Miért a nyúl tojja a tojást?
Most megtudhatod a választ!
Bár a húsvét az egyik legrégebbi ünnepünk, lassan feledésbe merül. Tudd meg, miért tojik tojást a nyúl.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mai világban, amikor a szeretet ünnepére, a karácsonyra is lassan sikk azt mondani, hogy nem ünneplem, mert minek ez a felhajtás, akkor azon már senki nem csodálkozik, hogy a húsvét kezd lassan csak a wellness szállodák és a panziók tulajdonosainak ünnepévé válni.

Egy XXI. századi kifejezéssel élve a húsvétnak rossz a marketingje a nők szempontjából: ha egy kislány nem vallásos családban nő fel, akkor számára a húsvét csupa rosszat jelent.

Sokat kell előtte takarítani, reggel apa hideg szódavízzel kelt, majd jönnek a rokonok, akik esznek, isznak, büdös kölnivel meglocsolnak, és az a helyes fiú, akinek a szép piros tojást festette, az bezzeg nem jön el.

Eközben a fiútestvér tele lesz csokitojással, esetleg új biciklire való pénzzel. Felcseperedve nem csoda, hogy ilyenkor a legjobbnak látod minél távolabb utazni, hogy ne kelljen készülődni, és még véletlenül se merjen senki meglocsolni. Pedig ha nem öntöznek meg húsvétkor, akkor el is hervadhatsz. Hogy miért?

A tavasz és az élet ünnepe

A húsvét azért különleges ünnep, mert az ősi pogány szokások és hiedelemvilág ötvöződik a kereszténység legnagyobb ünnepével. Ilyenkor emlékeznek Jézus halálára és feltámadására.

A két hagyományt a tavaszi napéjegyenlőség köti össze, ahogy a karácsony is a téli napfordulóra, a pogány fényünnepre vezethető vissza. Bár a húsvét dátumát kicsit megvariálták, hogy ne legyen annyira unalmas. A természet megújulása az emberek életére is hatással van, ezért ősidők óta a tavasz, a termékenység és az élet ünnepe is.

Na de honnan jön a kölnivíz?

A víz régóta fontos szerepet tölt be az ünneplésben. A keresztény szokások szerint Nagypénteken a fiatalok reggeli hideg, felszentelt vízben fürdenek meg. A Biblia szerint a rómaiak vízzel locsolták le a Jézus feltámadásának hírét hozó asszonyokat. Magyarországon húsvét hétfőn a XVII. század óta szokás a lányok meglocsolása, általában egy nagy vödör vízzel.

Egyrészt ez egy udvarló gesztus, másrészt pedig a termékenységhez kötődik, hogy el ne száradjanak a lányok. Városon egy szolidabb, bár a tisztaságot éppen nem szolgáló formája terjedt el: főleg kölnivel járnak házról-házra a férfiak. A locsolkodásból pedig jobb nem kimaradni, hiszen ez egyrészt udvarlási gesztus és megtiszteltetés, másrészt termékenységedre és ezáltal nőiességedre is szimbolikusan jó hatással lehet.

A víznek megtisztító, megújító ereje is van. Ezért a tavaszi takarításra - ha kicsit optimista vagy - lehet úgy tekinteni, mint egy tisztulási rítusra, amikor felkészíted lakásodat, és így életed a változásra, elűzöd a telet és a betegségeket. A húsvét fontos része a ház feldíszítése is. A mediterrán országokban felszentelt pálmaágat vagy olajágat tesznek vázába, jelképezve a békességet, míg a mi éghajlatunkon a barka hozhatja el ezt családod számára.

A nyuszi miért tojik tojást?

A válaszra a néprajz- és valláskutatók sem találtak egyértelmű magyarázatot. A nyúl, mint a szaporaság jelképe fent maradt napjainkig. Az egyik monda Oster pogány istennőhöz kötődik, aki a színes tojásokat tojó madarára annyira megharagudott, hogy nyúllá változtatta.

A másik történet egy német szerzetes érdekes felfedezéséről szól, aki a húsvéti holdban egy nyúl képét vélte látni. Szintén a németekhez köthető az a magyarázat, miszerint összetévesztették az eredetileg tojást tojó gyöngytyúk és a nyúl szót. A rejtély talán sosem oldódik meg. Csak szegény nyuszik, akik nyomorgató kisgyermek-kezekbe kerülnek, nem értik, miért nem ugrándozhatnak a mezőn.

És a piros tojás?

A tojás ajándékozása is régi hagyomány, az új élet és a termékenység jelképeként adták egymásnak az emberek. A keresztény hagyomány szerint mikor Jézust megfeszíttették, akkor egy asszony tojásokkal a kezében állt a keresztfa alá, és a tojásokra Jézus piros vére ráhullott.

A piros szín jelképes jelentése is erősen kötődik a húsvéthoz, hiszen a vér színeként az életet és a szerelmet szimbolizálja. Ezért régen a lányok a legszebb piros tojást annak adták, aki közel állt a szívükhöz. Egy másik babona szerint a sok piros tojás bőséget hoz a házba.

Másrészt hasznos kikapcsolódás, kreativitásod fejlesztésének egy lehetősége, és akinek fested, biztos értékeli, hogy gondoltál rá, ezért legalább párodat, édesapádat lepd meg egy kézzel készített műremekkel.

Ezt is szeretjük