Azt sem tudja, mennyi idős a férje
4 sokkoló tény a gyerekházasságokról
Van, ahol a kislányokat tárgyként adják-veszik, nem számolva a következményekkel.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a házasságkötés alsó korhatára világszerte általában 18 év, sok fejlődő, elsősorban afrikai országban kevés lehetőség van a menyasszonyok testi, lelki egészségének megőrzésére. Még manapság is több millió kislányt fenyeget tragikus sors, és egy ismeretlen, nem ritkán jóval idősebb férfinak való kiszolgáltatottság.

Az International Center for Research on Women folyamatosan gyűjt adatokat a gyerekházasságok arányáról az egyes országokban.

Naponta 25 ezren

A jelenlegi tendenciák szerint naponta körülbelül 25 ezer lánygyermekkel köttetnek házasságot. A 2010-es felmérések szerint az első helyen Niger áll, itt a 20 és 24 év közötti nők 74,52%-a házasodott 18 éves kora előtt, a második helyezett Csádban ez az arány 71,53%. A házasság alsó korhatára mindkét országban 15 év.

50 és 70% felett

Maliban a fiatal nők 70,64%-át adják férjhez nagykorúsága előtt, Bangladesben 66,25% az arány, Guineában 63,16%, a Közép-afrikai Köztársaságban 57,7%, Mozambikban 55,98%, Burkina Fasóban 51,99%, Nepálban 51,41% és Etiópiában 49,21%.
Ezek a nagyjából tudható információk, emellett bizonyos közel-keleti, ázsiai országokban is magas lehet az arány, de innen nincsenek adatok.

Indiában például, ahol illegális a gyerekházasság, még manapság is zajlanak titokban esküvők és gyerekrablások, és Afganisztánban sem ritka, hogy a kislányokat jóval idősebb férfihoz adják hozzá.

Mert a javukat akarják

A gyerekek házasításának oka elsősorban a szegénység. A menyasszony eladása számos család nehézségeire átmeneti megoldást jelent, és sokan vannak, akik paradox módon így látják biztosítva gyermekük jövőjét.

Fontos ok a szüzesség felértékelése, amit egyre nehezebb megőrizni a kor előrehaladtával, és az, hogy attól félnek, a nők hamar elvesztik termékenységüket. Elsősorban azoknak a családoknak a gyermekei vannak veszélyben, amelyek napi 2 dollárnál kevesebből tartják fenn magukat, és tagjaik alacsony iskolázottságúak.

Erőszak és halál

A számunkra nyilvánvaló veszélyekkel sok helyen nem számolnak. A 15 évesnél fiatalabb lányok ötször nagyobb valószínűséggel halnak meg gyermekszülés miatt, mint a húszas éveikben járók, és a terhesség a 15 és 19 év közötti lányok halálának első számú oka világszerte. Emellett hatszor nagyobb eséllyel fertőződnek HIV-vel a szubszaharai Afrikában, mint a velük egykorú fiúk, és a házastársi erőszaknak is inkább ki vannak téve.

Takia 12 éves, 9 évesen ment férjhez

Takia Niger fővárosában, Niameyben él. Az apjának hét gyermeke van három nőtől, édesanyja belehalt a szülésbe. A családja szegénysége miatt apja azt gondolta, a kiházasítás az egyetlen módja, hogy biztosítsa a lánya jövőjét.
- Egy napon az apám közölte, hogy megházasodom.

Sosem kérdezte, mit érzek. Kötelességem volt, hogy elfogadjam a döntését - mondja Takia, aki nem tudja pontosan, mennyi idős a férje, aki 50 körül járhat. A nászéjszakával egészen Takia 11 éves koráig vártak, és a lány még ugyanabban az évben világra hozta első gyermekét. - Én várni akartam arra, hogy megtaláljam azt, akit szeretek - mondja Takia. - Már túl késő, inkább nem gondolkodom ezen, de persze nagyon nehéz.

Rakiya

A nigériai Rakiyát 12 éves korában vette feleségül a férje, aki többször megerőszakolta, az apja pedig veréssel kényszerítette arra, hogy alárendelje magát a férfi akaratának. 20 éves korára Rakiya özvegyen maradt öt gyerekkel. Miután minden eladott, amit tudott, áruba bocsátotta a testét, most pedig süteményeket árul az út mellett. - Az itteni emberek tudatlansága miatt vannak gyerekházasságok - mondja Rakiya. - Azt hiszik, hogy a lányok hamar elvesztik a termékenységüket, pedig ez tévedés.

Kép: www.environmentalgraffiti.com.

OLVASD EL EZT IS!

soviniszta lead
  • reklám
  • psziché és tudomány

Ott tartsd a nőt, ahová való

Ezt is szeretjük