4 dolog, ami kihozza a gödörből a kapcsolatot

Ne várd meg a szakítást!

A mélypontokat nem lehet elkerülni, de megfelelően kezelni igen. Íme, néhány dolog a válság idejére.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha úgy érzed, hogy válságba került a kapcsolatotok, mielőtt lépésre szánod magad, nem árt átgondolnod néhány dolgot. Mindenekelőtt el kell döntened, hogy megéri-e megmenteni a kapcsolatot, és hajlandó vagy-e tenni ezért.

Nemcsak neked, de a párodnak is elszántnak kell lennie azonban, hiszen mindkettőtök részéről munkát és odafigyelést igényel az együttműködés.

A befektetett energia viszont nagyon sok kapcsolatot képes megmenteni, ha mindkét fél lépéseket is tesz.

Sok ember marad benne kényelemből haldokló kapcsolatokban. Van, aki egzisztenciális okokból nem akar váltani, mások a gyerekek miatt maradnak együtt, de mindig érdemes fontolóra venni, hogy melyik a lehető legjobb megoldás mindenkinek. Íme, néhány dolog, ami segít.

Lokalizálni a problémát

A legfontosabb feladat, hogy azonosítsd a problémát, vagyis meghatározd, hogy mi okozza a válságot köztetek - mi vezetett odáig, hogy nem figyeltek egymásra, vagy nem toleráljátok egymás szokásait, vagy valamelyikőtök érdektelenné vált.

Ez nem mindig egyszerű feladat, mert a problémákat könnyű összekeverni a tünetekkel, melyek viszont már a probléma következményei. A durvaságok, a hazugság és a megcsalás a legtöbbször tünetek, melyeknek valami más a forrása.

A megcsalásig gyakran azért jut el valaki, mert hiányzik neki az intimitás a kapcsolatból. Előfordul, hogy egészen jelentéktelennek tűnő technikai problémából indult ki mindez, például nem egyezik az időbeosztásotok, vagy nem tudjátok levezetni a napi stressz miatt felgyűlt feszültséget. Érdemes leírnod minden sérelmedet, ha vannak, és azokat a dolgokat, amiben nem értetek egyet, ez segíthet feltérképezni a probléma gyökerét.

Beszélgetés, de hogyan?

Az, hogy beszéljétek meg, mindig az első számú tanácsok között van, ám sokszor korántsem olyan egyszerű feladat ez. Bizonyos jól bejáratott mondatok ugyanazt a kapcsolót nyomják be a másikban, ugyanazokat az érzéseket váltják ki, és ugyanaz a válasz érkezik. Ilyenkor azt gondolhatod, semmi értelme akár csak megszólalni, hiszen már ezerszer mondtad ugyanazt, és mintha a falnak beszélnél.

Ezért nagyon fontos, hogy semmiképp ne a szokott keretek között kerüljön sor a nagy beszélgetésre. Érdemes elmennetek otthonról, lehetőleg minél kellemesebb környezetbe. Ha beszélni kezdesz, próbáld kicsit másképp megfogalmazni a problémádat, mint azelőtt, és más füllel hallgatni a párodat. Ne támadj, hanem az érzéseidről beszélj, és hallgasd meg az ő álláspontját is.

Egyezzetek meg abban, hogy miután valamelyikőtök elmondta, amit gondol, a másiknak el kell ismételnie, ami elhangzott, egészen addig, amíg biztos benne, hogy jól értette. Így könnyebb elkerülni a félreértéseket. Érdemes azt is kipróbálni, milyen, ha ugyanazokat a szavakat használod, mint a másik.

Elhatározás

Határozzátok el, hogy tesztek valamit azért, hogy közelebb kerüljetek egymáshoz, és iktassatok be egy hetente legalább egyszer valamilyen akciót. Például, minden héten egyszer elmentek együtt kávézni, minden lefekvés előtt 20 percet beszélgettek.

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Apró gesztusok

Néhány egészen apró, hétköznapi gesztus és ötlet is segíthet. Ilyen lehet a kívánságtál, melybe beledobálhatjátok azokat a kívánságokat, amit szeretnétek a másiktól. Ahhoz, hogy visszanyerjétek az elvesztett érzelmi kapcsolódást, érdemes figyelnetek a fizikai kontaktusokra és arra, hogy minél több apró érintés legyen köztetek. Ha válságban van a kapcsolat, ne várd, hogy egyik pillanatról a másikra kikerültök belőle, bár ez sem lehetetlen. De általában ez is úgy működik, mint a legtöbb folyamat, két hátralépésre jut egy előre.

Ezt is szeretjük