Extrém tojások különcöknek

Modern tojásfestési technikák

Ha szereted a megdöbbentő, egyedi dolgokat, akkor húsvétkor is válaszd az extra tojásdíszítési módszereket!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha az életben a különc, egyedi megoldásokat szereted, akkor húsvétkor is tégy eszerint. Felejtsd el a sima hímes tojást, vess be olyan technikákat, amelyeknek mindenki a csodájára járhat.

Decoupage csoda
Egyszerű fonalminta

Annak, hogy mivel díszíted ki a tojást, csak a képzeleted szabhat határt. Ha azonban nincs ötleted, próbáld ki a szerintünk legmutatósabb tojásdekoráló technikákat!

Szalvétatechnika

A decoupage, vagy magyar nevén szalvétatechnika az egyik legnépszerűbb dekorációs módszer. Fára, üvegre, porcelánra és textilre, sőt, akár tojásra is ragaszthatsz csodaszép szalvétákat.

Az előkészületek nem sokban különböznek a rendes tojásfestési technikáktól. Ugyanúgy használnod kell a tüdőkapacitásodat a tojás kifújására, valamint meg is kell tisztítani a felületét. Ezután fesd le valamilyen világos színűre a tojást - ez a szalvétatechnika követelménye -, és hagyd, hogy teljesen megszáradjon. Amíg várakozol, kiválogathatod, melyek a neked tetsző minták.

A szalvéta felső rétegét válaszd le a többiről. A hobbiboltban vásárolt decoupage ragasztó segítségével rögzítsd a szalvétát a tojásra, majd ha megszáradt, kend át egy réteg lakkal is.

Tekercselés

A fonallal bevont tojás elkészítése egyáltalán nem nehéz. Csak némi ragasztóra és rengeteg fonalra lesz szükséged hozzá. A tojáson rajzold be kívánt alakzatot, vagy ha egyszerűen csak körben tekernéd rá, akkor a vízszintes sávokat. Ez azért lényeges, mert így nem lesz ferde a minta.

A tojás közepén célszerű kezdeni a dekorálást, ezért ott kend be elsőként ragasztóval, egy vékony ecset segítségével. Kezdd el rátekerni a fonalat, és mindig ragasztózz be újabb és újabb csíkot. Amikor az adott színt lecserélnéd, vágd el a fonalat, és válts másik árnyalatra. Amikor a csúcsot is befedted fonallal, egyszerűen csak vágd el, majd tedd picit félre, hogy a ragasztó alaposan odafogja a rátekercselt motívumot.

Gyöngyberakás

Ha valami olyat adnak a televízióban, amiben megrázó képkockák szerepelnek, csak annyit mondanak, hogy erős idegzetűeknek ajánlott. Bár más értelemben, de ugyanez vonatkozik a gyönggyel kirakott húsvéti tojásra is.

A kifújt, megtisztított tojás lyukaira ragassz egy-egy kisebb darabka papírt. Hobbiboltban megvásárolható gyöngyragasztóval kenj le egy kis területet, majd mártsd a mutatóujjad a gyöngyökbe, és nyomd rá őket óvatosan a tojásra. Egy tű segítségével igazgasd el őket, akár a legextrémebb mintákban is gondolkodhatsz.

Batikolás

A batikolt tojások divatja újra visszatért a húsvéti dekorációk közé. Az egyszerű díszítési technikával rendkívül szép tojásokat lehet készíteni anélkül, hogy különleges kézügyességre lenne szükséged. Csak néhány tetszésed szerinti levélre, festékre és egy használaton kívüli harisnyára van szükség.

Csillogó-villogó gyöngyberakás
A természet segítségével

Miután a tojást kifújtad, és megtisztítottad a rárakódott szennyeződésektől, tedd rá a választott levelet. Ezután húzd rá a harisnyát, fogd össze az alját, és annyira feszítsd meg rajta, amennyire csak tudod. Ez a záloga annak, hogy a levél - és erezetének mintája - szépen kirajzolódik a tojáson.

Mártsd a festékbe a rablónak álcázott tojást, és egészen addig tartsd benne, amíg eléri a kellő színárnyalatot. Az mutat a legjobban, ha sötét tónusú, hiszen így jobban kirajzolódik a rajta lévő dekoráció. Lakkozd le a végeredményt, és már várhatod is a locsolókat.

Ezt is szeretjük