a kapcsolat is általa - mondja Román Boglárka szexuálpszichológus, pár- és családterapeuta. Az alábbi folyamat segít talpra állni a helyzetből, de érdemes felkeresni egy szakembert is, mert a párterápia során segítséget kap a feldolgozásban, és a két fél megtanul kommunikálni is, ami kapcsolatuk alapját képezheti így a jövőben.

Döntést kell hozni

- Ahhoz, hogy a kapcsolatot újra lehessen építeni, el kell köteleződni. A folyamat és a kapcsolat mellett is. Biztosan tudnod kell, hogy meg akarsz bocsátani magadnak és a másiknak is, mert egy ilyen traumából felépülni idő, sokszor nehéz és fájdalmas folyamat, tele önismereti felismerésekkel - mondja Boglárka.

- Biztosan tudnod kell, és vállalnod kell, hogy ebben a kapcsolatban maradsz, megpróbálod helyrehozni a történteket, és változtatni az eddigi folyamatokon. Elkötelezettnek kell lenned, és motiváltnak, hogy meg tudjátok oldani.

Bízz magadban és a másikban is

- A bizalmat újraépíteni idő, és mindkét fél munkája szükséges hozzá. A bizalomvesztés első fázisában általában a másikat hibáztatják mindenért. Hogy ő ment ki a kapcsolatból, ő a hibás, ő döntött úgy, hogy félrelép, és mást keres.

A folyamat következő fázisa, hogy a megcsalt fél önmagát hibáztatja, és a bűnbakkeresés átcsap önrontásba - fejti ki a szexuálpszichológus. - Ő tehet róla, mert biztosan nem elég jó, nem elég szerethető, nem elég vonzó. Mindkét folyamaton végig kell menni, de le is kell zárni őket. Fel kell oldoznod mind önmagad, mint a másikat, hogy tovább tudjatok lépni. Légy belátó mindkettőtökkel szemben.

Önismeret és a másik megértése

- A megcsalt félnek el kell fogadnia azt, hogy megcsalták, hogy megbántották és megsértették. Ezek a dolgok sérülékennyé teszik őt, de ha ebből a fájdalomból erőforrást tud kovácsolni, megszereti és belátja ezt a sérülékeny részét, hatalmas erőt kaphat általa, és újraépítheti akár az egész életét, teljesen új megvilágításba helyezve a kapcsolatot.

Boglárka azt mondja, a megcsalt félnek azt is el kell fogadnia, hogy a másik hiányt élt meg a kapcsolatban, amiért mindkét fél felelős. Szükség van arra, hogy le legyenek kommunikálva az okok, amik idáig vezethettek, hiszen csak így lehetséges, hogy ne forduljanak elő többet.

Új alapokra kell helyezni a kapcsolatot

Mindkét fél részéről fontos, hogy egy erősebb, jobb szövetséget alkossanak egy ilyen helyzet után. Változtatni kell bizonyos berögzült, sok esetben monoton mintákon, jobban odafigyelni a pár tagjainak önmagukra és egymásra is.

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

- Nyitottság szükséges ahhoz, hogy meghallgassák a másik vágyait, kéréseit, és megpróbáljanak olyan helyzeteket teremteni, ami mindenkinek jó. Tiszta lapot kell adni mindét félnek - javasolja a szexuálpszichológus. És ahogy a megcsalt fél nem tudhatja, hogy a másik megteszi-e újra, úgy a partner, aki félrelépett, sem tudhatja, hogy valóban megbocsátottak-e neki. Csak bízni lehet benne, tiszta lapot adni, és dolgozni azon, hogy többet ne történjen meg.

Minden változásnál fontos, hogy megértsd, ez egy hosszú folyamat, aminek időt kell adni. A tanulás része az is, hogy az elején nehezen megy. - Amikor beülsz vezetni, akkor sem tudod, hogyan lesz egy beidegződött folyamat ebből, hagyj magadnak és a másiknak is időt mindenre - mondja Boglárka.

Ezt is szeretjük