Élő kakas szívére céloztak: tájegységek furcsa húsvéti hagyományai
Húsvéti szokásokból és tradíciókból nincs hiány.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A locsolkodás már önmagában is egy furcsa hagyomány, ami rengeteg veszélyt rejt magában, de az ünnephez ennél furcsább hagyományok is kapcsolódnak.

Erdély bizonyos részein például élő kakasokra lövöldöztek, egyenesen a szívüket célozva.

Kakaslövés

Még az 1950-es évek közepén is szokás volt Erdélyben, egészen pontosan Apáca községben az úgynevezett kakaslövés. A húsvéti hagyomány szerint a falubeli legények íjat és nyílvesszőt használva élő kakasok szívére lövöldöztek, mintegy tradícióképpen.

A játékot vicces rigmusok előztek meg: eszerint először perbe fogták az állatot, azután elbúcsúztatták, majd megcélozták. Addig folytatódott a játék, amíg valaki telibe nem talált.

Végül, mikor mindennek vége volt, az elhullott kakasokat összegyűjtötték, és vacsorát főztek belőlük. A kakaslövés hagyománya egyes családoknál még mindig él, ám ezeken a helyeken már régóta nem élő állatokat, hanem fatáblákat használnak a lövöldözéshez.

Ulicskázás

A bédi és menyhei ifjúság körében az ulicskázás is népszerű játéknak számított, tulajdonképpen nem volt ez más, mint egy avatórítus, felkészítés a nagybetűs életre. A lányok keresztgyereket vagy éppen keresztanyát választottak egymás között. Ezután a kisebbek leguggoltak, a nagyobbak mögéjük álltak, és kötényükkel letakarták a kisebbek fejét.

A keresztanyák ekkor megkérdezték a keresztgyereküket, hogy van-e szeretőjük, majd a válasszal mit sem törődve egy követ a magasba dobtak, és hangosan azt kiabálták: "Ilyen magas ágya legyen, ilyen magas létrán járjon bele!"

Tojásgurítás

Pákozdon tipikus hagyománynak számít a tojásgurítás. Ilyenkor a falu apraja-nagyja kisétál a határban álló domboldalhoz: a lányok felmennek az emelkedő tetejére, a fiúk pedig lent maradnak. A dombtetőn állva a nők főtt tojásokat gurítanak lefelé, melyeket a legények visszadobnak. Ha a lányoknak szerencséjük van, a tojások nem törnek el már az első megmérettetés során.

Persze akkor sem vesznek kárba, ha mégsem bírják a strapát, hiszen a falu tyúkjai és a madarak felcsipegetik a maradékot. Általában azért, hogy a szórakozás hosszabban tartson, a lányok több tojással is készülnek - egyesek fából faragottal, hogy minél tovább játszhassanak.

Ezt is szeretjük