Ízletes húsvéti kocsonya
Nemcsak a fonott kalácsnak és a sonkának jut hely a húsvéti ebédnél, hanem a kocsonyának is. Próbáld ki a legegyszerűbb receptet!
Vidéken a mai napig szokás, hogy a füstölt sonka és a kalács mellé kocsonyát is felszolgálnak húsvétkor.
Ha te is szereted a megdermedt fogást, akkor próbáld ki mennyei receptünket! Habár hosszú ideig készül, neked jóformán semmi dolgod nincs vele.
Kocsonya
Hozzávalók 4 személyre:
- 30 dkg bőrke
- 6 fej vöröshagyma
- 5 teáskanál só
- 4 sertésköröm
- 2 közepes sertéscsülök
- 2 fej fokhagyma
- 1 teáskanál köménymag
- 1 teáskanál bors
Elkészítés ideje:
Hat-hét óra.
Elkészítés menete:
A bőrkét, a csülköt és a körmöt alaposan mosd át hideg vízben. Egy nagy, körülbelül 15 literes fazékba helyezd őket bele, és engedd fel annyi vízzel, ami pont ellepi a húsokat. Kis lángon kezdd el főzni, majd amikor habos lesz, egy szűrő segítségével szedd le a tetejéről a habot.
A vöröshagymát és a fokhagymát pucold meg, és tedd bele a lébe. Szórd bele a borsot, a köménymagot és a sót, és főzd fel. Ha nem érzed eléggé ízesnek, akkor még nyugodtan tehetsz bele fűszert. Innentől kezdve nem is kell rá figyelned, magától fő, persze időnként érdemes leszedni róla a habot. Állítsd a lehető legkisebbre a lángot, és hagyd, hogy a kocsonya - lassan gyöngyözve - hat-hét óra alatt készre főjön.
Amikor elkészül, tányérokba rakd ki a húsokat, a levét pedig szűrd át, és így adagold ki merőkanállal. Hagyd kihűlni, tedd hűtőbe, és ha megdermedt, már fogyaszthatod is.
Kép: virginbunny.uw.hu
OLVASD EL EZT IS!
- ünnep
- bárány
Így készül a tökéletes palócleves
- ünnep
- csirke
Tejfölös csirkepörkölt nokedlivel
- ünnep
- vörösbor