A legfinomabb mazsolás kalács: omlós és puha
A húsvéti ünnepkör része a kalács, akár kakaós, akár mazsolás formában. Próbáld ki a legfinomabb receptet, reggelinek is kiváló!
A mazsolás kalács nemcsak a húsvéti menü részét képezi, hanem reggeliként is kiválóan megállja a helyét.
Ráadásul az a legjobb benne, hogy mazsola helyett bármilyen más finomságot beleszórhatsz a tésztájába, sőt, akár össze is fonhatod, vagy kakaóval gazdagíthatod. Lekvárral megkenve a legfinomabb!
Mazsolás kalács
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg mazsola
- 10 dkg vaj
- 5 dkg kristálycukor
- 5 dkg friss élesztő
- 3 tojás
- 2 dl langyos tej
- csipetnyi só
Elkészítés ideje:
Körülbelül két óra a pihentetéssel együtt.
Elkészítés menete:
A lisztbe szórd bele a cukrot és a sót, majd az élesztőt morzsold bele a közepébe. A tej háromnegyedét öntsd szintén ide, és szórd meg egy kis liszttel. Egy konyharuhával takard le a tál tetejét, és meleg helyen negyed óráig pihentesd.
A szobahőmérsékletű vajat két tojással keverd össze, majd add hozzá a megmaradt tejet is. Mindezt keverd a liszthez, és az egészet gyúrd össze. Újból tedd meleg helyre, és keleszd fél órát.
Ezután gyúrd bele a mazsolát, majd a tésztát formázd hosszúkás alakúra, tetszésed szerint akár három hurkát is csinálhatsz belőle, és összefonhatod őket. Takard le, és így is keleszd még negyed órát. A sütőt melegítsd elő 200 fokra. A kalács tetejét kend meg a megmaradt tojással, és 35-40 perc alatt süsd készre.
OLVASD EL EZT IS!
- ünnep
- sütemény
20 perces szórt túrós süti
- csokoládé
- ünnep