A vasárnapot sem veled tölti?
Így vedd észre, ha a párod munkamániás!
Ha a párod túlzottan függ érzelmileg a munkájától, azt hosszú távon a kapcsolatotok is könnyen megsínyli.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha valaki vezető beosztásban vagy felelősségteljes pozícióban dolgozik, gyakran nehéz megtalálnia a határt a magánélet és a munka között. Lehet, hogy sokat túlórázik, pluszmunkákat vállal, és a legváratlanabb pillanatokban csörren meg a mobilja. De hogyan lehet észrevenni, hogy nem munkakedvről, hanem munkamániáról van szó?

Nem feltétlenül a munka mennyisége dönti el, hogy munkamániás-e valaki, sokkal inkább az, milyen érzelmei vannak a munkával kapcsolatban, de az is, hogy hogyan viselkedik a munkán kívül töltött időben.

Néhány ember azért dolgozik túl sokat, mert csak abban találja meg a biztonságot, ami az élet más területeiről hiányzik számára. Így a munka is egyfajta káros szenvedéllyé válhat számára.

A munkamánia a leggyakrabban olyan típusú embereknél alakul ki, akik bizonytalanul mozognak a kapcsolatok és az érzelmek útvesztőjében. Nemcsak azért dolgoznak, mert sok a feladatuk, hanem azért is, hogy elkerüljék a frusztrációt, melyet az emberi problémák okozhatnak. A munka gyakran olyan megbízható menedéket jelent számukra, melyben megtalálják a biztonságukat és az identitásukat. Találkozhatunk olyan emberekkel is, akik valamely csalódás vagy sérelem után keresnek vigasztalást a munkában, ilyenkor gyakran pusztán átmeneti helyzetről van szó.

Ahhoz, hogy munkamániát diagnosztizálhass, az érzelmi hozzáállást is meg kell vizsgálnod! Ha amellett, hogy a párod sokat dolgozik, a következőket tapasztalod, gyanakodhatsz.

Kevés barátja van

Az előzőekből következik, hogy kevés barátja van, vagy egyáltalán nem tartja szükségesnek, hogy tartsa a kapcsolatot az ismerőseivel. Nem is hiányoznak neki, mert nemcsak riasztónak, de unalmasnak is találhatja, ha valakivel még foglalkoznia kell. A kapcsolatok sokkal kiszámíthatatlanabbul működnek a szemében, mint a munka világa, ahol egyértelmű szabályokhoz tarthatja magát. Igyekszik kivonni magát a társasági események, de a családi programok alól is.

Lelki okok

Ha szeretnétek feltárni a munkamánia hátterében álló lelki okokat, és változtatni a jelenségen, segíthet a családállítás!

Túlzott megfelelési kényszer

A maximalizmus, mint sok más tulajdonság, egy bizonyos határon belül egészséges és előrevivő, gyakran nemcsak a hivatalos teljesítményben. A lelkiismeret ösztönző utasításai, mint a légy tökéletes, dolgozz hibátlanul, általában szükségesek ahhoz, hogy valaki elégedett legyen magával. De előfordulhat, hogy túlzásokba esik - úgy érzi, csak akkor fogadják el a többiek, ha különleges teljesítményt nyújt. Lehet, hogy az élet más területein is bizonyításkényszer vezérli, mert meg van győződve arról, hogy csak akkor válik szerethetővé, ha minél többet bizonyít, és több mindent tesz le az asztalra, mint mások.

Csak a munkáról beszél

A munkáját a legtöbb ember nem hagyja teljesen a lakásajtón kívül, de nem is feltétlenül jut eszébe mindenről, akár távoli asszociációkon keresztül az, hogy mi mindent végzett már el, és milyen feladatai vannak még. Szép dolog, ha valakit lelkesít a munkája, de ha más témákkal szinte nem is hajlandó foglalkozni, az intő jel lehet. Előfordulhat, hogy gyakran untatja, amiről mások beszélnek, vagy egyenesen nem is kíváncsi rájuk. Ő viszont hajlamos arra, hogy hosszú időn keresztül, megszakítások nélkül ecsetelje a folyamatban lévő projekt részleteit anélkül, hogy észrevenné, untat másokat.

Elfeledkezik az évfordulókról

Sok férfi esetében akár természetesnek is lehetne venni, hogy óvatos célzásokkal kell emlékeztetni a következő születésnapra vagy megígért társasági eseményre. De egy munkamániás esetében azért lehet mindez furcsa, mert máskülönben mindent olyan körültekintően feljegyez és iktat. Évek óta egyetlen határidőről sem csúszott le, de a személyes alkalmak valahogy más megítélés alá esnek a szemében.

Ezt is szeretjük