A 4 legfinomabb húsvéti fogás receptje
Hiányzik a nagyi főztje? Íme, néhány hagyományos húsvéti recept, ami nem hiányozhatott a régiek asztaláról.
Húsvétkor, a böjti időszak után a szemnek is jólesik a gazdagon megrakott ünnepi asztal látványa. A sonka és a tojás nem hiányozhat ilyenkor, ha azonban unod ezt az egyszerű párost, szerencsére számtalan jobbnál jobb húsvéti recept között válogathatsz.
Sőt, a legegyszerűbb, ha kölcsönkérsz néhányat a nagyitól. Mi is összegyűjtöttünk párat, mely nagy népszerűségnek örvendett a régiek körében.
Hagyományos húsvéti reggeli - másképp
Hozzávalók:
- néhány szelet kenyér
- 5 tojás
- 3 dl tejszín
- 1 pohár víz
- 2 csésze reszelt, kissé csípős sajt
- 40 dkg sonka vagy kolbász
- 1,5 kávéskanál mustár
- 1 kiskanál só
- ízlés szerint bors
Elsőként vágd le a kenyérszeletek héját, majd bélelj ki velük egy megvajazott tepsit. A kenyerekre szórd rá a vagdalt kolbászt vagy sonkát, esetleg mindkettőt, végül pedig a reszelt sajtot. Keverd össze a tojásokat a tejszínnel, a vízzel és a mustárral, majd ízlés szerint sózd, borsozd. A sűrű keveréket öntsd az egész tetejére. A tepsit takard le, és tedd a hűtőszekrénybe éjszakára. Reggel az előkészített finomságot dugd be a forró sütőbe, és süsd ki szép pirosra. Igazán bőséges és felejthetetlen húsvéti reggeli lesz belőle.
Sonkakocsonya
Hozzávalók:
- 6 főtt tojás
- 20 dkg főtt sonka
- egy piros vagy sárga, édes húsú paprika
- 5 közepes csemegeuborka
- 1 közepes fej lilahagyma
- 1 nagyobb, savanykás alma
- 2 dl tartármártás
- 1 húsleveskocka
- 1 dl víz
- 2 evőkanál zselatin
A sonkakocsonya elkészítése egyszerű feladat. A húsleveskockát forró vízben oldd fel, ezután keverd bele a zselatint, majd vedd le a tűzről, és keverd bele az apró kockára vágott zöldségeket, a tojást és a sonkát, végül a tartármártást. Öntsd a masszát őzgerincformába, és rakd be a hűtőszekrénybe két órára, hogy szépen megdermedjen. Tálaláskor friss kenyeret vagy kalácsot kínálhatsz hozzá.
Édes túró
Hozzávalók:
- 1 l tej
- 15 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kávéskanál só
A tejet keverd össze egyenként a tojásokkal, a sóval és a vaníliás cukorral, majd tedd fel főni. Állandó keverés mellett, kis lángon főzd az egészet addig, amíg ikrás állagú nem lesz. Ezután öntsd a masszát egy tiszta konyharuhába, és egy napig hűvös helyen fellógatva csepegtesd ki. Az eljárás után sajt állagú, enyhén édeskés-sós túrót kapsz, mely felszeletelve nagyszerű kísérője a hagyományos húsvéti sonkának.
Lekváros-diós kocka
Hozzávalók:
- 15 dkg vaj
- 1 tojás
- 18 dkg cukor
- 20 dkg liszt
- 2 dl tej
- 30 dkg darált dió
- 1 csomag sütőpor
- 10 evőkanál baracklekvár
- vaj a tepsi kikenéséhez
Egy nagy tálban keverd simára a tojást, a cukrot, a felolvasztott vajat, a tejet, 10 dkg darált diót, végül a liszttel elkevert sütőport. Ezután rakd a tésztát egy magas oldalfalú, vajjal kikent tepsibe, és előmelegített sütőben 180°C-on 30-35 percig süsd. Amikor kihűlt, vágd fel három lapra. A lapokat lekvárral kend meg, szórd meg a maradék darált dióval, majd egyenként helyezd egymásra azokat. Felülre lekváros-diós réteg kerüljön. Kis kockákra vágva tálald, a látvány kedvéért felezett diószemekkel díszítheted.
OLVASD EL EZT IS!
- alkohol
- ünnep
Az 5 legfinomabb húsvéti pálinka
- ünnep
- sonka