Káprázatos magyar falvak, amiket kötelező tavasszal meglátogatni

Ide tervezd a húsvéti hosszú hétvégét

Ruccanjatok ki néhány órára!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A húsvéti ünnepkör jó alkalmat ad arra, hogy végre kimozdulj egy kicsit a négy fal közül, és új helyeket fedezz fel.

Hollókő főutcája

Autóba pattanva egy-két óra alatt olyan helyekre juthatsz el, mintha egy egészen új univerzumba cseppentél volna.

Hollókő, a hagyományőrző

A Nógrád megye egyik eldugott zugában található Hollókő igazi különlegesség a maga nemében, hiszen az egyetlen olyan falu, aminek sikerül megőrizni a 20. század előtti mivoltát. Nem véletlen, hogy Magyarország egyetlen olyan falva, amit az UNESCO is a Világörökség részének nyilvánított, hiszen az eredeti állapot megtartása mellett a mai napig lakott településről van szó.

A tradíciók szellemében élő Hollókő lakosai nagyon vigyáznak arra, hogy mindent a korabeli stílusban őrizzenek meg. A palóc település központi része a Fő utca az Ófaluban, ahol nyeregtetős parasztházak sorfala mellett sétálhatsz végig a 19. században épült, fatornyos katolikus templomig. A falunak ez a része 56 védett épületet jelent, amiben a Falumúzeum, a Postamúzeum, a Vármúzeum, sőt, még maga a vár is benne foglaltatik. Ha szereted ezt a nyugodt, tradíciókat őrző életvitelt, valamint a zöldövezetet, akkor ide mindenképp érdemes ellátogatnod. Pláne azért, mert húsvétkor különleges programokkal készülnek.

10 gyönyörű, tavaszi kirándulóhely

Nézegess képeket!

Elolvasom

Zengővárkony

A Pécs mellett fekvő Zengővárkony története egészen régre nyúlik vissza, már a török hódoltság előttről is vannak bizonyítékok a létezéséről. Hollókőhöz hasonlóan ez a falu is tartja a hagyományokat, a mai napig megemlékeznek a hajdani ünnepségekről és szokásokról, de mégsem ez az, ami miatt annyian ellátogatnak erre a területre.

Látogass el ide!

Videónkból közelebbről is megnézheted a faluban rejlő évtizedes értékeket, így talán nagyobb kedvet kapsz a kiránduláshoz.

A faluban készülő sárközi mintás szőttesek is híresek, nem beszélve arról, hogy Zengővárkony a tojásfestés ősi hagyományának központja. A különböző tájegységek tojásai mellett európai, izraeli, sőt, még kínai darabok is megtalálhatók itt. Húsvétkor minden évben különleges programokkal készülnek a falusiak, de ha csak sétálnál egyet a szabadban, itt azt is megteheted.

A zengővárkonyi tojásmúzeum bejárata
A De la Motte-kastély egyik szobája

Noszvaj

Egertől nem messze található Noszvaj, amelynek közvetlen szomszédja a Bükki Nemzeti Park. Már csak a terület sokszínűsége is érdemes megejteni egy hosszabb kiruccanást errefelé, hiszen Eger ízletes borokkal, míg a Nemzeti Park friss levegővel vár, ám Noszvaj is megér egy kis időt.

A De la Motte-kastély múzeumi része, illetve a kastélypark igazi építészeti és művészeti kincseket rejt magában, de a Gazdaház vagy más néven Tájház berendezése és kinézete is visszarepít a 19. századba. A középkori református templomot is érdemes útba ejteni, de ha húsvétkor látogatsz el a faluba, akkor különböző programok közül is válogathatsz.

Képek: orszagalbum.hu, hajna, lexi13, Kittibaby

Tervezel valamilyen kiruccanást a hosszú hétvégére?

Ezt is szeretjük