3 mesés falu tavaszi kiránduláshoz
Itt az ideje kibújni a négy fal közül, és a szabadban élvezni a lágy tavaszi szellő simogatását. Kiránduljatok egy jót a húsvéti szünetben!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a tavaszi nagytakarítás és a húsvéti sütés-főzés előtt alaposan kipihennétek magatokat, vegyétek elő a hátizsákokat, és kiránduljatok!

A falu látképe Boldogkő várából

A következő falvak kitűnő célpontok lehetnek, ráadásul a tavaszi napsütés még mesésebb hangulatot kölcsönöz nekik. Útra fel!

Középkori hangulatban: Boldogkőváralja

A gyönyörű zempléni táj kicsiny faluja déli irányból öleli körbe Bodókő szikláját. Ezen magasodik a 13. században épült mesebeli Boldogkő vára.

A legenda szerint IV. Béla király 1240-ben a muhi csata veresége után a tatárok elől menekülve egy Bodó nevű aszalómesternél talált menedéket. Hálából a király nekiadta Aszaló és Bodolló községeket azzal a feltétellel, hogy ott várat épít. Az aszalómesternek hét gyönyörű lánya volt, akik úgy segítették apjukat, hogy csak ahhoz mentek feleségül, aki megígérte, hogy egy éven keresztül építi azt a várat, amit a Bodó sziklájára megálmodtak. Így épült fel a legenda szerint hét év alatt Boldogkő vára.

Egykor felvonóhíd vezetett be a várba a kapubástyán keresztül, ma pallón áthaladva lehet bejutni. A legrégebbi épületrész a 13. századi öregtorony. Megtekinthetitek a szárazmalmot, a ciszternát és a tömlöcöket, de feltétlenül menjetek fel a kilátótoronyba is, ahol gyönyörű panoráma tárul a szemetek elé.

Ha megteltetek a táj szépségével, és bejártátok a vár minden zegzugát, nézzetek le a vár pincéjében kialakított kiállítóterembe: itt egy terepasztalon valódi ólomkatonákkal idézik fel a híres muhi csatát, a szomszéd teremben pedig féldrágakövekből összeállított pazar ásványkiállítás vár.

A több száz éves falak között valódi lovagétteremben enyhíthetitek az éhségeteket, ahol kedvetek szerint válogathattok az ősi magyar receptek szerint elkészített ételek közül.

Megközelítésével, a szálláslehetőségekkel és a programokkal kapcsolatban bővebb információt itt találsz. »

A természet különleges arca: Szentbékkálla

Ha nem jártatok még a Balaton-felvidéki Káli-medencében, akkor itt az ideje felkerekednetek. A dimbes-dombos völgyet rétek, szőlőskertek és szántóföldek tagolják, melyek között kanyargós utakon juthattok el egyik falutól a másikig. Ezen a tájon kapaszkodik a hegyoldalba a napsütötte Szentbékkálla, melyet szinte egész évben messze elkerül a rossz idő. A falu fölötti Fekete-hegyen álló Eötvös-kilátóból feltárul a festői Káli-medence, ahonnan még a Balaton vizéig is ellátni.

Itt azonban nem érdemes megállni, mert a környék legérdekesebb kirándulóhelye a falu határában található, kőtengerként ismert különleges geológiai látványosság. Évmilliókkal ezelőtt a feltörő hévíz hozta létre a kemény, meszes homokkövet, melybe a patak és a szél vájatokat, tavacskákat és kis barlangokat puhított. Az ember úgy érzi, egész picire megy össze, ahogy a hatalmas sziklák között sétál.

A Szentbékkállai Római Katolikus templom

A soktonnás tömbökre lépve némelyik olykor ijesztően meginog, de veszélyt szerencsére rég nem rejtenek.
A környék híres zamatos fehérborairól, ezért egy délutáni présházlátogatást mindenképpen tervezzetek bele a napba - a pincészetek szívesen fogadják a vendégeket egy kis kóstolóra.

Megközelítésével, a szálláslehetőségekkel és a programokkal kapcsolatban bővebb információt itt találsz. »

Csillagfényes romantika: Szenna

Ha minél messzebb kerülnétek a város zajától, töltsetek el néhány napot a mostanában csillagrezervátumként is emlegetett Zselic egyik völgyében. Kaposvártól 8 km-re délnyugatra, az ország egyik legérintetlenebb táján, dombok és vadregényes erdők között fekszik Szenna. Főutcáján patak csordogál, melyet barátságos hidak kereszteznek.

Megcsodálhatjátok Szenna népies barokk épületeit, melyek stílusa kifejezetten magyar építészeti jellegzetesség. Somogy megyében egyedülálló a 18. századi református templom, ahol a karzat és a kazettás mennyezet színes, rekonstruált ábrázolásai eredeti pompájukban festenek. Hasonlóan korai épület a lelkészlak, a falu legrégibb lakóháza pedig 1848-ban épült.

A szennai református műemlék templom

Érdemes ellátogatni a falu közepén található skanzenbe is, ahol különleges helytörténeti csemegékbe nyerhettek bepillantást, és részletesebb képet kaphattok a táj népi építészetéről is. A falumúzeum méltán érdemelte ki az országban elsőként az Europa Nostra-díjat az eredeti környezetben tálalt, Somogy megye legszebb és legértékesebb néprajzi gyűjteményéért.

Megközelítésével, a szálláslehetőségekkel és a programokkal kapcsolatban bővebb információt itt találsz. »

A bájos falucska nemcsak nappal kínál látnivalókat. Olyan távol esik minden más településtől, hogy az országban itt a legkisebb a fényszennyezés. Ennek következtében itt látható a leggyönyörűbb, legtöbb fényes csillaggal teleszórt éjszakai égbolt.

Képek: hu.wikipedia.org, orszagalbum.hu, mauniki, uzsuzsi

Ezt is szeretjük