Így lesz tökéletes a főtt tojás - Erre már csak egy kis só kell

Szendvicsbe, tojássalátához vagy kaszinótojásként is mennyei. Elkészítése azonban több odafigyelést igényel, mint hinnéd!

A tökéletes húsvéti főtt tojás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyszerűnek tűnik, mégis el lehet rontani. Ha kevés ideig főzöd, folyékony marad a sárgája, ha viszont túl sokáig, kiszárad és porhanyós lesz.

Egy kis odafigyeléssel azonban tökéletesre lehet fejleszteni ezt az egyszerű húsvéti alapanyagot.  

Így lesz tökéletes a főtt tojás

Az egyik legbosszantóbb probléma, amivel tojásfőzéskor szembesül az ember, az a tojás héjának megrepedése. Ennek elkerülése érdekében a vizet fokozatosan kell felmelegíteni és lehűteni. Ha a hűtőből kivett tojást nyakon öntjük forró vízzel, a héj nagy eséllyel megtörik. Ez fokozottan igaz a régibb tojásokra, mivel azokban több levegő van, így a hirtelen hőváltozás hatására megnövekszik a belső nyomás, kirobban a levegő és megreped a héj. A tojásokat kanál segítségével tedd a vízbe, mert ha megütődik, az is repedéshez vezethet.

GettyImages-1144374296
Fotó: Andrii Pohranychnyi / Getty Images Hungary

Ha a tojásokat a hűtőből veszed ki, a főzést hideg vízben kezdd el. Amennyiben szobahőmérsékletű tojásokról beszélünk, a főzővíz lehet meleg. A víz hőfokán kívül a mennyiség is döntő: a tojásokat mindig annyi vízben főzd, amennyi ellepi őket!

Miután belehelyezted a tojásokat, várd meg, míg felforr a víz, majd vedd alacsonyabb lángra, és hagyd bugyogni. A keménytojáshoz a tojásokat legalább 10 percig kell főzni, de ha szereted, amikor folyós a közepe, ennél kevesebb idő is elég. A héjas tojások a hűtőben napokig biztonságosan tárolhatók.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bizonyos receptekhez fontos, hogy a főtt tojásod vizuálisan is esztétikus legyen. Ezt a pucolás gyakran romba tudja dönteni, ezért az sem mindegy, hogyan kezdj neki. Már a víznél érdemes előregondolkodni, és rakni egy kevés ecetet és sót a vízbe - ettől könnyebben pucolható lesz.  

GettyImages-1398553850
Fotó: Magic cinema / Getty Images Hungary

A tíz perc leteltével öntsd le a tojásról a forró vizet, majd fokozatosan hűtsd le. Figyelj, hogy ne melegedjen át a víz, máskülönben a tojás önmaga hőjétől tovább fő. Akkor vedd ki, amikor már a víz, a tojás és az edény is lehűlt.

Ezt követően várj még 8-10 percet a pucolással. Nagy felületen törd meg, érdemes például vágódeszkán vagy konyhapulton görgetni. Hámozásnál a belső hártya mentén húzd le a héjat.

Ha igazán tökéletes főtt tojást szeretnél, már előző este vedd ki őket a tartóból és fektesd el őket a hűtőben. Ez ugyanis garantálja, hogy a sárgája a tojás közepére kerüljön.

5 zöldség, amivel gyönyörűen befestheted a tojásokat

Ha húsvétkor nem csak receptekhez használnád a tojást, most mutatunk pár környezetbarát, mégis mutatós tojásfestő módszert, amik nemcsak díszként szolgálnak, hanem ajándéknak is tökéletesek a locsoló fiúknak.

5 zöldség, amivel gyönyörűen befestheted a tojásokat: így pucolás után megeheted őket

Olcsó és környezetbarát módon is nagyon mutatósak lesznek a húsvéti tojások.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük