Higanymérgezésbe halt bele az első királyi szerető - Az okos és gyönyörű Agnès Sorel élete korán véget ért
Agnès Sorel volt az első hivatalos francia királyi szerető. A gyönyörű nő nagy hatalomra tett szert, és gondoskodott arról, hogy mindenki rá figyeljen.

agnes sorel cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A királyoknak a történelem során szinte mindig voltak ágyasaik, ám sokáig nem vállalták fel őket ország-világ előtt. Agnès Sorelt azonban nem titkolta VII. Károly: ő volt az első hivatalos királyi szerető, sőt sokkal több is volt ennél.

Gyönyörű volt, és okos, nagy befolyással bírt az uralkodóra, őt tartják a dekoltázs feltalálójának, pozíciójára, szépségére és hatalmára pedig nagyon sokan irigykedtek.

Angès Sorel, az első hivatalos királyi szerető

Valószínűleg 1422-ben született francia kisnemesi családba. Jó nevelésben és oktatásban részesült, és mivel a család korábban Lotaringiai Izabella szolgálatában állt, őt is arra készítették fel, hogy udvarhölgy legyen. Először Lotaringiai Izabella hercegnő udvarhölgye volt. Később VII. Károly felesége, Anjou Mária francia királyné udvartartásába került. Agnès nagyon jól tanult, gyönyörű és előkelő volt, így nem meglepő, hogy bekerült az udvarba, ahol gyorsan felkeltette VII. Károly figyelmét.

A férfi, úgy tudni, nem volt túl jóképű és királyként még csak gazdag sem, ráadásul az intelligenciája sem volt éppen kiemelkedő. Apja, VI. Károly kielégíthetetlen szexuális étvágyáról volt hírhedt, ezt pedig fia is örökölte. A 22 éves lány azonnal megbabonázta, ezért hamar a szeretőjévé tette őt. Agnèsnek persze, még ha akarta volna, sem nagyon lett volna más választása, mint hogy a király ágyasává váljon.

A cikk az ajánló után folytatódik

Agnès csillaga innentől gyorsan emelkedett. 1444-ben megkapta a királyság első szolgálattevő hölgyének rangját, ami a királyi udvartartás legmagasabb méltóságát jelentette. Károly közben ajándékokkal halmozta el: gyémántokat, méregdrága ékszereket, sőt kastélyokat is adott neki. Agnès persze örömmel fogadta el ezeket, és szerette is közszemlére tenni a királytól kapott meglepetéseket. Mélyen dekoltált ruhákkal viselte a drágaköveket, hogy minél jobban kihangsúlyozza őket. VII. Károly végül Franciaország első hivatalos királyi szeretőjévé tette őt, ami azt jelentette, hogy nem kellett meghúzódnia a háttérben, mint a többi ágyasnak. Ki is használta ezt, imádta, ha az emberek rá figyelnek. 

Mély dekoltázs, extravagáns ruhák

Extravagáns öltözködésével igazi divatdiktátorrá vált, elhagyta a fátylakat és minden olyan kiegészítőt, ami még jobban takarta a testét. Mindig mélyen kivágott, vállát is megmutató ruhákban pompázott, prémeket viselt, őt tartják a dekoltázs feltalálójának, a meztelen dekoltázs forradalmasítójának. És a kor legszebb nőjének.

A róla készült festményeken gyakran látni olyan darabokban, melyek egyik mellét teljesen szabadon hagyják. Arra nem találtak bizonyítékot, hogy a való életben is mutatkozott meztelen kebellel az emberek előtt. A környezetének egyáltalán nem tetszett Agnès öltözködése, erkölcstelennek, kicsapongónak tartották, felháborítónak vélték viselkedését, életmódját. 

Nagy befolyással bírt a király felett

A fiatal nő egyébként nagyon jól kihasználta helyzetét és azt is, hogy hatalmas befolyással bírt a király felett. Elintézte, hogy barátai is a király közelébe kerüljenek, elérte, hogy VII. Károly több hűbéri birtokot is nekiadományozzon, de adományokkal segítette a katolikus egyházat is. 

A király fia, a leendő XI. Lajos francia király sem nézte jó szemmel Agnès helyzetét, hiszen látta, hogy háttérbe szorítja anyját, és annyira gyűlölte a nőt, hogy egyszer karddal támadt rá. Károly ezért elüldözte Lajost az udvarból, és Dauphiné tartományba küldte kormányzónak.

28 évesen hunyt el

Károlynak és Agnèsnek három lánygyermeke született, akiket apjuk törvényesített. A nő éppen a negyedik gyermekével volt várandós 1450 telén, amikor is úgy döntött, hogy útnak indul, és követi a királyt a hadjáratai alatt, ahogyan korábban is. Miután megérkezett Mesnil-sous-Jumièges-be, rosszul lett, és néhány órával később el is hunyt. 28 évesen érte a halál. Újszülött gyermeke is ugyanezen a napon veszítette életét.

2005-ben megvizsgálták holttestét, amiből kiderült, hogy orsóférgek fertőzték meg, és nagy mennyiségű higanyt is találtak a szervezetében. A higanyt a férgek ellen is használták akkoriban, illetve kozmetikumokban is megtalálható volt, és nagy mennyiségben ugye mérgezést okoz - ebbe halhatott bele a fiatal asszony is. De hogy a mérgezés baleset volt, vagy valaki szándékosan akarta megölni, azt pontosan nem tudni - ám utóbbinak nagyobb a valószínűsége.

Ők voltak VIII. Henrik szeretői

VIII. Henrik Tudor-házi uralkodó 1509 és 1547 között foglalta el Anglia trónját, az utókor pedig leginkább botrányos magánéletének részleteit ismeri. A királynak ugyanis hat felesége volt, közülük kettőt kivégeztetett, ám itt még nem ért véget a sor: a hírhedt férfi asszonyai mellett ágyasokat is tartott. 

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük