Amikor a pasi képtelen elszakadni az anyjától

Mennyi ragaszkodás az egészséges?

A párkapcsolat két emberről szól, nem rólad, a párodról és az anyjáról.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vajon honnan ismerheted fel, hogy a párodnak sikerült leválnia az édesanyjáról? Mit tudsz tenni akkor, ha az általad imádott férfi pillanatok alatt kisfiúvá változik az anyósod közelében? Térképezd fel még időben a kettejük kapcsolatát, nehogy te legyél a kirekesztett harmadik.

Tökéletes másolat

Éva másfél éve jár együtt Karcsival, már a házasság is szóba került közöttük. Emiatt vesztek aztán össze életükben először. A fiú azzal az ötlettel állt ugyanis elő, hogy Éva igazán felvehetné a szertartásra az anyja féltve őrzött menyasszonyi ruháját.

A lány megpróbált azzal érvelni, hogy biztosan nem az ő stílusa meg mérete, mire azonban észbe kapott, már ott állt a tükör előtt a leendő anyós egykori fátylában.

A ruha próbája túlságosan jól sikerült, mivel tökéletesen illet rá. Egyetlen gombot sem kellett volna arrébb varrni, sőt, ha Éva nagyon őszinte akart lenni, valójában még a szabása is tetszett neki.

Az is lehet - mesélte később a barátnőinek -, hogy simán kiválasztotta volna ezt az esküvői ruhát egy szalonban, ám ilyen előzményekkel valami nagyon megriasztotta. Addig gondolkodott, amíg hirtelen összeállt benne a kép: hiszen Karcsi a saját anyját, illetve annak élethű mását találta meg benne.

A szereptévesztésnek nagy ára van

Amikor egy fiú úgy érzi, az apja nem megfelelő társa az anyjának - például beteg, sokat van távol, gyakran félrelép, erőszakos, bántalmazó, esetleg túl korán meghalt - megpróbál beállni a helyére.

Lélekszintű folyamatokról van szó, jelképes szerepvállalásról - a gyerek azt hiszi, az anyja segítségre szorul, túlságosan magányos, szomorú, képtelen egyedül boldogulni. Olykor, például egy fájdalmas válás után, az anya szívesen fogadja el ezt a felajánlkozást, és még hangoztatja is a fiának: mostantól te vagy a férfi a családban.

Az ilyen szoros érzelmi kötelékben tartott fiúk, pláne, ha az apjukat, azaz a férfitársat is pótolniuk kell érzelmileg a mama számára, túl korán kapnak óriási felelősséget a nyakukba. Összekeveredik bennük a nőség és partnerség státusa is. Mivel nem lehettek igazi gyerekek, nem lesznek eléggé felnőttek sem egy valódi párkapcsolat felvállalására. Vagy képtelenek elszakadni az anyjuktól, és a lelkük mélyén örök hűséget fogadnak neki, vagy pedig megpróbálják megtalálni feleségnek a mását.

Teszteld le, mire számíthatsz

Az a pasi, akire neked van szükséged az egyenrangú, beteljesülő párkapcsolathoz, a maga életét éli. A szülei véleményét szívesen meghallgatja, ám önállóan határoz a dolgairól. És bár lehet, hogy van egy tartalék lakáskulcsa a szülői házban, az anyja hívás vagy előzetes bejelentés, illetve komolyabb ok nélkül soha nem jelenik meg nála, mondjuk virágot locsolni, süteményt sütni vagy ingeket vasalni.

De vajon honnan tudhatod meg, hogy anya és fia között minden rendben van-e, a kapcsolatuk valóban harmonikus szülő-gyermek viszony? Nagyon egyszerű kideríteni. Kérdezd meg a párodat arról, hányszor beszél naponta az anyjával? Ki az, akit biztosan és legelőször bevon a fontos döntéseibe? Vajon kit vinne el magával világkörüli útra, ha ötöse lenne a lottón?

Amennyiben a napi eszmecsere nem maradhat el, sőt, akár többször is felhívja az édesanyját, akit biztosan nem hagyna ki semmilyen döntéséből, legyen szó munkahelyváltásról vagy a konyhabútor színéről, és csakis vele tudna elképzelni egy luxusutat, elvégre minimum ennyivel tartozik neki, nem sok jóval biztathatlak. Ez nem csupán tiszteletteljes gyermeki ragaszkodás, hanem olyan szoros kötődés, amelyet szinte képtelenség eltépni. Ilyen esetben neked csakis statisztaszerep juthat, még akkor is, ha az anyós kedvelni fog, nem gonoszkodik, és talán észre sem veszi, hogy mi történik. A férfi szívében azonban csak a második hely kiadó.

A családállítás

Ha a te párkapcsolatodban is problémák adódtak, próbáld ki a családállítás módszerét, segítségével minden nehézségre megtalálhatod a megoldást.

Mindenki a maga helyén lehet boldog

Ha ez a férfi hajlandó elmenni egy családfelállításra, esélyt kaphat arra, hogy elengedje a téves kötődését. A módszer segítségével átélheti ugyanis az elvárások nélküli, felszabadult szülő-gyermek viszonyt, a leválást és a felnőtté változást. Érzések szintjén sikerülhet visszahozni számára azokat az elmaradt lépéseket, amelyek híján a lelkében megmaradt szófogadó kisfiúnak. Ám ezt a változást csak ő viheti végbe, amennyiben tényleg elszánja magát rá. Te nem tudod őt megváltoztatni.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Az anyós pedig még akkor is konkurencia - bizonyos szinten -, ha minden a legnagyobb rendben van. Őt csak tisztelheted és elfogadhatod, versenyezni soha, semmiben eszedbe se jusson vele. Mindig is a mama főztje lesz a legjobb, te legfeljebb hasonlóan finomat alkothatsz. Ha azonban a pasiddal minden rendben van, jól menedzseli majd kettőtök viszonyát. Tudni fogja, hol vannak a határok, és biztosan nem keveri össze a társához meg a szüleihez fűződő viszonyát.

Ezt is szeretjük