A tökéletes húsvéti fonott kalács receptje: mutatjuk lépésről lépésre

Bevált recept, amitől jól formázható, foszlós, és sokáig puha lesz a tészta.

Húsvéti kalács
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kelt tésztát gyúrni, dagasztani, formázni terápiás tevékenység. A kelt tészta kiszámítható és engedelmes, ha megvannak a jó arányok, és szépen, türelmesen végiglépdelünk az összes lépcsőfokon, biztosan eljutunk a célig, mégis végig pontosnak és türelmesnek kell lennünk.

A kelt tésztánál nincs tere a kreativitásnak, mégis érezni kell, mikor jó a tészta, kell-e még bele egy pici liszt, vagy további dagasztást kíván inkább, megkelt-e már, vagy adjunk neki még tíz percet. Egyszerre kell hozzá türelmesnek és szigorúnak, lassúnak és gyorsnak lenni, követni az előírásokat, és hallgatni a megérzéseinkre. Röviden, az egyik legszebb konyhai feladat, különösen ünnepekkor.

Húsvéti kalács lépésről lépésre

Már régóta van jól működő kalácsreceptem, mégis, szinte minden évben változtatok egy kicsit rajta. Az idei lett minden idők legfoszlósabb kalácsa, jól formázható, és nagyon sokáig, napokig puha marad. Aki életében először készít kalácsot, annak fontos tudni néhány alapszabályt, amit érdemes betartani. A konyhában legyen egyenletes meleg, és a kalács elkészítési ideje alatt ne szellőztessünk, mert megfázik a tészta. 

Ugyanez igaz az alapanyagokra: minden langyos legyen, a tej, a vaj, sőt, a többi alapanyag is jobb, ha szoba-hőmérsékletű. A kelt tészta nem kenyér, nem lesz jobb, ha tovább kelesztjük, be kell tartani a kelesztési időket. 

A tészta akkor jó, ha sima felületű, nem ragad, puha, nem kemény, nem morzsálódik. Ha hosszas dagasztás után sem sikerül elérni ezt az állagot, akkor icipici adagokban adjunk hozzá nedves vagy száraz anyagot, de sose sokat. 

Hozzávalók:

  • 500 gramm finomliszt, 
  • 2, 5 dl tej, 
  • egy zacskó porélesztő, 
  • 2 evőkanál cukor, 
  • 1 mokkáskanál só, 
  • 2 tojássárgája, 
  • 60 gramm puha vaj, 
  • 1 egész tojás a kenéshez.

Nézzük képeken, hogy készül el a legtökéletesebb kalács.

A tejet meglangyosítom, elkeverem benne a cukrot és az élesztőt.
A lisztet egy nagy tálba szórom, belekeverem a sót, és hozzáöntöm az élesztős tejet, valamint a tojás sárgáit is.
Egy nagy fakanállal elkeverem az alapanyagokat, míg körülbelül össze nem állnak egy gombóccá.
Hozzáadom a puha vajat, és belegyúrom.
Mikor az egész tészta összeállt, és már nem maradt liszt vagy morzsa a tál alján, akkor deszkára borítom a gombócot, és dagasztani kezdem.
10-15 perc kell a dagasztásra, és, ha néhány perc múlva nem éri el a kívánt állagot, akkor adjunk hozzá még tejet.
Ha a tészta nem ragad, de nem is kemény, hanem sima felületű, puha, akkor visszatesszük a tálba, és letakarjuk egy konyharuhával. Meleg helyen - például a lekapcsolt sütőben - 45 percig kelesztjük.
Amikor letelt az ideje, előbb két egyenlő részre osztjuk a tésztát, mert két kalácsot fogunk sütni, majd ezeket is felezzük.
Majd külön-külön a kettőt annyi egyenlő részre osztjuk, ahány ágból készülő fonást készülünk gyártani.
A tésztadarabokból egyenlő hosszú hurkákat sodrunk, és fent összenyomjuk.
Befonjuk a hurkákat, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket.
Letakarjuk, és fél órán keresztül hagyjuk újra megkelni a kalácsokat.
A sütőt előmelegítjük 180 fokosra. A kalácsokat lekenjük egy felvert tojással.
A sütő aljába teszünk egy forró vízzel teli edényt, majd betoljuk a kalácsot a gőzös sütőbe.
Körülbelül 40 perc alatt aranybarnára sülnek.
Ezt is szeretjük