Így lesz tökéletes a főtt tojás - Erre már csak egy kis só kell
Szendvicsbe, tojássalátához vagy kaszinótojásként is mennyei. Elkészítése azonban több odafigyelést igényel, mint hinnéd!
Egyszerűnek tűnik, mégis el lehet rontani. Ha kevés ideig főzöd, folyékony marad a sárgája, ha viszont túl sokáig, kiszárad és porhanyós lesz.
Egy kis odafigyeléssel azonban tökéletesre lehet fejleszteni ezt az egyszerű húsvéti alapanyagot.
Így lesz tökéletes a főtt tojás
Az egyik legbosszantóbb probléma, amivel tojásfőzéskor szembesül az ember, az a tojás héjának megrepedése. Ennek elkerülése érdekében a vizet fokozatosan kell felmelegíteni és lehűteni. Ha a hűtőből kivett tojást nyakon öntjük forró vízzel, a héj nagy eséllyel megtörik. Ez fokozottan igaz a régibb tojásokra, mivel azokban több levegő van, így a hirtelen hőváltozás hatására megnövekszik a belső nyomás, kirobban a levegő és megreped a héj. A tojásokat kanál segítségével tedd a vízbe, mert ha megütődik, az is repedéshez vezethet.
Ha a tojásokat a hűtőből veszed ki, a főzést hideg vízben kezdd el. Amennyiben szobahőmérsékletű tojásokról beszélünk, a főzővíz lehet meleg. A víz hőfokán kívül a mennyiség is döntő: a tojásokat mindig annyi vízben főzd, amennyi ellepi őket!
Miután belehelyezted a tojásokat, várd meg, míg felforr a víz, majd vedd alacsonyabb lángra, és hagyd bugyogni. A keménytojáshoz a tojásokat legalább 10 percig kell főzni, de ha szereted, amikor folyós a közepe, ennél kevesebb idő is elég. A héjas tojások a hűtőben napokig biztonságosan tárolhatók.
Bizonyos receptekhez fontos, hogy a főtt tojásod vizuálisan is esztétikus legyen. Ezt a pucolás gyakran romba tudja dönteni, ezért az sem mindegy, hogyan kezdj neki. Már a víznél érdemes előregondolkodni, és rakni egy kevés ecetet és sót a vízbe - ettől könnyebben pucolható lesz.
A tíz perc leteltével öntsd le a tojásról a forró vizet, majd fokozatosan hűtsd le. Figyelj, hogy ne melegedjen át a víz, máskülönben a tojás önmaga hőjétől tovább fő. Akkor vedd ki, amikor már a víz, a tojás és az edény is lehűlt.
Ezt követően várj még 8-10 percet a pucolással. Nagy felületen törd meg, érdemes például vágódeszkán vagy konyhapulton görgetni. Hámozásnál a belső hártya mentén húzd le a héjat.
Ha igazán tökéletes főtt tojást szeretnél, már előző este vedd ki őket a tartóból és fektesd el őket a hűtőben. Ez ugyanis garantálja, hogy a sárgája a tojás közepére kerüljön.
5 zöldség, amivel gyönyörűen befestheted a tojásokat
Ha húsvétkor nem csak receptekhez használnád a tojást, most mutatunk pár környezetbarát, mégis mutatós tojásfestő módszert, amik nemcsak díszként szolgálnak, hanem ajándéknak is tökéletesek a locsoló fiúknak.
5 zöldség, amivel gyönyörűen befestheted a tojásokat: így pucolás után megeheted őket
Olcsó és környezetbarát módon is nagyon mutatósak lesznek a húsvéti tojások.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary)