Autisták rajzolták meg a cég új formaruháját - Igazi műalkotásokban dolgoznak majd a magyar üzletkötők

A kampány nemes célt szolgál.

Autistic Art formaruhája Telekomnál
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Egymás teljes elfogadására és az odafordulásra hívja fel a figyelmet a Magyar Telekom legújabb kampánya, melynek keretében lecserélik a megszokott formaruhát, és az üzleteikben dolgozó értékesítők autista fiatalok rajzait ábrázoló sálakat viselnek majd országszerte. Ezzel a társadalmi felelősségvállalási tevékenység teljesen új, közvetlen és látványos formában jelenik meg az üzletekben.

A Telekom tehát megújítja az üzleteiben dolgozó értékesítő munkatársak formaruháját, melynek egyik fontos tartozéka egy olyan hernyóselyem kendő, amelyre az Autistic Art Alapítvány művészeti programja keretében alkotó autista fiatalok rajzai kerültek.

Az első közel 100 darab ilyen sálat Gyenes András, a Telekom lakossági szolgáltatások vezérigazgató-helyettese és Bella Viktória az Alapítvány ügyvezetője adta át a vállalat üzletvezetőinek Kecskeméten szeptember 29-én. A kendőket országosan várhatóan október végétől láthatják majd az ügyfelek a Telekom üzlethálózatában, a női munkatársak nyakában.

Különös kampány, nemes célokkal

A mostani akció annak a stratégiai partnerségi megállapodásnak a része, amelyet a Telekom az Autistic Art Alapítvánnyal kötött idén márciusban. 

- Szívügyünk a fenntarthatóság, ezért kiemelt figyelmet fordítunk a fogyatékossággal élőkre, a hozzájuk kapcsolódó felelősségvállalás elmélyítésére. Az Autistic Art Alapítvánnyal megvalósuló együttműködésünk során, velük közösen gondolkodva, közösen alkotva célunk a társadalmi érzékenyítés, a társadalmi és szociális közeledésben lévő lehetőségek megragadása. – mondta el a sálak átadása kapcsán Somorjai Éva, a Telekom HR vezérigazgató-helyettese.

- Így ezek a kendők önmagukban jelképek is – a segítségükkel kívánjuk felhívni a társadalom figyelmét az elfogadás és odafordulás fontosságára. A sálak mellett az ügyet az üzleteinkben elhelyezett elektronikus képernyőkön és a sorszámhúzáskor kapott cédulán lévő üzeneteken is kommunikáljuk majd.

Autistic Art – forrásteremtés művészeti programmal

Az Autistic Alapítvány 2010-ben indította el művészeti programját, amely keretében lakóotthonokban élő autista fiatal felnőtteknek biztosítanak rendszeres rajzfoglalkozásokat, akik a grafikákon keresztül kommunikálnak a külvilággal és a rajzolás által fejezik ki érzéseiket, gondolataikat, mutatják meg gazdag belső világukat.

Az Autistic Art dizájnmárka is a fiatalok művészeti foglalkozásokon készített rajzaikra épül, amelyekből designerek bevonásával készítenek magas minőségű termékeket. A márka célja egyrészről a forrásteremtés, másrészről az, hogy megmutassa: autista fiatalok közreműködésével is készülhetnek minőségi tárgyak, tehát ők is hasznos tagjai lehetnek a társadalomnak.

Az Autistic Art termékek eladásából az Alapítvány 16 évesnél idősebb autisták számára létrehozott 11 bentlakásos otthon működését támogatja, ahol több mint 200 fiatalt látnak el. A lakóotthonok számára nagyon fontos a támogatás, hiszen komoly anyagi problémákkal küzdenek.

Magyarországon minden 67. ember autista a vonatkozó kutatások szerint, számos esetben azonban nem azonosítják ezt a fejlődési zavart. Körülbelül 60 ezer diagnosztizált gyermek és felnőtt él autizmussal ma Magyarországon, ellátásuk pedig nem kielégítően megoldott.

Mit tegyél, ha autista emberrel találkozol?

Az autizmus az agyi működés alapvető fejlődési területeit érintő zavara, amely egész életen át fennmarad, és jelentős nehézségeket okoz a kommunikáció, a szociális viselkedés, a rugalmas gondolkodás és a képzelet terén.

Bella Viktória, az Autistic Art Alapítvány ügyvezető igazgatója öt pontban röviden összefoglalta, hogy mit kell tenni akkor, ha vélhetően autista emberrel találkozunk, mivel az autizmusnak külső, látható jegyei nincsenek, viszont szokatlan viselkedés jellemezheti.

Legyél türelmes és nyitott!

Az autizmus veleszületett állapot, amely megnehezíti a társas kapcsolatokat, az alkalmazkodást a mindennapok változásaihoz, és nehézségeket okoz a kommunikáció területén.

Ne ítélkezz!

Az autizmusnak nincsenek külső, látható jegyei, viszont jellemezheti szokatlan viselkedés. Például utalhat autizmusra, ha valaki kerüli a szemkontaktust, nehezen válaszol egyszerű kérdésekre, járművön, közértben, köztéren befogja a fülét, repkedteti a kezét a szeme előtt, pörög, zümmög, sikít.

Fogalmazz egyszerűen és egyértelműen!

Az autista emberek nehezen kommunikálnak és nehézséget okoz számukra mások szándékainak, gondolatainak kitalálása, arckifejezésük és érzelmeik értelmezése. Kevéssé értik a viccet, az íratlan szabályokat, a célozgatást is.

Legyél elfogadó!

Az autizmussal élők ugyanannyira figyelemreméltó egyéniségek, mint bármelyikünk. 

Segítsd őket és hozzátartozóikat!

Állapotuk nem múlik el, és nem gyógyítható. Vannak közöttük olyanok, akiknek életük végéig folyamatos ellátásra, gondoskodásra van szükségük. Szakemberek és társak segítségével azonban hasznos tagjai lehetnek a társadalomnak, beilleszkedhetnek a közösségükbe.

OLVASD EL EZT IS!

  • Lélek&Test

Ezt is szeretjük