4 árulkodó jel, hogy hazudik a pasi
Miért teszi?
A hazugságról sokan rögtön a megcsalásra asszociálnak. Pedig számos, akár ártatlan oka is lehet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hazugságot sokan elítélendő bűnnek tartják, pedig mindannyiunkkal megesik, hogy olykor nem a teljes igazságot adjuk elő. A füllentésnek ugyanis nemcsak az a fajtája létezik, amikor valaki személyes előnyt akar kovácsolni abból, hogy elhallgatja az igazság egy részét, de van kegyes hazugság is.

Akármelyik fajtájáról legyen is szó azonban, az igazságot nem könnyű leplezni: aki ugyanis füllent, tudat alatt is jelt ad minderről. Szeretnéd tudni, hogy a te párod is szokott-e torzítani a valóságon? Figyeld a jeleket, és tudd meg, milyen okok állhatnak a hazugság mögött!

A füllentés jelei

Nem kell hazugságvizsgáló ahhoz, hogy észrevedd, ha a párod nem mond igazat. Elég, ha figyeled a viselkedését, és könnyen felismerheted az apró változásokat, melyek árulkodóak lehetnek.

A hazug hang

A hang három jellemzővel is rendelkezik, ami elárulhatja a hazugságot. A magasság, a sebesség és az erő ugyanis, amivel valaki beszél, jelentősen megváltozhat, amikor nem a teljes igazságot adja elő, akármilyen okból teszi is ezt. A kutatások tanúsága szerint az emberek 70%-a magasabb hangon füllent, mint ahogy az igazságot mondaná, és a helyzettel adódó stressz miatt még a beszéd sebessége és a hangerő is nagyobb lehet. Persze, ha valaki alaposan felkészült, és végiggondolta a hazugságot, inkább alacsonyabb hangerővel, lassabban vág bele a mondanivalójába, hogy legyen ideje végiggondolni.

Árulkodó mosoly

Az emberek nem mosolyognak többet, amikor hazudnak, azonban az, ahogy ilyenkor villantják a foguk fehérjét, kifejezetten árulkodó lehet. Az igazi nevetés ugyanis szimmetrikusan terül el az arcon, és váratlanul jön, míg az, amelyik a hazugságot kívánja csak leplezni, sokszor aszimmetrikus. Ezzel együtt pedig az az összkép is jellemző, hogy csak a száj mosolyog, de a szem rezzenéstelenül hideg marad, leleplezve a füllentőt.

Keresztbe tett végtagok

Amikor valaki nem mond igazat, könnyen lehet, hogy már tudat alatt is készül a pillanatra, amikor lelepleződik, ugyanis gyakran védekező magatartást tükrözve keresztbe teszi a végtagjait. A férfiaknál azt is megfigyelték, hogy könnyebben hazudnak zsebre tett kézzel, mint akkor, ha szabadon lennének az ujjaik.

Pinokkió-hatás

A hazugság nemcsak a keresztbe tett végtagokon látszódik meg azonban, de az is füllentésre utal, ha a pasi gyakran dörzsöli az orrát beszélgetés közben. Egyrészt így alkalma adódik a száját nem túl direkt módon eltakarni, ami az egyik legnyilvánvalóbb hazugsággesztus, másrészt pedig önkéntelen is lehet a mozdulat, az izgalom miatt ugyanis felpezsdül a véráramlás, ami viszketést okozhat.

Mégis megcsalástól tartasz?

Ha attól félsz, hogy a párod félrelép, a hazugság csak az egyik figyelmeztető jel lehet, ami alapján gyanút foghatsz. Ha kíváncsi vagy a többire is, nézd meg videónkat!

Miért hazudnak?

Bár a hazugság gyakran kerül szóba a megcsalás kontextusában, korántsem biztos, hogy a pasi nőügyeket próbál takargatni a füllentéssel. A viselkedéskutatók szerint a férfiak leggyakrabban azért nem mondanak igazat, mert próbálják elkerülni a vitát, de a fiatalkori önmagukat is előszeretettel tüntetik fel vagányabb színben, mint amilyenek voltak. Az egzisztencia szintén gyakori tárgyát képezi a férfiak hazugságainak: hajlamosak szépíteni az igazságon, ha nem elégedettek a saját pozíciójukkal vagy előmenetelükkel.

A magánéleti mellébeszélések csak ezek után következnek a sorban, tehát a negyedik helyen állnak. De ennek is számos fajtája lehet. Van, aki a kapcsolat megóvása érdekében hazudik néha, és nem feltétlenül egetrengető dolgokban: lehet, hogy csak azt titkolja el, hogy nem kifejezetten kedveli az anyósjelöltet. Persze emellett akadnak olyanok is, akik nem jó szándékból próbálják eltitkolni az igazat, hanem azért, mert csak a saját érdekeiket tartják szem előtt, és szívesen folytatnak akár kettős életet is. Ebbe a kategóriába tartoznak a következetes megcsalók, akik minden szép szó és ígéret ellenére valószínűleg újra elkövetik ugyanazt a hibát.

Ezt is szeretjük