Hogyan lehet túlélni, ha elveszíted a szüleidet? Állami gondozásban felnőtt nők mesélnek
A rendszerben felcseperedett fiatal felnőttek üzennek a bent lévő gyerekeknek, hogyan lehet felnőni egy idegen közegben.

GettyImages-1140449561
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Évente 5 ezer gyerek kerül állami gondoskodásba. Az SOS Gyermekfalu civil szervezet célja, hogy a szüleiket és otthonukat vesztett gyerekek megkapják az őket illető támogatást, képviseljék az érdekeiket, és normális nevelésben részesüljenek.

Mióta a külföldi finanszírozás megszűnt, az SOS Gyermekfalvak nehéz helyzetben vannak. Sok helyen átszervezésre kényszerülnek, a gyerekek pedig külsős nevelőszülőkhöz kerülnek. Ez zajlik például a fóti Gyermekfaluban is.

A pszichológiai támogatás nagyon fontos

- Ezek a gyerekek traumatizáltan érkeznek a gyermekvédelembe. Erős pszichológiai támogatást kell nekik adni ahhoz, hogy megbirkózzanak a gyerekkorukkal, és egészséges felnőttekké válhassanak. Az SOS abban különleges, hogy támogatóinknak köszönhetően meg tudjuk nekik adni ezt a segítséget, így egy teljes szakmai stáb dolgozik a gyerekekkel a nevelőszülőtől kezdve a fejlesztő szakemberen át a pszichológusig. Fontos lenne, hogy minden állami gondoskodásba kerülő gyerek megkaphassa ezt a támogatást, hogy fordíthassunk a sorsukon - mondta Szilvási Léna, az alapítvány szakmai igazgatója. 

Három fiatal nő osztotta meg, hogyan került a rendszerbe, és hogyan vészelte át a nehéz időszakot. Az elhagyott gyerekeknek mind megvan a maga története, ami odafigyeléssel jobbra fordulhat.

A szomszédok jelentették fel a szülőt

Mariann apukája börtönbe került, anyukája önkényes házfoglalóként lakásról lakásra vitte a gyerekeket.

- Három napra bezárt minket, felügyelet, mindenféle olyan dolog nélkül, ami egy kisgyereknek kell. A szomszédok feljelentették kiskorú veszélyeztetése miatt, és le is tartóztatták, minket pedig elvittek a gyámügyesek - meséli a fiatal nő, akinek sok szenvedés és hosszú út vezetett el oda, hogy saját élete, családja legyen.

Muszáj volt valahogy alkalmazkodni

Flóra családon belüli erőszak miatt került állami gondoskodásba. Már kiskamaszként olyan érzelmi védekezőrendszert épített fel, ami segített neki túlélni a legrosszabb dolgokat, alkalmazkodni az új helyzetekhez és feldolgozni a traumát. Ma magabiztos felnőtt, szakmával a kezében, saját élettel. 

 „Neked nincs is anyád”

Heni szülei alkoholbetegek voltak. Az első nevelőszülei bántalmazták, de az öntudatos kislány szóvá tette, és kijárta a gyámügynél, hogy új helyre kerüljön. A felnőttek mellett kortársai is sokat bántották. 

- Amikor elmondtad az iskolában, hogy te állami gondozott vagy, nincsenek szüleid, nagyon sokat csúfoltak. Hogy neked nincs is anyád, te ezt nem is értheted, vagy minek jössz el az anyák napjára, neked fölösleges - idézi fel Heni.

Mára úgy érzi, mindezt a háta mögött tudta hagyni, és 33 éves korára elért mindent, amit szeretett volna. A videóban beszámol róla, hogyan sikerült neki.

Az SOS Gyermekfalvak kampánya a szülők nélkül felnőtt gyerekek helyzetére hívja fel a figyelmet:  Mariann, Flóra és Heni története, kitartása és tanácsai segítség lehet a gyermekvédelemben élő gyerekeknek. Az SOS Gyermekfalvak jelenleg is nevelőszülőket keres, akik segítenének a szülők nélkül élő gyerekeknek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Játék a régi telek nagy havaiban

Így játszottak régen a gyerekek, amikor a tél még egyet jelentett a mindent beborító fehérséggel. Nosztalgikus képeken a hócsaták, a szánkózások és a korcsolyás kalandok.

(Borítókép forrása: Getty Images)

Ezt is szeretjük