Puha és omlós medvehagymás pogácsa
Számos ételt ízesíthetsz a tavaszi csodanövénnyel, használd bátran!
Tavasszal végre itt a medvehagyma szezonja, ami az utóbbi években töretlen népszerűségnek örvend - nem véletlenül. Isteni finom, és rendkívül sokoldalúan felhasználható: készíthetsz belőle levest, ízesíthetsz vele bármilyen főételt, továbbá tészták, saláták, szószok kitűnő alapanyaga.
Medvehagymás pogácsa
Hozzávalók 4 személyre
- 50 dkg liszt
- 20 dkg margarin vagy zsír
- 2.5 dkg friss élesztő
- 1.5 dl tej
- 1 csipet cukor
- 3 evőkanál tejföl
- 1.5 csokor medvehagyma
- 1 tojás
- só
Elkészítés:
Az élesztőt keverd el langyos, cukros tejben, majd futtasd fel benne az élesztőt. A liszthez add hozzá a szobahőmérsékletű margarint, majd keverd bele a sót és az alaposan megmosott, apróra vágott hagymaleveleket. Tedd hozzá a tojássárgáját, az élesztős tejet és körülbelül két evőkanál tejfölt. A lényeg, hogy egy könnyen gyúrható tésztát kapjál. Jól dolgozd össze, és 30-40 percig hagyd kelni.
Ezután borítsd egy lisztezett deszkára, és nyújtsd ki ujjnyi vastagra. Szaggass belőle nyers pogácsákat, a tetejüket pedig vagdosd be keresztben. Kend meg tejfölös tojásfehérjével, és helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Hagyd még 15 percet pihenni, végül előmelegített sütőben körülbelül 15 perc alatt süsd aranybarnára.