Ha ezt látod, inkább ne vedd meg a sonkát - Ezek a jelei, ha rossz minőségű
Felismerheted, ha nem megfelelő minőségű a sonka. Ezekre figyelj!

husveti sonka
beauty and style
Top olvasott cikkek

A húsvéti asztalról nem hiányozhat a sonka, persze nem mindegy, hogy milyet választasz. Vásárlás során mindig érdemes időt szakítani arra, hogy alaposan szemügyre vedd, így elkerülheted, hogy silány minőségű landoljon a kosaradban.

Az akciós ajánlatok ugyanis igencsak megtévesztőek lehetnek, és könnyen előfordulhat, hogy olyan húst szerzel be, aminek köze sincs a klasszikus, valóban finom húsvéti sonkához. Eláruljuk, honnan ismerheted fel, ha rossz minőségű.

A rossz minőségű sonka jelei

Húsvét közeledtével egyre több az olyan sonka, mely nem a több hónapos érlelésnek köszönheti elsőre vonzó, de alaposabban szemügyre véve már korántsem bizalomgerjesztő állagát. Sokkal inkább a víz és a különböző ízfokozók gondoskodnak erről.

Ha teheted, kerüld a kötözött sonkát, de amennyiben mégis emellett döntesz, ügyelj arra, hogy olyat válassz, ami nem engedett levet a csomagolásban. A jó minőségű sonka szép rózsaszín, és semmilyen kocsonyás réteg nem található rajta.

husveti sonka

Míg a hagyományos parasztsonkák hónapokig eltarthatóak a sózásnak - a tartósítás egyik legrégibb formájának - köszönhetően, addig a gyorspácolásúakkal érdemes óvatosnak lenni, mert sokkal hamarabb megromlanak. Ráadásul főzés után hajlamosak kiszáradni, szeletelni pedig igazi kihívást jelent, ugyanis könnyen szétesnek.

Ha csomagolt sonkát választasz, a tapintás is egy jó módszer arra, hogy meggyőződj a minőségéről. Amennyiben megnyomkodod, és nagyon puha, az arra utal, hogy túl sok benne a páclé.

A lejárati dátumot szintén mindig vedd szemügyre, különösen, ha akciós termékről van szó. Gyanakodj, ha elmosódott, vagy akár több is szerepel a választott árun. Ha a csomagolás sérült, akkor se vedd meg a sonkát, ugyanis nem tudhatod, mikor nyílt ki, így a szavatosságát is képtelenség meghatározni.

Létezik még egy vizsgálati módszer, melyet a szakemberek is alkalmaznak, ezt viszont csak otthon, a vásárlás után tudod elvégezni. Ha a sonka forgójába beleszúrsz egy tiszta kötőtűt, szagold meg, és amennyiben büdös, a blokkal együtt vidd vissza az üzletbe.

Ezt is szeretjük