3 tuti tojásfestő módszer
Természetes, olcsó, egyszerű
Fogadd saját készítésű hímes tojással a locsolókat, hiszen úgy a legszebb, ha magad fested!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok családban a mai napig fontos ünnep a húsvét. Ha másért nem is, akkor a gyerekek kedvéért, akik többsége nemcsak azt várja, hogy minél előbb felkutathassa a lakás különböző pontjain eldugott csokinyuszikat és csokitojásokat, hanem boldogan részt vesz az ünnepi előkészületekben is. Mint például a tojásfestésben, ami igazán szórakoztató elfoglaltság. Ne foszd meg hát őket, és velük együtt magadat sem ettől az élménytől! Szerezz be néhány tojást, zöldségeket és a szükséges eszközöket, mi pedig eláruljuk, mi az igazán mutatós hímes tojások titka!

Tradíciók útján: a tojásfújás

A hímes tojások készítése nem újkeletű dolog: a tojásfestés hagyományai egészen a pogány korig nyúlnak vissza, amikor is a tojást a termékenység szimbólumaként tartották számon, a piros szín pedig ezt a hatást erősítette.

Bár ezt ma már kevesen tudják, a hímes tojás a mai napig szerves része a húsvéti hagyományoknak. Van, aki egyszerűen csak megfesti az előzőleg megfőzött tojást, ám sok helyen ma is kifújják azokat, mielőtt díszítenék. Hogy mindez mennyire bonyolult és nehéz művelet? Annyira nem, csupán néhány dologra kell ügyelned! Először is ahhoz, hogy eltávolíthasd a tojás belsejét, egy-egy apró lyukat kell fúrnod mindkét végén, vigyázva arra, hogy mindeközben ne törd össze a tojást!

Érdemes ehhez gombostűt használnod, de hasznos segítség lehet egy darab finomszemcsés csiszolópapír is: az ujjad köré csavarva ezzel óvatosan addig dörzsöld a tojás mindkét végét, amíg annyira elvékonyodik a héja, hogy könnyedén kiszúrhatod! Ha kész, szorítsd a tojást a szádhoz, és erősen addig fújd, amíg az összes tojásfehérje és a sárgája is kifolyik.

Ezt követően langyos vízzel óvatosan mosd ki a belsejét, és hagyd száradni! Ha kész, ízlés szerint díszítheted a hagyományos tojásírással vagy csak egyszerűen temperával és egy vékony ecsettel, esetleg az üzletekben kapható tojásfestékkel, ráfőzhető matricákkal, vagy éppen természetes módon.

Természetesen hagymával, káposztával, paprikával

Azt bizonyára tudod, hogy ha a tojást vöröshagyma héjában főzöd, akkor az szép vöröses-narancssárga árnyalatot kap. De gondoltad volna, hogy hasonló módszerrel kék, lila vagy éppen zöld tojásokat is készíthetsz? Pedig így van, ráadásul nem is kell hozzá más, mint többek között néhány, a piacon kapható zöldség!

Kékhez vöröskáposztát

A kék tojásokhoz nincs másra szükség, mint apróra vágott vöröskáposztára - minél többet használsz, annál intenzívebb színhatást érhetsz el. A káposztát tedd egy edénybe, és önts rá annyi vizet, hogy ellepje, majd főzd nagyjából fél órán keresztül! Légy azonban türelmes, és várd meg, amíg a lé kihűl, csak akkor tedd bele a tojásokat, ha már egészen hideg a káposzta! Bár a massza inkább bíboros árnyalatú, a tojásokat kékre festi majd.

Sárgához kurkumát, narancsot

A kurkumát, ezt az indiai gasztronómia által olyannyira kedvelt fűszert ma már a legtöbb üzletben beszerezheted. Segítségével intenzív sárga tojásokat készíthetsz, ha azonban halványabb árnyalatra vágysz, akkor a citrom- vagy a narancshéj is megteszi. Bármelyiket is választod, csupán negyed órán át főzd, mielőtt beletennéd a tojásokat! Ebben az esetben nem kell megvárni, hogy kihűljön a lé, sőt eredményesebb még egy ideig főzögetni benne a tojásokat úgy, mintha főtt tojást készítenél.

