A 10 dolog, ami nélkül nem húsvét a húsvét

Tudod, hogy mit jelentenek a húsvét egyes jelképei? Segítünk!

Dia

BárányA húsvét fontos jelképe a bárány. Az ótestamentumi zsidók az Úr parancsára bárányt áldoztak, majd annak vérével bekenték az ajtófélfát, hogy elkerülje őket az Úr haragja. Az Újtestamentum Jézust áldozati bárányként emlegeti, aki életét adta az emberiség megváltásáért.

Bárány

A húsvét fontos jelképe a bárány. Az ótestamentumi zsidók az Úr parancsára bárányt áldoztak, majd annak vérével bekenték az ajtófélfát, hogy elkerülje őket az Úr haragja. Az Újtestamentum Jézust áldozati bárányként emlegeti, aki életét adta az emberiség megváltásáért.

Dia

TojásA tojás az újjászületés és a termékenység legősibb jelképe. A húsvéti tojás eredetileg a halotti kultusz eszköze volt: a belőle kikelő madár Jézus újjászületését szimbolizálja.

Tojás

A tojás az újjászületés és a termékenység legősibb jelképe. A húsvéti tojás eredetileg a halotti kultusz eszköze volt: a belőle kikelő madár Jézus újjászületését szimbolizálja.

Dia

AranyesőAz aranyeső, ahogy a barka és a frissen vágott virágok, a tavasz újjászületését, egyben Jézus feltámadását szimbolizálják. A megújulás jelképe.

Aranyeső

Az aranyeső, ahogy a barka és a frissen vágott virágok, a tavasz újjászületését, egyben Jézus feltámadását szimbolizálják. A megújulás jelképe.

Dia

BarkaJézust Jeruzsálembe történő bevonulásakor pálmaleveleket lengetve üdvözölték. Hazánkban a pálmaleveleket a barka helyettesíti, melyet virágvasárnap megszentelnek. A barka ugyanakkor a természet újjászületésének hírnöke is.

Barka

Jézust Jeruzsálembe történő bevonulásakor pálmaleveleket lengetve üdvözölték. Hazánkban a pálmaleveleket a barka helyettesíti, melyet virágvasárnap megszentelnek. A barka ugyanakkor a természet újjászületésének hírnöke is.

Dia

VirágokA tavaszi virágok a barkához hasonlóan fontos jelképei a húsvétnak. Szintén a természet, egyben Jézus újjászületését hivatottak jelképezni.

Virágok

A tavaszi virágok a barkához hasonlóan fontos jelképei a húsvétnak. Szintén a természet, egyben Jézus újjászületését hivatottak jelképezni.

Dia

TűzA tűznek húsvétkor is fontos szerepe volt. Nagyszombaton a templom előtt máglyát raktak, itt szentelték meg a tüzet, és a szentelt lánggal gyújtották meg a templom húsvéti gyertyáját. Hazánkban sokáig nagycsütörtöktől nagyszombatig nem raktak tüzet, az ünnepi ételt pedig nagyszombaton a szentelt parázs fölött főzték, melyet a templomból hazavittek.

Tűz

A tűznek húsvétkor is fontos szerepe volt. Nagyszombaton a templom előtt máglyát raktak, itt szentelték meg a tüzet, és a szentelt lánggal gyújtották meg a templom húsvéti gyertyáját. Hazánkban sokáig nagycsütörtöktől nagyszombatig nem raktak tüzet, az ünnepi ételt pedig nagyszombaton a szentelt parázs fölött főzték, melyet a templomból hazavittek.

Dia

Piros tojásA tojások festéséhez a leggyakrabban a piros színt használták, melynek mágikus, védelmező erőt tulajdonítottak. Egyes feltevések szerint a piros ugyanakkor Jézus vérét jelképezi.

Piros tojás

A tojások festéséhez a leggyakrabban a piros színt használták, melynek mágikus, védelmező erőt tulajdonítottak. Egyes feltevések szerint a piros ugyanakkor Jézus vérét jelképezi.

Dia

NyúlA nyúl a termékenység szimbóluma. A nyúl és a tojás ősi kapcsolata a kutatók szerint a germán mondavilágból ered: a nyúl eredetileg madár volt, de az alvilág istennője haragjában négylábúvá változtatta.Mások szerint egy félreértés során került kapcsolatba a húsvéttal: német területeken húsvétkor gyöngytyúkot ajándékoztak, melynek neve röviden Hasel - a nyúl neve pedig németül Hase.

Nyúl

A nyúl a termékenység szimbóluma. A nyúl és a tojás ősi kapcsolata a kutatók szerint a germán mondavilágból ered: a nyúl eredetileg madár volt, de az alvilág istennője haragjában négylábúvá változtatta.
Mások szerint egy félreértés során került kapcsolatba a húsvéttal: német területeken húsvétkor gyöngytyúkot ajándékoztak, melynek neve röviden Hasel - a nyúl neve pedig németül Hase.

Dia

SonkaA húsvét tradicionális étele a bárány, a sonka csak később kapcsolódott be a húsvéti hagyományok körébe. Eredetileg a gazdagságot jelképezte: úgy tartották, hogy aki sonkát eszik húsvétkor, annak bőségben lesz része az év további részében.

Sonka

A húsvét tradicionális étele a bárány, a sonka csak később kapcsolódott be a húsvéti hagyományok körébe. Eredetileg a gazdagságot jelképezte: úgy tartották, hogy aki sonkát eszik húsvétkor, annak bőségben lesz része az év további részében.

Dia

VízA víznek szinte kezdettől fogva betegségelhárító, tisztító, termékenységvarázsló erőt tulajdonítottak. Úgy vélték, aki nagypénteken napfelkelte előtt megfürdik vagy megmosdik, azon nem fog a betegség. A víz egyben a megtisztulás legjobb eszköze volt.

Víz

A víznek szinte kezdettől fogva betegségelhárító, tisztító, termékenységvarázsló erőt tulajdonítottak. Úgy vélték, aki nagypénteken napfelkelte előtt megfürdik vagy megmosdik, azon nem fog a betegség. A víz egyben a megtisztulás legjobb eszköze volt.
Ezt is szeretjük
Szerző: Mondovics Pálma
Fotó: