Így szórakoztatta egymást Kleopátra és Antonius - Hatalmas tivornyákat csaptak

Úgy tűnik, Marcus Antonius és Kleopátra ugyanúgy értékelte a mulatozással eltöltött időt - a fáraónő még saját gyöngy fülbevalóját is megitta.

kleopátra és antonius nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár tragikus véget ért a történetük, több forrás is bizonyítja, hogy Kleopátra és Marcus Antonius előszeretettel vetették bele magukat az élvezetekbe.

Kleopátra volt a Ptolemaida-dinasztia utolsó fáraója. Közel egy tucat nyelven beszélt, tanult volt a matematikában, a filozófiában és az asztronómiában is. A nagy tudáshoz pedig ellenállhattalan csáberő társult, aminek Julius Caesar sem tudott ellenállni. 

Kleopátra és Antonius szerelme

Miután Caesart meggyilkolták, hogy védje magát és országát, Kleopátrának szüksége volt egy új római támogatóra. Az akkor 42 éves Marcus Antonius ünnepelt hadvezér volt, nem mellékesen a Római Birodalom gazdag keleti felének a kormányzója. Először a kis-ázsiai Tarszoszban találkoztak, ahova Antonius maga elé hívatta Kleopátrát. Nem sokkal később kezdődött románcuk, ami még kétezer év távlatából is igaz szerelemnek tűnik. Jól megértették egymást, különösen az élvezetek hajszolásában.

Kleopátra.
Kleopátra.
Fotó: Getty Images Hungary

Krisztus előtt 41-ben Kleopátra és szeretője, a római politikus Marcus Antonius társaságot alapítottak Alexandriában, amit Utánozhatatlan májak-nak neveztek el - ezzel tisztelegve Dionüszosz előtt. Ez persze csak jó ürügy volt arra, hogy kicsapongó életet élhessenek. 

Előfordult, hogy Antonius és Kleopátra rabszolgának öltözve mentek az éjszakába Alexandria utcáin, és megviccelték a helyi lakosokat. Olyannyira felismerhetetlenek voltak, hogy állítólag Antonius egyszer még egy váratlan tömegverekedésbe is belecsöppent.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Pompás lakomák, furfangos trükkök

Elképzelhetetlenül rongyrázóan mulatoztak - folyton képrázatos lakomákkal licitáltak egymásra. Egy forrás szerint egy vacsorán nyolc egész vaddisznót szolgáltak fel pusztán 12 vendég számára. Kleopátra emellett odavolt a furfangos trükkökért, szerette megviccelni Antoniust, és gyakran fogadásokat is kötöttek. Az egyik erről szóló történet szerint Kleopátra fogadott, hogy képes elkölteni 10 millió sestertiust egyetlen vacsora alatt - ez rengeteg pénznek számított, de a fáraónő megoldotta. Miután megrendelték a vacsorát, Kleopátra egyik szolgájával erős ecetet hozatott. Beledobta felbecsülhetetlen értékű gyöngy fülbevalóit, megvárta, míg szétolvadnak benne, és felhörpintette.Források szerint Antonius az egyiptomiakkal és görögökkel mindig a vidámság maszkját viselte, a rómaiakkal pedig a szomorúságét. 

Marcus Antonius.
Marcus Antonius.
Fotó: Getty Images Hungary

Antonius a nagy mulatozások mellett egyre kevésbé volt sikeres hadvezérként, és Octavianus, a későbbi Augustus császár sem nézte jó szemmel, hogy sógora nyílt viszonnyal alázza meg nővérét. Hadat üzent Egyiptomnak, Kleopátra hajóit Marcus Antonius vezette az actiumi csatában - katasztrofális eredménnyel. A férfi elmenekült a csatatérről, és szíven szúrta magát, amikor tévesen arról értesítették, hogy a fáraónő öngyilkos lett. Szerelmével mérges kígyó végzett, Kleopátra ugyanis nem akart Octavianus kezére kerülni. Három gyermeküket Rómába vitték, ahol Antonius felesége, Octavia nevelte őket.

1500 évvel ezelőtt nyelte el a tenger a várost! Ma így néz ki Kleopátra palotája

Alexandria az ókor egyik legnagyobb városa volt, itt állt Kleopátra királynénak, Egyiptom utolsó fáraójának palotája, melynek romjai egy másfél évezrede történt földrengés következtében a tengervíz alá kerültek. Bámulatos fotókon mutatjuk az épület maradványait!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük