10 gyönyörű, tavaszi kirándulóhely
Ajánlunk néhány helyet, ha kimozdulnál otthonról!

Dia

TihanyTihanynál keresve sem találni alkalmasabb kirándulóhelyet. Bár a faluban van szabadtéri néprajzi múzeum, egész Tihany mintha skanzen vagy még inkább múzeum volna. Attól még igazi múzeum is akad benne, amennyi csak kell. Akit a természet értékei vonzanak, az sem csalódik itt: a Belső-tó, a Levendulás, a Csúcs-hegy vagy a Gejzír-mező mind-mind páratlan természeti ritkaság.

Tihany

Tihanynál keresve sem találni alkalmasabb kirándulóhelyet. Bár a faluban van szabadtéri néprajzi múzeum, egész Tihany mintha skanzen vagy még inkább múzeum volna. Attól még igazi múzeum is akad benne, amennyi csak kell. Akit a természet értékei vonzanak, az sem csalódik itt: a Belső-tó, a Levendulás, a Csúcs-hegy vagy a Gejzír-mező mind-mind páratlan természeti ritkaság.

Dia

MagyarpolányMagyarpolány neve hazánk határain túl is ismert, 1990 óta a Nemzeti Örökség része. Csak egyik fő büszkeségén, a Petőfi utcán majdnem száz ház élvez védettséget. Kálvária-templomát a fájdalmas Szűznek szentelték. Ebben a környezetben rendezik meg minden év pünkösdjén a Polányi Passiót.Kapcsolódó cikk:4 bűbájos, gyöngyszem falucska Magyarországon »

Magyarpolány

Magyarpolány neve hazánk határain túl is ismert, 1990 óta a Nemzeti Örökség része. Csak egyik fő büszkeségén, a Petőfi utcán majdnem száz ház élvez védettséget. Kálvária-templomát a fájdalmas Szűznek szentelték. Ebben a környezetben rendezik meg minden év pünkösdjén a Polányi Passiót.

Kapcsolódó cikk:
4 bűbájos, gyöngyszem falucska Magyarországon »

Dia

Mezőkövesd Mezőkövesd Matyóföld központi települése. A matyók a 19. század derekától különülnek el környezetüktől, elsősorban színpompás viseletük és gazdag színvilágú hímzőkultúrájuk révén. A gondosan őrzött hagyományokról Mezőkövesd Matyó Múzeumában, valamint a Hadas városrészben kaphatsz átfogó képet. Húsvétkor különösen érdemes felkeresni.

Mezőkövesd

Mezőkövesd Matyóföld központi települése. A matyók a 19. század derekától különülnek el környezetüktől, elsősorban színpompás viseletük és gazdag színvilágú hímzőkultúrájuk révén. A gondosan őrzött hagyományokról Mezőkövesd Matyó Múzeumában, valamint a Hadas városrészben kaphatsz átfogó képet. Húsvétkor különösen érdemes felkeresni.

Dia

NézsaNézsa egy, az Északi-középhegységben fekvő apró település. Legfőbb büszkesége a Reviczky-kastély, mely a 18. században épült. Az épületet övező angolpark már évek óta védett természeti érték, ahol kellemes sétát tehetsz. A falu határát elhagyva is felemelően szép kirándulóhelyek várnak, hiszen nem messze találhatóak a Csővári-vár romjai, illetve a Szívalakú-tó.

Nézsa

Nézsa egy, az Északi-középhegységben fekvő apró település. Legfőbb büszkesége a Reviczky-kastély, mely a 18. században épült. Az épületet övező angolpark már évek óta védett természeti érték, ahol kellemes sétát tehetsz. A falu határát elhagyva is felemelően szép kirándulóhelyek várnak, hiszen nem messze találhatóak a Csővári-vár romjai, illetve a Szívalakú-tó.

Dia

TataVadban gazdag erdő, hullámzó tavak, patakok és források - ez Tata. Nevezetessége, az öreg tatai vár sosem szolgált védelmi célokat: birtokközpont volt, illetve mulató, királyi exkluzivitással. Később nagy fellendülést hoztak az Esterházyak, akik a tóra hidat építettek, a faluba pedig a gyönyörű, magyar Weimarként is emlegetett kastélyt.Kapcsolódó cikkek:3 meseszép, romantikus kirándulóhely itthon »

Tata

Vadban gazdag erdő, hullámzó tavak, patakok és források - ez Tata. Nevezetessége, az öreg tatai vár sosem szolgált védelmi célokat: birtokközpont volt, illetve mulató, királyi exkluzivitással. Később nagy fellendülést hoztak az Esterházyak, akik a tóra hidat építettek, a faluba pedig a gyönyörű, magyar Weimarként is emlegetett kastélyt.

