Az anyák 5 legidegesítőbb szokása
Ugye még veszel kabátot?
- Eszel rendesen? Locsolod a virágokat? - A te anyukád is jobban tudja, mi lenne neked a legjobb?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az anyák gyakran hajlamosak elfeledkezni arról, hogy a lányuk már felnőtt ember, és tud gondoskodni magáról. Gyermekük a szemükben akkor is az a pici kislány marad, akit etetni, öltöztetni kell, és megmondani neki, hogy mi helyes és mi nem, amikor már rég elköltözött, esetleg saját családot tervez.

Sok anya traumaként éli meg, ha a gyermeke felnő és kirepül a fészekből, mert ez azt jelzi számára, hogy ha már nem kell gondoskodnia a csemetéről, akkor ő maga fölöslegessé válik, vagy megszűnik az a szoros kapcsolat, ami addig összekötötte őket.

Ha a te édesanyád is hasonló cipőben jár, akkor nem árt őt biztosítanod arról, hogy attól, hogy nem ő mos vagy főz rád, még nem szakad meg köztetek a kapcsolat. A lényeg, hogy számára ne feltételezze egymást ez a két dolog, és ne kapcsolódjanak össze szükségszerűen. Így azt is elkerülheted, hogy a kellemetlen szokások úrrá legyenek a kapcsolatotokon.

Egy ideig idegeskedhetsz amiatt, hogy beleszól a dolgaidba, haragudhatsz rá, amiért nem tekint önálló embernek, de talán rájössz, hogy néhány szokással jobb, ha megtanulsz együtt élni. Ha elfogadod őket, dolgozhatsz azon, hogy olyan kompromisszumra jussatok a problémás kérdésben, mellyel mindkettőtök elégedett.

Persze anyatípusa is válogatja, hogy ki mennyire avatkozik bele a gyerekei életébe, de bizonyos biológiai tényezők könnyen determinálhatják az anyai viselkedést. Íme, a leggyakoribb szokások, melyeket megígért már, hogy nem tesz, mégis újra előkerülnek.

Etetés

Az anyáknak a gyerekeikről sokszor jut eszükbe a táplálás. - Mit ettél ma? Hogy lehet ezen a madáreledelen élni? Inkább főzök neked valamit. Vannak anyák, akik olyannyira a szívükön viselik lányuk étkezését, hogy a biztonság kedvéért inkább beállítanak hozzá váratlanul egy adag főtt étellel, nehogy éhen haljon. Ez az egyébként kedves gesztus kimondottan zavaró lehet, ha gyakran és a többszöri kellemetlen reakciók ellenére fordul elő. Arról nem beszélve, hogy a váratlan betoppanás milyen kínos szituációkat eredményezhet. Ha már ott van, akkor esetleg megjegyzi, hogy milyen kupleráj van itt, rendet kéne rakni, esetleg azonnal neki is lát pakolni, de legalább egy-két dolgot helyére kerüljön.

Helyetted

Az, hogy helyetted tesz meg dolgokat, az élet más területén is előfordulhat. Kitakarít nálad, kéretlenül is bevásárol neked, kimossa néhány ruhádat, mert előfordulhat, hogy nem bízik abban, képes vagy rá egyedül is. Vagy mert úgy véli, jobban tudja nálad, hogyan kell, és egyszerűbb, ha megcsinálja, mint ha elmagyarázza. Ezek közül a dolgok közül néhányat csak ő tart elengedhetetlennek, másokról viszont kiderülhet később, hogy valóban hasznosak - például megtalálod azt a csomag ragtapaszt, amiről el is felejtetted, hogy a fiókba tette, vagy előkerül egy levél fájdalomcsillapító, amikor épp szükség van rá.

Fényezés

Természetes, hogy anyukád ugyanolyan büszke arra, hogy leérettségiztél, diplomát szereztél vagy beléptél életed első munkahelyére, mint amilyen arra volt, hogy elkezdtél járni vagy kimondtad az első szót.

Nincs is azzal semmi baj, ha ma is elismeri a teljesítményed, de túlzásnak tűnik, ha minden vendégségben eljön az a pont, amikor előkerül valami, amit te hoztál létre, és anyukád eldicsekszik vele, hogy milyen ügyesen csináltad. Amíg kicsi voltál, arról mesélt a barátoknak, hogy milyen ügyesen veszed birtokba a lakást, vagy az aranyköpéseidet idézte a rokonoknak, később aztán a bizonyítványaidat és okleveleidet mutogatta - lehet, hogy felnőttkorodban is könnyen talál valamit, amit elővehet, legyen az egy Excel-táblázat, egy Word-dokumentum vagy valami kézzel készített apróság.

Kritika

Mindez ugyanakkor nem zárja ki, hogy gyakran fogalmazzon meg építőnek szánt kritikát rólad - szerencsés esetben négyszemközt, rosszabb esetben mások előtt - arról, hogy milyen már megint a hajad, túl kócos vagy, túl színes vagy épp túl öreges. Hogy lehet fölvenni ezt a szoknyát ilyen gyűrötten, lehetnél kicsit rendszeretőbb is. Jogosan háborodsz fel, ha a jelenlétedben minősít, ha negatív színben tűnsz fel.

Anyukád észrevétlen hatása

Anyukád nemcsak tetteivel és szavaival tud hatni rád, hanem ennél kevésbé tudatos szinten, azzal is befolyásolhat, ahogyan bizonyos helyzetekben érez vagy gondolkodik. Ha kíváncsi vagy, milyen módszerrel lehet feltárni ezeket az észrevétlen hatásokat, nézd meg videónkat!

Túlféltés

Az anyák többsége jól tudja, hogy az olyan mondatok, mint meg fogsz fázni, el fogsz esni, ennek nem lesz jó vége, önbeteljesítő jóslatként működnek. Mégis gyakran használják őket. Az aggodalmak változatos formában nyilvánulhatnak meg, attól kezdve, hogy túl sokat dolgozol, addig, hogy nem hozzád való az a férfi. Előfordulhat, hogy féltése csak a néha elhangzó, de kezelhető óvó-intő mondatokra korlátozódik, más esetben ez életformává válhat, és hosszú távon arra is hatással lehet, mennyire mersz kockázatot vállalni. 

Az anyai intésektől és viselkedésformáktól nem könnyű elszakadni, mert bármennyire is tisztában vagy azzal, hogy ez csak az ő véleménye, akaratlanul hat rád. Az, hogy tényleg a saját lábadra állj, időt igényel, és lehet, hogy nem kevés ütközési ponton jutsz túl, míg kivívod a valódi függetlenséget.

Ezt is szeretjük