Veszélyes, házilag gyártott fegyverekkel lövik egymást a falu lakói

Nekünk a locsolkodás természetes, másoknak pedig az, hogy egymásra lövöldöznek.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nálunk is ismert húsvéti locsolkodás is különös kissé, ám szerte a világban számos más hagyomány létezik, ami jócskán túltesz rajta.

Spanyol álarcosok

Spanyolország egyik legfontosabb ünnepe az úgynevezett Semana Santa, ahol jelmezbe öltözött emberek vonulnak fel az utcákon.

Ne tévesszen meg a történelemből olyan jól ismert fehér csuklya, ennek a menetnek semmi köze a Ku-Klux-Klanhoz.

Az andalúz hagyomány valójában Jézus Krisztus történetét meséli el, méghozzá úgy, hogy a felvonulók felelevenítik és megszemélyesítik a szereplőket, és bemutatják, mi is történt az utolsó vacsorát követően. Nagyon látványos és egyben ijesztő az egész ünnepély, mégis rengeteg ember látogat ide évről évre, hogy láthassa a furcsa álarcosokat.

Vesszen Júdás!

Az ortodox keresztény közösségekben egészen meglepően emlékeznek meg Jézus feltámadásáról. Az ünneplés első ránézésre sokkal inkább tűnik egy eldurvult tüntetésnek, mint húsvéti köszöntésnek, ugyanis ezekben az országokban az emberek együttes erővel égetik el Júdás mását.

A bábut felakasztják a nyakánál fogva, és csak ezután gyújtják meg. Ez az úgynevezett Júdás-tűzijáték, amelyet a népszerűtlen politikusok másaival is gyakran eljátszanak. Valaha egész Európában elterjedt volt ez a szokás, ám vitákat váltott ki antiszemita volta miatt, és eltűnt a hagyományok közül.

Júdás-égetés az 1900-as évek közepéről
Júdás-égetés napjainkban
A Rocket War rakétái

Háborúszítás

A görög Chois szigetén található Vrontados nevű falunak egészen egyedi hagyománya van, ami a Rocket War névre hallgat. Ez egyfajta versengés két egyházi terület között, amikor is több ezer házi készítésű - botból és puskaporból tákolt - tűzijátékot lőnek keresztül a településen.

A két egyház templomai, a St. Mark és a Panaghia Ereithiani két hegytetőn, egymástól nagyjából 400 méterre találhatók - a játék során pedig a rivális harangtornyának az eltalálása a cél. Hogy ne essen kár az épületekben, fémlapokkal védik őket.

A hagyomány eredetét illetően csak halvány feltételezések vannak, senki nem tudja, voltaképpen miért is jó a folytonos versengés. Állítólag a török megszállás idején kezdődött az egész, akkoriban még igazi ágyúkkal folytatták le a játékot, de ezek használatát 1889-ben betiltották.

Képek: flickr.com, cotallo-noncot, Terykats; weirdworm.com, visitgreece.gr

Ismersz hasonlóan furcsa húsvéti szokásokat?

Ezt is szeretjük