Rózsaszínhez csipkebogyót

A csipkebogyó élénk vöröses színe alkalmas arra, hogy segítségével rózsaszínű tojásokat készíthess. Ha be tudsz szerezni szárított csipkebogyót, akkor nyert ügyed van, de néhány jobb minőségű csipkebogyótea-filter is megteszi. A lényeg, hogy mindkét esetben sűrű főzetet készíts, és csak akkor tedd a tojásokat a lébe, ha az már teljesen kihűlt.

Sötétbarnához kávét

Gyönyörű, barna tojásokat készíthetsz, ha néhány adag kávéból erős főzetet készítesz, és abban áztatod egy ideig a tojásokat! A káposztához és a csipkebogyóhoz hasonlóan ebben az esetben sem kell a kávéban főzögetni a tojásokat, a kávé ugyanis inkább akkor színez, ha már teljesen kihűlt.

Zöldhöz spenótot

A legjobb és legtermészetesebb eszköz a tojások zöldre festéséhez a spenót. Ám ha nem kapsz a piacon frisset, akkor se ess kétségbe, a mélyhűtött verzió ugyanis ugyanolyan jó. Ha még egészben vannak a levelek, akkor vágd őket apróra, és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje! Elég körülbelül fél óráig főznöd, majd ha kihűlt, beletenned a tojásokat és addig áztatnod, amíg szép zöld árnyalatot nem kapnak.

Lilához lilahagymát

Ahogy a vöröshagyma a tojások vöröses-barnás színűre festésére alkalmas, úgy a lilahagyma segítségével gyönyörű lila tojásokat készíthetsz! Vörös társához hasonlóan hámozd le néhány darabnak a héját - az intenzív színű, szárazabb része a jó -, engedd fel némi vízzel, és főzd nagyjából fél órán át, hogy jól kiengedhesse a héj a benne található festékanyagot. Ezután helyezd bele a tojásokat, és addig főzd, amíg meg nem kapják a neked tetsző árnyalatot!

Narancssárgához paprikát

A magyar konyha kincseket rejt - még akkor is, ha tojásfestésről van szó. Gondoltad volna, hogy némi őrölt pirospaprikával mutatós hímes tojásokat készíthetsz? Ráadásul mindehhez nem kell más, mint nyolc evőkanál pirospaprika és fél liter víz, melyben elkevered a paprikát. Forrald fel, majd helyezd bele a tojásokat, és főzd addig, amíg elnyeri a neked tetsző színt!

A legismertebb népi módszer: a tojásírás

Talán az egyik leglátványosabb, ám az egyik legbonyolultabb módja a hímes tojások készítésének az írás. Ez utóbbi miatt igen kevesen veselkednek neki húsvét előtt, pedig egy kis gyakorlással többnyire bárki elsajátíthatja. Hogy mire van szükség hozzá?

Egy adag tojásfestő viaszra, amit bármelyik hobbiboltban beszerezhetsz, és egy íróra, amelyet könnyen elkészíthetsz hurkapálcából: a pálcát vágd ketté, majd az egyik feléből vágj le egy 2 cm hosszúságú darabot! Ezt egy vékony raffiaszállal erősítsd a hosszabb pálcarész végéhez úgy, hogy 90°-os szöget zárjanak be!

A viaszt olvaszd fel, és a pálcát gyakran belemártva rajzolj vele a tojásra neked tetsző mintákat úgy, mintha tintával írnál! A viasz gyorsan megdermed a tojásokon, így azonnal bele is teheted őket a hideg vörös- vagy lilahagymalébe, vagy bármelyik más, fentebb említett hideg lébe. Ha kellően beszíneződtek, vedd ki őket a léből, és kapargasd le, vagy meleg vizes puha kendővel törölgesd le róluk a viaszt! Így színes, ugyanakkor gyönyörű mintákkal díszített hímes tojásokat kaphatsz! Ha pedig azt szeretnéd, hogy szép fényesek legyenek, kevés olajjal, majd egy száraz ronggyal is töröld át őket!

Segítünk!
Szívesen kipróbálnád a tojásírást, de nincs ötleted, hogy hogyan díszítsd? Kattints ide, és válogass a hazánkban és Erdélyben használt legismertebb motívumok között!
Ezt is szeretjük