Barátok maradtak: veszélyes az exe? A kapcsolati szakértő válaszolt
Ha még mindig jóban vannak, az adhat okot aggodalomra.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden héten beszélnek, akár többször is? Közös a baráti körük? Gyakran buliznak együtt? Ha valami fontos történik, beszámolnak róla egymásnak? Három igen válasznál már be kell vállalnod, hogy a párod volt barátnője is része a közös életeteknek.

Nyugodj meg, ez nem jelent automatikusan fenyegetést a kapcsolatotokra. Íme, négy szempont, amiből kiderülhet, mit akarhat az ex.

Múlt a jelenben

A legfontosabb kérdés az, vajon igazi szerelem volt kettőjük között, vagy csak egy olyan viszony, amely fontos lelki szempontokon alapult. Ha ugyanis erős érzelmek lángoltak közöttük, az utólagos barátság kizárt. Nagy szerelmek mindig úgy érnek véget, hogy a kapcsolat is megszakad a két ember között. Kivéve persze, ha úgy tesznek, mintha, azaz még ez a barátkozós látszat is jobb a semminél, mert nem tudták lezárni azt, ami történt.

Amennyiben azonban egymás segítségével jutottak túl valamin, lehet szó sok mindenről, a szülőkről leválástól gyerekkori trauma feldolgozásáig, akkor valódi barátsággá alakulhatott ki a korábbi szoros érzelmi kötelék.

Lelki társak szövetsége

Vegyük előbb az utóbbi lehetőséget, vagyis azt hogy a párod éppen annak köszönheti a szerelmeteket, hogy az exe mellett rendet tett a lelkében. A családállításban nem választható partnernek hívjuk azokat, akiket valami fogva tart a lelkükben. Ez lehet a szüleikhez fűződő viszonyuk, félelem a gyerekvállalástól, gyerekkorból származó hiányérzet, fájdalom és még sok egyéb.

Aki nem válaszható, tudattalanul hasonló társat válasz, abban a reményben, hogy ketten megtalálják a megoldást. Honnan tudhatod, hogy ez a helyzet nálatok? Két jelből: te vagy az első olyan nő a párod éltében, aki mellett szívesen elköteleződne. A volt barátnő pedig kedvel téged, és bár még mindig szoros a lelki kötődése a párodhoz, intenzíven keresi, vagy már meg is találta a maga szerelmét.

Szívtelen szívrablás

Nézzük át a másik lehetőséget is. Minden olyan tárgy, ami az exre emlékeztet, tabu. A párod habozás nélkül lemond bármilyen közös programot, ha a volt barátnőjének van szüksége rá. Sokszor kér tőle tanácsot, és az ő véleményére inkább ad, mint a tiédre. Ritkán tervez veled közös jövőt, akkor is elég homályosak, bizonytalanok az elképzelései. Ha ezt tapasztalod, nincsenek jó híreim.

Te csupán a túlélési lehetőség lehetsz, az előző kapcsolat pedig még nagyon is él. Két fontos jel, hogy a főszerepet nem neked osztották ki: folyamatosan titkolóznak, és lehetőleg mindenből kihagynak téged.

Valakinek mennie kell

Hallgass tehát a megérzéseidre. Ha szimpatikusnak találod az exet, aki támogatja a szerelmeteket, bízz meg a párodban. Hidd el, ahogy telik az idő, egyre kevésbé lesz jelentős a volt barátnő, és felértékelődik az, amit ti ketten éltek meg együtt.

Ha viszont zavar a korábbi nő, aki ott tesz keresztbe, ahol csak tud, készülj fel egy olyan háborúra, amiben nagy valószínűséggel nem nyerhetsz. Hiszen vagy éppen te leszel az a kontroll, amihez viszonyítva újra összejöhetnek, vagy pedig az a dolgod, hogy segíted őket végleg lezárni a múltat. Ezt azonban soha nem bocsátod majd meg a párodnak.

Ezt is szeretjük