Miért tojik pont tojást a nyúl húsvétkor? Egyszerűbb a magyarázat, mint gondolnád

A tojás már a pogány idők óta kötődik az évnek ehhez a szakához, de a nagyböjt tette a húsvéti ünnepkör szoros részévé.

husveti-nyuszi-tojas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A húsvéti nyúllal kapcsolatban számtalan legenda kering. Mondják, hogy a nyúl egy nyelvbotlásnak köszönhetően került kapcsolatba a húsvéttal, ahogyan azt is, hogy pogány termékenységszimbolikán alapul a megjelenése. De mi a helyzet a tojással? Ez a szokás honnan ered?

A tojás, persze, ugyanúgy termékenységszimbólum, hiszen lényegében magba zárt élet, így kézenfekvő lenne összevonni a pogány termékenységünneppel, de a kapcsolódása a húsvéthoz ennél lényegesen sokrétűbb.

Mi köze a tojásnak a húsvéthoz?

Erre két, egymásnak egyáltalán nem ellentmondó elmélet is létezik. Az egyik a húsvéti nyúl állítólagos német eredetéhez nyúl vissza. A zsidók ugyanis ünnepekkor megajándékozták a szeretteiket, és a császármadár, mely egy fácánféle, népszerű ajándéknak számított akkoriban. A császármadár német neve Haselhuhn, míg a nyúlé Hase, ebből a félrehallásból származik elméletileg a húsvéti, tojástojó tapsifüles képe. 

husveti-tojas-festes

Eszerint a teória szerint tehát a tojásnak már volt kapcsolata az ünneppel, azonban elválaszthatatlan valamikor a 13. század során lett tőle, és az egész oka a nagyböjt. Néhány szerzetes már az 5. században is tartózkodott a tojásfogyasztástól a nagyböjt során, de a 13. századra általánossá vált ez a gyakorlat, és a tojás, akárcsak a tej és a hús, tiltólistára került. Csakhogy, ellentétben a tejjel és a hússal, a tojás olyan étel, ami sokáig eláll, és rengeteg halmozódik fel belőle a negyvennapos böjt során, amit aztán gyorsan el kell fogyasztani, hogy meg ne romoljon, így remek ajándék volt, amivel be lehetett fejezni a böjtölést.

A viktoriánus korban elkezdtek a tyúktojások helyett szaténba csomagolt kartontojásokat adni egymásnak, melyek belül telis-tele voltak ajándékokkal. Az orosz előkelők pedig ugyanekkor kezdtek gazdagon díszített, néha akár ékköves tojásokat is adni egymásnak húsvét alkalmából.

Az első csokitojás - ami mára ugyanúgy a húsvéti hagyomány részévé vált, mint a tojásfestés - 1873-ban készült Angliában. Ez még keserű csokiból álló, vaskos édesség volt, nem olyan könnyed és üreges, mint mai társai. A cukrászati technológiák fejlődésével nyerte el modern formáját, és lett a húsvéti ünnep része, mely napjainkra szinte kiváltja a festett tojást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tojásfestés gyerekekkel

A közös húsvéti tojásfestésnek - csokitojás ide vagy oda - van egy különleges hangulata, amit semmivel nem lehet pótolni. Ezekben az egyszerű, de mutatós festési ötletekben a gyerekek is örömüket fogják lelni.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük