Hihetetlen retró fotók és videók a húsvétról

Így ünnepeltünk anno

Tudod, hogy hajdanán hogyan ünnepelték az emberek a húsvétot? Fotóink és videóink elárulják!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hagyományőrző húsvétot manapság csak kevesen tartanak, az ünnep szelleme inkább már csak a pénz körül forog. A legtöbb locsoló elvárja, hogy zörgős papírpénzzel tömött zsebbel távozzon körútjáról, valamint sajnos azt is, hogy legjobb minőségű italokkal kínáld meg.

Kicsik és nagyok a legszebb ruhájukban várták a locsolókat

A húsvét értéke régen ennél sokkal nagyobb volt. A legények azért jártak házról házra, hogy elnyerjék a kiszemelt lány szívét, amelyet nem más, mint a piros tojás jelentett. Aki ezt kapta, az biztos lehetett abban, hogy a lány is hasonlóan érez.

Tudni szeretnéd, mi mindenben különböztek a hajdani húsvétok a mostaniaktól? Képeinkkel és videóinkkal visszarepülhetsz az időben.

Díszes ünneplő

Manapság a legtöbb nő a háta a közepére kívánja az egész húsvéti felhajtást. Lehet, hogy te is pont azok közé tartozol, akik kinyúlt, kényelmes mackónadrágban és pólóban rettegnek a soron következő locsolkodó penetráns kölnijétől. Pedig régen a lányok óriási erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a legjobb formájukat hozzák a locsolók előtt, annak ellenére, hogy majdnem mindig vizesen végezték.

A legjobb ruhájukat vették elő a szekrényből, amelyet általában az adott térség hímzett motívumai díszítettek. Hajukat csinos kontyba fogták, vagy befonták és szalagot kötöttek a végére.

Már napokkal húsvéthétfő előtt sütöttek-főztek, hogy legyen mivel megkínálni a locsolkodó legényeket, nem utolsósorban pedig tojást is festettek, hiszen a locsolásért cserébe ajándék dukált.

Csodaszép húsvéti tojások

Nézegess képeket!

Elolvasom

A legények és férfiak szintén azzal tisztelték meg a hervadni készülő virágszálakat, hogy magukra öltötték legszebb öltözéküket és felhúzták a legszebb csizmájukat. Így indultak útnak kicsik és nagyok egyaránt, és járták végig az ismerős hölgyeket, volt, hogy az egész falut.

Feltámadási körmenet

A húsvét a keresztények legnagyobb ünnepe. Ilyenkor kötelező volt - hívők körében még most is az - a megjelenés a templomi körmeneten, amelyet nagyszombaton tartottak, és a leglátványosabb esemény volt az ünnep során. A falu legtekintélyesebb emberének jutott az a megtisztelő feladat, hogy a feltámadt Jézus szobrát vihette a körmeneten.

Amikor véget ért a közös felvonulás, az emberek hazatértek, és csak ezután fogyasztották el az ünnepi ételt - amelyet mi manapság már csak húsvétvasárnap reggelén fogyasztunk -, hiszen ekkor ért véget a böjti időszak

Körmenet a faluban
A locsolást nem lehetett megúszni

A videó egészen 1933 áprilisába kalauzol vissza Budapest belvárosába, a Ferenciek templomától induló körmenethez.

Locsolkodás

Valószínűleg nem újdonság számodra, hogy a mai kölnik helyett régen vízzel locsoltak. A legények közösen énekelve rótták a falu utcáit, mentek házról házra. Míg egyesek vizet húztak a kútból, addig a többiek kivitték a hajadon lányokat az udvarra, ahol lefogták őket, és rájuk zúdították a vödör hideg tartalmát. Hozzájuk képest szerencsésebbnek bizonyultak azok, akiket csak a szódásszifon tartalmával locsoltak le.

Azonban a szeszélyes időjárás régen is sokszor megviccelte az embereket. Előfordult, hogy áprilisban még fogvacogtató hideg volt, így bizonyára inkább bólintasz rá a kölnire, mint hogy kimenj néhány fokban, és csuromvizesen térj vissza.

Képek: www.fortepan.hu, mek.oszk.hu

Videók: filmhiradok.nava.hu

Ezt is szeretjük