Így választhatod ki a legfinomabb húsvéti sonkát a boltban – Tippeket adunk a vásárláshoz
Az ízletes húsvéti sonka nem hiányozhat az ünnepi asztalról, elmondjuk, mire figyelj a vásárlás során, hogy igazán finom legyen!
A húsvéti sonka vásárlása a legtöbb háztartás számára fontos teendő az ünnep környékén, mert az az ünnepi lakoma leghangsúlyosabb részét képezi. Felszentelése, majd megbontása a hagyomány szerint a hamvazószerdától nagyszombatig tartó negyvennapos böjt végét is jelentette.
Eleink a téli disznóvágást követően a sonkát sózással, füstöléssel és pácolással tartósították, és húsvétkor, a nagyböjtöt követően ettek belőle. Sokan a régi korok ízvilágát keresik, amikor sonkát választanak, de előfordul, hogy csalódniuk kell. Ennek elkerüléséhez, a jó minőségű, igazán finom termék beszerzéséhez nem árt néhány szempontot figyelembe venni a vásárlás során.
Erre figyelj a húsvéti sonka vásárlásakor
A húsvéti sonka megnevezés sokféle terméket takar. A sonka lehet nyers, hőkezelt, csontos, csont nélküli, bőrös vagy bőr nélküli. Ki-ki az ízlése szerint választhat sertéscombot, lapockát, tarját, csülköt, karajt, parasztsonkát, kötözött sonkát. Az üzletek polcain és a piacokon óriási a választék, az árakban és a minőségben is jelentős szórás mutatkozik. Amennyiben az embernek nincs bejáratott beszerzőhelye, olykor kifejezetten nehéznek tűnhet a vásárlás, pláne a csomagolt és kötözött sonkák esetében, amelyeknél nem látni pontosan, hogy milyen a hús.
Ahhoz, hogy igazán finom legyen a húsvéti asztalra kerülő sonka, jó, ha néhány tényezőt figyelembe veszel a beszerzés során.
Csomagolt termékeknél alapvető fontosságú a címkék áttanulmányozása, ebből kiderülhet az is, hogy valódi sonkáról vagy - a legrosszabb esetben - húspépből formázottról van-e szó. A címkéről leolvasható, hogy hőkezelt-e a termék. Tradicionálisan a húsvéti sonka nyers, füstölt, nem előfőzött. Bár a gyorspácolt termékek általában olcsóbbak, a jobb minőség és a magasabb fogyasztói élmény érdekében hagyományos pácolással és kemény fán füstölt, nem pedig füstaromával kezelt opciók választása javasolt. Ezek kellemesen füstös ízűek, és az állaguk is kedvezőbb.
A címke tanulmányozásán kívül fontos az is, hogy magát a sonkát is alaposan szemügyre vedd: fóliázott árunál szembetűnő a hús körüli nedvesség, amennyiben a termék túlzottan vizenyős, többnyire a minősége elmarad a kívánttól. Az ideális sonka tapintásra, nyomásra se nem túl kemény, se nem túl puha, van tartása. Amennyiben bőröset vennél, a bőr felülete legyen tiszta, alaposan szőrtelenített.
Félbevágott sonkánál a metszetet, színt, zsírtartalmat is szemügyre lehet venni. A sötétebb tónus arról árulkodik, hogy már érettebb, intenzívebb ízű a hús, ugyanakkor a kifejezetten sötét, barnás árnyalat már szárazságot is jelezhet. Jó jel, ha nem látod a véraláfutások nyomát. Habár ma már sokan kifejezetten a soványabb példányokat keresik, de a rutinosabbak tudják, hogy némi zsír a húsvéti sonka esetében emeli az ízélményt!
A legfinomabb húsvéti édességek receptjei
A hagyományos húsvéti sütemények mellett szinte bármiből varázsolhatsz nyusziváró finomságot. A díszítéshez húsvét előtt is kapható számtalan dekorációs elem, cukorka vagy apró tojás, de a kreativitásodat használva kerti virágokkal, gyümölccsel is feldobhatod a sima sütiket.
A legfinomabb húsvéti sütik és édességek receptjei: álomszép nyusziváró finomságok
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- húsvéti sonka
- húsvéti receptek