4 igazán mutatós, könnyen elkészíthető húsvéti virágcsokor

A húsvéti dekorációból nem hiányozhat a friss virágcsokor, mely tavaszi hangulattal lengik be a lakást.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tavasz hírnökei a virágok, melyek az ünnepi asztalt is díszesebbé és színpompásabbá varázsolják. Néhány különleges csokor elkészítéséhez igazán nem fontos virágkötői ismereteket szerezned, elég hozzá némi fantázia, és persze segítségedül szolgálnak majd a szebbnél-szebb kerti és mezei virágok, melyeket virágüzletekből, a saját kertedből vagy akár a piacról is beszerezhetsz.

Ha a húsvéti hangulatról is gondoskodni szeretnél, a csokrokba egy-két apró, drótra erősített tojást is rejthetsz - ezeket hobbiboltban szerezheted be.

Csinos, tömör körcsokor

Ha az egyszerű, letisztult elegancia híve vagy, a csokrodat tömör, kör alakú formába kösd, ami rendezett hatást kelt, ám izgalmas színösszeállításokkal kimondottan vidámmá és bohémmá is teheted. Leginkább a pasztellszínek érzékeltetik a tavasz üdeségét és a természet éledésének lágy harmóniáját. Az élénkebb árnyalatokkal azonban a húsvéti tojások sokszínűségét idézheted, így, ha az egész ünnepi dekoráció egy játékos színorgiát képez, a virágok színét is ajánlatos annak megfelelően összeválogatni. Amennyiben asztali dísznek szánod a csokrot, ügyelj arra, hogy színvilágában és stílusban is illeszkedjen a terítékhez.

Hogyan készítsd el?

A csokor tömörségének az alapját nagyfejű virágok képezzék: lehet rózsa, liliom, margaréta, krizantém, hortenzia, tulipán, gerbera, pünkösdi rózsa vagy dália. Közéjük beszúrhatsz zöld leveleket, bogyós ágakat vagy virágszőnyeget alkotó növényeket, mint amilyen a bokros dercefű.

A csokor külső ívét zöld levelekkel is keretezheted - például páfránnyal vagy a gyöngyvirág levelével -, de az is jól mutat, ha apró fejű virágocskákkal veszed körbe a belső, tömör kompozíciót, melyek szellősen ki-kilógnak a rendezett egységből. Ezt megoldhatod gyöngyvirággal, valamint boglárkával, ha azonban élénk csokrot álmodtál meg, használhatsz fátyolszerű mimózát is, melynek erőteljes sárga színe csupa élet és napfény.

A csokrot rendezd úgy, hogy a virágok szárai nagyjából egyforma hosszúak legyenek, és az egész egy kört formázzon. A csokor nyakrészénél rögzítsd egymáshoz a szárakat egy zöld dróttal, esetleg spárgával, amit körbebugyolálhatsz zöld levelekkel is, hogy észrevétlen maradjon, esetleg egy szalaggal is elfedheted.
Ez a fajta kompozíció hosszúkás és széles, gömb alakú vázában is igazán tetszetős. A csokorba tűzhetsz ötletes díszítőelemeket, hurkapálcára ragasztott papírpillangót, méhecskét vagy drótra erősített apró, színes fatojásokat, melyeket virágüzletekben is meg tudsz vásárolni.

Rózsacsokor
Tömör kompozíció
Nárcisz húsvéti köntösben
Szálas virágok csokorban
Színes asztali csokor
Mezei virágdísz

Hosszú szárú kreációk

A hosszú szárú csokrok igazán modern benyomást keltenek, és megszámlálhatatlan elrendezési lehetőséget rejtenek magukban. Egy elegáns kompozícióhoz használhatsz kálát, hosszú szárú tulipánt, íriszt vagy gerberát. Akár egyetlen virágfajtára is építheted a teljes csokrot, melynek lényege, hogy szellős és egységes legyen.

Hogyan készítsd el?

Padlóvázába aranyesőből és barkából, valamint bogyós ágakból és virágzó faágakból is készíthetsz egyedi kreációt. Ha üvegvázát választasz, az alját kibélelheted girbegurba, hajlékony vesszőkkel, vagy különböző színű kavicsrétegeket is egymásra halmozhatsz. A hosszú szárú tulipán leginkább akkor mutat jól, ha egyszínű csokrot alkotsz belőle, amit aztán szellősen elhelyezhetsz egy négyszögletű vázában.

A szárakat nem kell összedrótoznod, de arra mindenképp ügyelj, hogy mindegyik egyforma hosszú legyen, és teljesen egyenes.
Ha cső alakú tartóba teszed a csokrot, elég csupán néhány szálat összeválogatnod, melyek szépen kimagaslanak a szűk szájból. Erre a célra tökéletesen megfelel egy alaposan elmosott, címkéjétől megfosztott borosüveg is - amennyiben vékony szárú virágokban gondolkodsz -, illetve bármilyen szép formájú üvegpalack, amit saját magad is megfesthetsz.

Tipp
Egy fém balkonedénybe helyezve egy-két hosszabb szárú nárciszból is különleges húsvéti virágdekorációt készíthetsz. A hosszúkás fémedényt béleld ki tégla alakú oázisokkal, majd a virágokat egyenként szúrd bele a tűzőhabba. Takarásként apró, színes csokitojásokat is használhatsz, melyekkel színültig rakhatod az edényt, de ugyanígy kavicsokkal is kibélelheted.

Vadul burjánzó, terebélyes csokrok és apró asztali virágdíszek

A széles, terebélyes csokrok nem igényelnek precízen kigondolt koncepciót, inkább az határozza meg a stílusukat, ha minél rendezetlenebbek, kuszák, és a szivárvány majdnem minden árnyalatában pompáznak. A pici asztali virágcsokrok pedig a legegyszerűbb ünnepi terítéket is képesek játékossá varázsolni.

Hogyan készítsd el?

A vadul burjánzó csokornak legalább egy ölre való virágból kell készülnie, és akkor a legizgalmasabb, ha minél több virágfajtát vonultat fel. Készítheted tavaszi mezei virágokból is, vagy keverheted nemes fajtákkal a vadon élőket. A vidéki stílusú csokorhoz leginkább az olyan vázák vagy tartóedények illenek, melyek ugyanezt a hangulatot tükrözik. A vázának mindenképpen széles szájúnak kell lennie - akár egy fémvödör is megfelel erre a célra, de egy fonott kosárban is elhelyezheted a kompozíciót. Utóbbi esetben béleld ki az alját tűzőhabbal, melybe szálanként beleszurkálhatod a csokrot alkotó virágokat.

Az aprócska csokrokat jóval kevesebb virágból is megúszhatod: válogass össze közepes vagy egészen apró fejű virágokat, majd vágd le egészen rövidre a szárukat. Készítheted úgy is, mint a tömör körcsokrokat, zöld levelekkel keretezve, de különböző hosszúságú és formájú mezei fajtákból is összerakhatsz egy színes kreációt. Itt inkább az igényel nagyobb kreativitást, hogy miben helyezed el a kis asztali bokrétákat.

Ha szétnézel a konyhádban, biztosan találsz olyan jópofa bögrét, cukortartót, vizes- vagy borospoharat, mely megfelel alkalmi vázának. Ám a virágüzletekben is rábukkanhatsz különféle alkalmatosságokra, gyakori például a mini öntözőkanna és a kicsi, négyszögletes üveg- és cserépváza. Kisméretű tálkákba is tervezhetsz virágdíszeket, de ebben az esetben használj oázistömböt, ami összefogja a csokrodat.

Ezt is szeretjük