A 10 leggyakoribb kérdés a szexről
A gyakori szeretkezés növeli a termékenység esélyét? A szex megszünteti a fejfájást? Őszinte válaszok.

beauty and style
Top olvasott cikkek

1. A rendszeres szexuális élet szabályozza a női ciklust?

A szellemi és érzelmi jólét jelentősen befolyásolja hormonháztartásunkat. Ha a szex boldogságot okoz, esetleg szerelemmel párosul, akkor a lélek a félelem és nyomás alól felszabadítva valóban befolyásolhatja a női nemi ciklust is. A vegetatív idegrendszer - amelyre erőteljes hatást gyakorolnak a pszichés történések - a hormonháztartás központi szabályozó szerve. Ezért nem ritka, hogy kisebb-nagyobb pszichés hatásokra is érzékenyen reagál, és eltolódik a menzesz.

Gyakran egy kis környezetváltozás, máskor a munkahelyi stressz, a partnerünkkel nem tisztázott konfliktus vagy az önmagunkkal való elégedetlenség elegendő ahhoz, hogy a hormonháztartás és ezzel a havi ciklus felboruljon. Az eredmény: korábban vagy elcsúszva jelentkező menzesz, esetleg annak időleges, sőt tartós kimaradása is előfordulhat.

2. A gyakori szeretkezés növeli a termékenységet?

A termékenység alapvető feltétele a stabil hormonháztartás. A szexuális kapcsolat ennek egyensúlyban tartását elősegítheti. A biztonságot, szeretetet nyújtó szerelmeskedés valóban több esetben hozzájárult az esély növeléséhez.

3. Az orgazmus vezethet spontán petesejtkilökődéshez?

Az emberekre vonatkozóan még nem végeztek ilyen vizsgálatokat, ám elvileg a nők orgazmusa valóban okozhat spontán petesejtkilökődést. Ezt támasztják alá az ovulációtól távoli időszakban - menzesz környékén - bekövetkező megtermékenyülések is.

4. A szexus eltüntetheti a pattanásokat?

Az ösztrogén nevű női nemi hormon gátolja, míg a tesztoszteron - férfi nemi hormon - fokozza a bőr faggyútermelését. A kielégítő szexuális élet pozitív életérzést és stabil hormonháztartást eredményez, amiből bőröd is profitálhat.

5. Megsérülhet a méh szeretkezés közben?

A méhet több apró szalag tartja, mint egy fészket. Ezek a szalagok mint lengéscsillapítók működnek, amikor a pénisz szerelmeskedés közben mozog a hüvelyben. Normális esetben az aktus nem vált ki fájdalmat, csak hasüregi műtétek, fertőzések, méh- és hüvelyműtétek után, amikor a szalagok vesztenek rugalmasságukból, illetve a szövetek eleve merevebbek. De ilyenkor sem szokott a méh megsérülni vagy különösképpen rázkódni.

6. A szexuális együttlét előidézhet köztivérzést?

Az úgynevezett ovulációs vagy köztivérzés előfordulhat a szexuális kapcsolat után, de anélkül is. Ugyanis a méh nyálkahártyája ilyenkor megvastagodik, megtelik vízzel, és vérbővé válik. A nők mintegy tíz százaléka szex nélkül is vérzik az ovuláció napján. Ám az, hogy ezzel a vérrel a megérett pete is távozik, vagy hogy a vér a petefészekből távozna, buta hiedelem csupán.

7. Kockázatos a menstruáció alatti szex?

A havivérzés alkalmával - mivel nyitott a méhszáj - nagyobb a fertőzésveszély. Ám az óvatos szerelmeskedés ellazíthatja a nőt, így csökkenti az erős vérzést és az esetleges görcsöket. Az, hogy a férfiak megfertőződnének a vértől, nem igaz. A vér csupán nyálkahártyából és vértestekből áll, nem "piszokból" és fertőző kórokozókból. Természetesen ha eleve fennáll valamilyen gyulladás - gombás, bakteriális, vírusos-, akkor a partner megbetegedésének esélye is nő, de ez nemcsak a menzesz idejére igaz.

8. A szenvedélyes szeretkezés kitágítja a hüvelyt?

A hüvelyt nagyon finom, vékony nyálkahártya borítja, ami azonban különösen elasztikus és nyúlékony. Hozzá hasonlóan nagy terhelésnek kitett testtájékunk a száj- és az orrüreg. Egyik nyálkahártyát sem lehet túlnyújtani, kitágítani normál életvitel mellett, ám kisebb, maradandó deformálódást szerezhetünk szülés közben, vagy ha a péniszen kívül a hüvelybe más is kerül.

9. Megszünteti a fejfájást?

Attól függ, milyen a szeretkezés. A jó szex jót tesz, a rossz nem tesz jót.

Az orgazmus hatására felszabaduló bolgodsághormon-löket csökkenti a fájdalmat. Így ez nem jó kifogás, ha nincs kedved szexelni.

10. Segít a szex a fogyásban?

Egy aktus alatt mintegy 200 kalóriát égetsz el - ilyen szempontból kimondottan hatásos a szex, főleg ha előtte nem etted nagyon tele magad.

Ezt is szeretjük