Kapcsolódó cikkek:
3 meseszép, romantikus kirándulóhely itthon »

Dia

SzentendreA Duna partján fekvő Szentendre kitűnő kirándulóhely húsvétkor. Romantikus utcácskáival, házaival, valamint lenyűgöző panorámájával a Dunára már önmagában csábító, a szentendrei Skanzen azonban húsvétkor különleges programokkal is vár.

Szentendre

A Duna partján fekvő Szentendre kitűnő kirándulóhely húsvétkor. Romantikus utcácskáival, házaival, valamint lenyűgöző panorámájával a Dunára már önmagában csábító, a szentendrei Skanzen azonban húsvétkor különleges programokkal is vár.

Dia

VisegrádA Duna és a folyót szegélyező dombok visegrádi hullámainál kevés harmonikusabb hegyvidéki táj található az országban. Ha érdekel a történelem, ugyanakkor a természet szerelmese vagy, egy napra mindenképp látogass el az ország egyik legkisebb, ugyanakkor legrégebbi településére, Visegrádra.Kapcsolódó cikk:Magyarország legszebb panorámái »

Visegrád

A Duna és a folyót szegélyező dombok visegrádi hullámainál kevés harmonikusabb hegyvidéki táj található az országban. Ha érdekel a történelem, ugyanakkor a természet szerelmese vagy, egy napra mindenképp látogass el az ország egyik legkisebb, ugyanakkor legrégebbi településére, Visegrádra.

Kapcsolódó cikk:
Magyarország legszebb panorámái »

Dia

BélapátfalvaA Bükk szívében rejtőző varázslatos Bélapátfalva Egertől mintegy húsz kilométerre terül el. A település leghíresebb nevezetessége a ciszterci apátsági kolostor. A román stílusban épült templom végleges formáját 1246-ra nyerte el. A vadregényes, hatalmas fák között rejtőző kolostorban feltétlenül tegyél egy sétát, a templom mellett található romkertben pedig megnézheted a századelőn itt működő cserépedényüzem maradványait.

Bélapátfalva

A Bükk szívében rejtőző varázslatos Bélapátfalva Egertől mintegy húsz kilométerre terül el. A település leghíresebb nevezetessége a ciszterci apátsági kolostor. A román stílusban épült templom végleges formáját 1246-ra nyerte el. A vadregényes, hatalmas fák között rejtőző kolostorban feltétlenül tegyél egy sétát, a templom mellett található romkertben pedig megnézheted a századelőn itt működő cserépedényüzem maradványait.

Dia

HollókőHollókő 1987-ben vált a Világörökség részévé. A település történelmi része, a várhegy alatt meghúzódó ófalu területén semmi sem bolygatta meg az eredeti faluszerkezetet. Szinte automatikusan alakult múzeumfaluvá a terület, miközben a hétköznapi élet sem hagyta el. A házak különféle néprajzi, helytörténeti, foglalkozásköri gyűjteményeknek adnak otthont, egy részük pedig emlékház, vendéglő lett.

Hollókő

Hollókő 1987-ben vált a Világörökség részévé. A település történelmi része, a várhegy alatt meghúzódó ófalu területén semmi sem bolygatta meg az eredeti faluszerkezetet. Szinte automatikusan alakult múzeumfaluvá a terület, miközben a hétköznapi élet sem hagyta el. A házak különféle néprajzi, helytörténeti, foglalkozásköri gyűjteményeknek adnak otthont, egy részük pedig emlékház, vendéglő lett.

Dia

Szentbékkálla A hangulatos Veszprém megyei falu kitűnő célpont, ha kirándulóhelyet keresel. A falu is gyönyörű, de a közvetlen szomszédságában található velétei gótikus palotarom és a töttöskáli templomrom is érdekes látványosság.A képek az Országalbum.hu weboldalról származnak, akiknek ezúton is köszönjük a segítséget.

Szentbékkálla

A hangulatos Veszprém megyei falu kitűnő célpont, ha kirándulóhelyet keresel. A falu is gyönyörű, de a közvetlen szomszédságában található velétei gótikus palotarom és a töttöskáli templomrom is érdekes látványosság.

A képek az Országalbum.hu weboldalról származnak, akiknek ezúton is köszönjük a segítséget.
Ezt is szeretjük
Szerző: Mondovics Pálma
Fotó: