5 kulcsmondat, amiből kiderül, hogy fúrógép a kollégád
Figyeld a kollégád viselkedését, hogy ne utólag jöjj rá, ha végig keresztbe tett neked.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem csak a baráti és a szerelmi kapcsolatok tudnak olykor bonyolultak lenni - bár Konfucius szerint csak mi ragaszkodunk hozzá, hogy bonyolulttá tegyük életünket. A munkahelyi viszonyok azonban különösebb rájátszás nélkül sem az egyszerűségükről híresek, hiszen itt már pozíciók, karrier, anyagi szempontok is számítanak, melyektől közvetve a megélhetés függ.

Éppen ezért nem árt kétszer is meggondolni, kit mennyire avatunk be életünk privát részébe, illetve a céljainkba, terveinkbe. Az óvatlanságodat egy alkalmas pillanatban kihasználhatja egy kollégád, aki olykor a siker és az előmenetel reményében alattomos módszerekkel próbálja előnyös helyzetben feltüntetni magát. Néhány mondata azonban árulkodó lehet - főleg akkor, ha rendszeresen hallasz hasonlókat.

- Nyúzottnak tűnsz, csak nem hosszú volt az éjszaka?

Az első hallomásra érdeklődő kérdés több lehet, mint ártalmatlan kíváncsiság. Aki ugyanis túlzott mélységekben faggatna a privát életeddel kapcsolatban, könnyen megeshet, hogy olyan információk birtokába szeretne jutni, amelyekkel a megfelelő pillanatban negatív színben tüntethet fel. Egy munkaközösség egyik legveszélyesebb tagjai a helyi pletykafészkek, hiszen sokszor rajtuk múlik, hogy milyenné válik a megítélésed. A tipikus kibeszéléseken, melyek mögött az oly gyakori irigység áll, legtöbbször átlátnak a kollégák, ám ha arról oszt meg információkat, hogy te épp hajnalig dorbézoltál, vagy elterjeszti, hogy az utolsó utáni percben fejezted be a feladatodat, hamar elérheti, hogy megbízhatatlannak vagy épp a feladatra alkalmatlannak tűnj - hiszen pletyka könnyen felnagyítja a valóságot.

- Te mit javasolnál a probléma megoldására?

A kérdéssel általában nincsen semmi baj, különösen, ha csapatban dolgoztok egy adott problémán. A kávézások, ebédidő idején feltett hasonló kérdések azonban a saját ötleteidre vonatkozhatnak, melyeket a következő megbeszélésen az illető esetleg majd a sajátjának állít be.

Te pedig bizonyíték és írásos dokumentum hiányába hoppon maradsz, és meglepetten követheted végig, ahogy learatja a babérokat helyetted. Ezért a feladatra vonatkozó javaslataidat tartsd meg magadnak, és ha nem követeli meg az adott projekt, csak a főnökeiddel oszd meg őket.

- Ez igazán érdekes. Nem sokan csinálnák így

Legyen szó a megbeszélésen tanúsított határozott viselkedésedről vagy épp egy egyedi, és újító javaslatról, az elismerés hamis dicséret is lehet, mely burkolt kritikát fogalmaz meg. Ő az a típus, aki soha nem mondja meg, ha hibát követsz el, inkább kedves szavak mögé bújtatja a valódi véleményét. A cinikus hangvételnek köszönhetően az önmagadba vetett hitedet csorbíthatja, így pedig ő jut lélektani előnyhöz. A legjobb, ha a burkolt dicséretre kedvesen, de frappánsan reagálsz, elismerő szavait pedig fenntartásokkal kezeled.

Gyakran ismétlődő mondatok?

Ha gyakran ismétlődik az életedben ugyanaz a kellemetlen helyzet, lehet, hogy egy családi örökséget cipelsz. Nézd meg, hogyan tárhatod fel az okokat!

- Hagyd csak, majd én!

Nagylelkű és segítőkész hozzáállása mögött könnyen más állhat a háttérben. Ezzel ugyanis részben saját magát hozhatja előnyös helyzetbe, melyben majd szorgalmas, tevékeny és segítőkész munkatársként tűnik fel, jó pontokat szervezve a vezetőség előtt. Még akár az is megtörténhet, hogy egy-egy kulcsmomentumot a sajátjaként ad elő, ha olyan jelentőségű dologról van szó. Másrészt viszont mindez a te károdra is történhet, hiszen egy idő után másoknak is feltűnhet majd, ha ő fénymásol, szed össze különféle anyagokat és dokumentumokat, miközben te szervezési nehézségekkel küzdő, netán hanyag, lusta kollégának tűnhetsz.

- Ez így nem lesz jó!

Tudálékos, minden lében két kanál, buzgómócsing kollégára utal a megnyilvánulás. Ő az, aki mindig észreveszi a hibáidat, látványosan ki is javítja azt, és ha úgy hozza a lépés, nem átallja a megbeszéléseken felhívni a többiek figyelmét az elkövetett bakijaidra - még ha nem súlyos, akkor is.

Lehet, hogy eleinte örömmel fogadtad a korrigáló segítségét, de ha mindeközben azt veszed észre, hogy szeret a főnök kedvében járni, az egyik legveszélyesebb buzgómócsinggal kerültél egy közösségbe. Tetteivel folyton önmaga pozícióját igyekszik majd erősíteni, makulátlan munkavégzésére pedig különféle módszerekkel a felettesei figyelmét is felhívja. Így pedig olyan stabil helyzetbe kerülhet, melyben a legtöbbet érheti a szava.

Ezt is szeretjük