Így tartsd a nyulat lakásban: a szakértő elmondja

Összegyűjtöttük, mire kell figyelned, ha te is megajándékoznád egy nyúllal a gyerkőcöt.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Bármennyire édes és bolyhos, a nyuszi nem játék, tartása komoly felelősséggel jár.

Ha mégis úgy döntesz, hogy belépsz a nyúltartók táborába, nem árt, ha elolvasod, milyen a felelős állattartás, és mire kell figyelned a tapsifülessel kapcsolatban. Kurucz Krisztina, a Cerberos Állatvédő Egyesület alelnöke segít ebben.

Milyen fajtát válassz?

A nyulak lakásban is könnyen tarthatók, de a kilencedik emeleti garzonban elsősorban a törpe- és házinyulak érezhetik jól magukat, akiknek igen változatos a méretük, színük és a szőrzetük.

A legfontosabb, amit szem előtt kell tartanod, hogy a nyulak hat-nyolc évig is elélnek - ezért, mielőtt igent mondasz az új lakótársra, érdemes megfontolni mindennek az anyagi vonzatát, ahogyan azt is, a gyerkőc nem fogja-e elveszteni érdeklődését az állat iránt.

Mire lesz szükség?

Ha úgy döntesz, beadod a derekadat, szükséges lesz néhány dologra, hogy a négylábú jövevény semmiben ne szenvedjen hiányt. Fontos a megfelelő ketrec, amit forgáccsal, granulátummal vagy szalmával is bélelhetsz, a lényeg, hogy naponta-kétnaponta cseréld ki az almot.

Cuki nyuszis háttérképek a számítógépedre

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ügyelj rá, hogy mindig legyen a nyuszi előtt friss ivóvíz - ezt legegyszerűbben a ketrecre erősíthető golyós itatóval tudod megoldani -, illetve fűfélék és friss széna. Utóbbiak a fő eledelei, amik az emésztésben is segítik, ezért ezekről soha ne feledkezz meg.

Mindig tiszta, friss szénát adj a kisállatnak, valamint ellenőrzött minőségű nyúltápot. A nyuszi a fentieken túl a sárgarépát, a petrezselymet, a káposzta-, karalábé- és salátalevelet szintén szívesen fogyasztja, tehát a nyúltáp mellett ilyet is vásárolhatsz neki. Ez amiatt is praktikus, mert a nyúl fogai folyamatosan nőnek, így szüksége van rágókára, amelyen koptathatja őket.

A nyuszit minden nap ki kell engedni a ketrecből, legalább 20-30 percre. Ilyenkor célszerű neki egy területet elkeríteni, nehogy a veszélyes, kábelekkel teli zónába tévedjen. Ráadásul így nem is piszkít oda, ahová nem szeretnéd.

Hímes tojás a locsolóknak

Ha már kellőképpen húsvéti hangulatban vagy, ideje, hogy a tojásdíszítésnek is nekikezdj. Mutatunk egy jó módszert!

Előnyök és hátrányok

Ha kis lakásban éltek, vagy nagyon sokat dolgozol, ezért nem tudsz kutyát tartani, akkor a nyuszi ideális társ lehet. Nem zavarja a szomszédokat ugatással, és nem igényli az állandó felügyeletet és figyelmet. Ráadásul, ha fiatalon kerül hozzátok, akkor teljesen megszelídíthető, így akár játszani is lehet vele.

Ugyanakkor a nyúl nem plüssállat, nem szereti a babusgatást, nyaggatást, amit nem biztos, hogy a gyerkőccel meg lehet értetni. Érzékeny jószág, akinek térre van szüksége, nem bírja a huzatot, a nagy hőingadozást, ezért a ketrec elhelyezése miatt elképzelhető, hogy kicsit át kell rendezned az otthonodat. Nem beszélve arról, hogy bár a kutyához képest meglehetősen csendes, állandó, éjjel-nappali rágcsálása zavaró lehet.

Ezt is szeretjük