A 4 legfinomabb húsvéti fogás receptje
Egyenesen a nagyitól
Hiányzik a nagyi főztje? Íme, néhány hagyományos húsvéti recept, ami nem hiányozhatott a régiek asztaláról.

Ez is érdekelhet

Téged is vár a Lasselsberger-Knauf virtuális családi háza! (x)

Téli álomesküvő a Rosinante Fogadóban*** (x)

Vásárolj a neten is kényelmesen! (x)

Legyen mindannyiunk szívügye a fejlődés! (x)

Idén cseréld a télikabátot fürdőrucira – Ezért érdemes Thaiföldre utaznod! (x)

beauty and style

3 természetes hajvilágosító módszer, ha télen is napszítta tincseket szeretnél »

Elrontottad a szemsminkedet? Ettől az 1 perces trükktől profi munkának fog tűnni »

A téli szezon legdivatosabb hajszínei és frizurái: a természetes nőiesség a fodrászok új mottója »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Húsvétkor, a böjti időszak után a szemnek is jólesik a gazdagon megrakott ünnepi asztal látványa. A sonka és a tojás nem hiányozhat ilyenkor, ha azonban unod ezt az egyszerű párost, szerencsére számtalan jobbnál jobb húsvéti recept között válogathatsz.

Sőt, a legegyszerűbb, ha kölcsönkérsz néhányat a nagyitól. Mi is összegyűjtöttünk párat, mely nagy népszerűségnek örvendett a régiek körében.

Hagyományos húsvéti reggeli - másképp

Hozzávalók:

  • néhány szelet kenyér
  • 5 tojás
  • 3 dl tejszín
  • 1 pohár víz
  • 2 csésze reszelt, kissé csípős sajt
  • 40 dkg sonka vagy kolbász
  • 1,5 kávéskanál mustár
  • 1 kiskanál só
  • ízlés szerint bors

Elsőként vágd le a kenyérszeletek héját, majd bélelj ki velük egy megvajazott tepsit. A kenyerekre szórd rá a vagdalt kolbászt vagy sonkát, esetleg mindkettőt, végül pedig a reszelt sajtot. Keverd össze a tojásokat a tejszínnel, a vízzel és a mustárral, majd ízlés szerint sózd, borsozd. A sűrű keveréket öntsd az egész tetejére. A tepsit takard le, és tedd a hűtőszekrénybe éjszakára. Reggel az előkészített finomságot dugd be a forró sütőbe, és süsd ki szép pirosra. Igazán bőséges és felejthetetlen húsvéti reggeli lesz belőle.

Sonkakocsonya

Hozzávalók:

  • 6 főtt tojás
  • 20 dkg főtt sonka
  • egy piros vagy sárga, édes húsú paprika
  • 5 közepes csemegeuborka
  • 1 közepes fej lilahagyma
  • 1 nagyobb, savanykás alma
  • 2 dl tartármártás
  • 1 húsleveskocka
  • 1 dl víz
  • 2 evőkanál zselatin

A sonkakocsonya elkészítése egyszerű feladat. A húsleveskockát forró vízben oldd fel, ezután keverd bele a zselatint, majd vedd le a tűzről, és keverd bele az apró kockára vágott zöldségeket, a tojást és a sonkát, végül a tartármártást. Öntsd a masszát őzgerincformába, és rakd be a hűtőszekrénybe két órára, hogy szépen megdermedjen. Tálaláskor friss kenyeret vagy kalácsot kínálhatsz hozzá.

Édes túró

Hozzávalók:

  • 1 l tej
  • 15 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál só

A tejet keverd össze egyenként a tojásokkal, a sóval és a vaníliás cukorral, majd tedd fel főni. Állandó keverés mellett, kis lángon főzd az egészet addig, amíg ikrás állagú nem lesz. Ezután öntsd a masszát egy tiszta konyharuhába, és egy napig hűvös helyen fellógatva csepegtesd ki. Az eljárás után sajt állagú, enyhén édeskés-sós túrót kapsz, mely felszeletelve nagyszerű kísérője a hagyományos húsvéti sonkának.

Lekváros-diós kocka

Hozzávalók:

  • 15 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 18 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 30 dkg darált dió
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 evőkanál baracklekvár
  • vaj a tepsi kikenéséhez

Egy nagy tálban keverd simára a tojást, a cukrot, a felolvasztott vajat, a tejet, 10 dkg darált diót, végül a liszttel elkevert sütőport. Ezután rakd a tésztát egy magas oldalfalú, vajjal kikent tepsibe, és előmelegített sütőben 180°C-on 30-35 percig süsd. Amikor kihűlt, vágd fel három lapra. A lapokat lekvárral kend meg, szórd meg a maradék darált dióval, majd egyenként helyezd egymásra azokat. Felülre lekváros-diós réteg kerüljön. Kis kockákra vágva tálald, a látvány kedvéért felezett diószemekkel díszítheted.

Ezt is szeretjük