Szalmonellát kaphatsz, ha kifújod a tojást? Csak így biztonságos a módszer

A tojás kifújása a húsvéti készülődés alapja, de lehet-e biztonságosan csinálni?

Szalmonella tojás kifújásától
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tojás kifújása sokak számára a húsvéti dekorációs technikák alfája és omegája, hiszen amellett, hogy a szinte súlytalan, egyben maradt héjak segítségével szebbnél szebb ötletek valósíthatók meg, az így elkészült díszek örök darabnak számítanak.

Maga a művelet sem jelent ördöngösséget, de a megfelelő óvintézkedések megtétele nélkül nem is veszélytelen, hiszen nyers tojásról van szó, ráadásul egy olyan technikáról, melyet hosszú ideje végeznek a legtöbben úgy, hogy a szájukkal érnek a héjhoz.

Szalmonellát is okozhat a tojás kifújása

A nyers tojás és a tojáshéj a szalmonella nevű betegség kórokozója, a Salmonella enteritidis nevű baktérium melegágya lehet, a fertőzés nagyon gyakran következik be a tojás nem megfelelő tárolásából és felhasználásából. Míg a baktérium hőkezelés hatására jobbára elpusztul, a tojás kifújásánál nyers alapanyaggal dolgozol, így életbevágó betartani a biztonságra vonatkozó tanácsokat.

GettyImages-1137103122
Fotó: Elva Etienne / Getty Images Hungary

Az első és legfontosabb a tojás héjának alapos megtisztítása, amiben a mosogatószeres, magas hőmérsékletű vízzel való lemosás mellett az ecet is segítségedre lehet. Bármiféle fertőzés elkerülése érdekében az alapos kézmosás is szükséges, miután a tojással dolgoztál.

A tojás szájjal való kifújása nem a legbiztonságosabb módszer, hiába tisztítod meg ugyanis a héjat, 100%-os garancia nincs a baktériumok eltávolítására, a művelet során pedig a tojássárgája és -fehérje is veszélyt jelenthet. A legjobb, ha a fújást szívószál vagy szalmaszál segítségével végzed, de hatékony módszert jelent a fecskendő használata is.

Így csináld, hogy ne repedjen meg

A tojáson két lukat kell készíteni, egyet a tetején, egyet pedig az alján, ami legyen nagyobb, mint előbbi. Légy türelmes, dolgozz lassan, és az sem árt, ha kinevezel egy próbatojást, héja válogatja ugyanis, milyen eszközzel érdemes dolgozni.

A kezdeti apró lukat elkészítheted rajzszöggel, gombostűvel, hústűvel, vastagabb varrótűvel is. Ezután a lukat csavaró mozdulatokkal óvatosan ki kell tágítani, amihez használhatsz fogpiszkálót, hurkapálcikát, de akár egy nagyon vékony fúrószárat is. Ha biztosra akarsz menni, és úgy érzed, bírja a tojás, told kicsit mélyebbre az eszközt, és kavard meg vele a tojás belsejét, így könnyebb lesz kifújni, mint akkor, ha a sárgája és a fehérje egyben marad.

Ha végeztél, helyezd a szívószálat vagy a fecskendőt a felső nyíláshoz, majd kezdj el levegőt fújni a tojásba. Miután egy tálkába folyt minden a tojásból, tartsd a csap alá, öblítsd át vízzel, rázd meg kissé, majd fújd ki, ami még benne maradt. Érdemes újra átmosni a tojást, majd miután szárazra törölted, tojástartóba tenni a nagyobb lyukkal lefelé, hogy kicsöpögjön belőle a maradék nedvesség is. Egy éjszaka vagy legkevesebb pár óra, és már szabadon is engedheted a kreativitásod!

10 ötletes és csodaszép húsvéti tojás, ha a gyerekkel készülsz az ünnepekre: gyorsan elkészülnek

Ezekkel a cuki tojásdíszekkel igazi húsvéti hangulatot kölcsönözhetsz az otthonodnak.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük