4 árulkodó jel, hogy viszony készülődik

Így állítsd meg, mielőtt elkezdődne

Előzd meg, hogy a kapcsolat összetörjön.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szexuális kikacsintásokról legalább annyi felmérés készül, mint a világgazdaság stabilitási esélyeiről. A legutóbbi adatok szerint a tartós párkapcsolatban élők több mint fele gondolt már arra, hogy kalandba bonyolódjon valakivel, a megkérdezettek 39%-a pedig jelenleg is két vasat tart a tűzben.

Bár számos elmélettel próbálták már magyarázni a hűtlenséget, a bűnös kicsapongás-géntől a darwinista evolúcióelven át a pszichológiai kötődésmagyarázatokig, a félrelépés lehet pillanatnyi döntés eredménye is. Ennek pedig a legtöbbször mégiscsak megágyaz valami difi az alapkapcsolatban.

Mindenesetre, ha az ember idejében elcsípi a probléma gyökerét, nem lesz szükség ballonkabátos nyomozóakcióra, sem csúfos leleplezésre. A félrelépés drámájából ugyanis jóval keservesebb felocsúdni, és összekapargatni a megmaradt önbecsülésed morzsáit, vagy akár újraépíteni a kapcsolatot, mint megelőzni a bajt. Figyelj a jelekre!

Kapcsolat az utolsó sorban

Ha végigpásztázod a hétköznapok tennivalóit, majd összeveted őket a saját prioritási listáddal, normál esetben a párkapcsolatnak mindenképpen valahol az élmezőnyben kell végeznie, még akkor is, ha a lila köd már régen feloszlott. Vagyis abban a pillanatban, amikor egy távoli ismerős Facebook-profilja is jobban leköti a figyelmedet, mint a saját pasiddal való élő kommunikáció, máris tettél egy lépést önkéntelenül hátrafelé.

Hasonlóan mellőzöttségíze lehet annak, ha a párod este szívesebben böngészi az újság gazdasági rovatát ahelyett, hogy megkérdezné, hogyan telt a napod.

Amikor bármelyik fél listáján az utolsó helyre csúszik a párkapcsolat, máris meginog a rendszer, és elkezdhet érdekessé válni az érdeklődő harmadik. Ezért akár magadon, akár a párodon veszed észre a jeleket, ne legyints abban bízva, hogy magától megoldódik a probléma. A saját viselkedéseden könnyebb változtatnod, és elhatároznod, hogy figyelmesebb leszel, de közös programötleteket vagy meglepetéseket akkor is bevethetsz, ha a párodon veszed észre az érdektelenséget. Mindenesetre érdemes felhoznod a témát, hogy megbeszélhessétek, és meginduljon a változás.

Már nem is vitatkoztok

Akármilyen ősharmónia is van köztetek, egy intim kapcsolat telis-tele van érzelmekkel és impulzusokkal, ráadásul egyes hétköznapi helyzetek valósággal generálják a konfliktust. Így vészjelző lehet, ha időről időre nincsenek köztetek szócsaták. Ha azt veszed észre, hogy egy alapvetően feszültséget keltő helyzetben a párod reakciója már nem felháborodás, hanem inkább valami csendes beletörődés, azt vedd jelzésnek.

Ilyen szituációkban az egyetlen megoldás, ami kibillentheti partneredet a lemondó állapotból, ha ezúttal nem érveket gyűjtesz a saját igazad mellett, majd vágod őket a fejéhez, illetve nem próbálod provokálni, hanem kíváncsi leszel az ő szempontjaira is. Ha ugyanis valaki úgy érzi, hogy már nem érdemes energiát fektetni a kommunikációba, aligha lesz működőképes a viszony.

Szex csak hébe-hóba

Számtalan prózai oka lehet annak, ha éppen nincs kedvetek a hancúrhoz, nem beszélve arról, hogy egy régóta tartó együttélésnél nagy eséllyel menetrendszerűen felbukkanhat egy-egy szenvedélymentes időszak, és általában csökken a vágy is. A szex viszont mégiscsak fontos része az egészséges párkapcsolatnak, így bármelyik fél is vonja ki magát a kapcsolati intimitásból, az hosszú távon komoly romboló munkát végezhet. Mivel a szexuális problémákról való beszéd gyakran csak nagyobb akadályokat gördít a harmónia elé, először érdemes olyan szexötletekkel próbálkoznod, melyek visszacsempészik a szenvedélyt a hálószobába. Ha ez nem vezet sikerre, felkereshettek szexuálterapeutát.

Hol az elismerés?

Ha valaki nonstop rágja a füled a hiányosságaid miatt, miközben az erőfeszítéssel tett lépéseidet észre sem veszi, előbb vagy utóbb mérföldekre menekülsz a közeléből. Hasonlóan gondolkozik az a férfi is, aki folyton azt hallgatja, miben kell még változnia, mit rontott el már megint, és mennyire képtelen megfelelni a - párja szerint - minimális elvárásoknak.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A legkevesebb, hogy hatalmas önbizalomhiányt oltasz a pasiba, aki később meglepődve fedezi fel, hogy akad olyan nő, aki még értékeli a rossz tulajdonságai ellenére is. Ahhoz, hogy újra férfinak érezze magát, nem nálad fog pedálozni, hanem ott, ahol megbecsülik. Monitorozd magad, és vedd észre, ha az utóbbi időben túl sokat kritizálod a párod. Inkább arról beszélj, hogy benned milyen érzéseket kelt a viselkedése, mint hogy rögtön támadni kezdenéd. Hiszen nem biztos, hogy tudja, miért zavar téged, ami neki természetes.

Ezt is szeretjük