3 pofonegyszerűen elkészíthető húsvéti tojásfa

Gyönyörű díszek a lakásba

Varázsold otthonodba a húsvét hangulatát ünnepi dekorációval!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tojásfa Németországból és Ausztriából ered, ahol a hagyományos húsvéti dekoráció részét képezte. Később vették át ezt a szokást az amerikaiak a német bevándorlóktól, mára azonban már hazánkban is sokan akasztanak hímes tojásokat a kertben álló fa, illetve a vázában lakó barka ágaira.

A jeges vödröt nem csak pezsgőtárolásra használhatod
Igazi tavaszi életérzés

Ráadásul a dekoráció elkészítése igazán egyszerű, így ha a kézügyességed nem az igazi, akkor is könnyedén kidíszítheted. A húsvéti tojások már önmagukban is szépen mutatnak a lakás bármelyik pontján, de még szebb a kompozíció, ha tojásfát készítesz belőlük.

A jeges vödör újragondolva

A jeges vödröt nem csak a behűtött pezsgő tárolására használhatod. Készíts belőle mesés húsvéti dekorációt, amely az egész otthonodat feldobja. Amire szükséged lesz, az egy marék fűmag, virágföld, néhány ág barka és sok-sok hímes tojás.

Egy-két héttel húsvét előtt ültess a vödörbe fűmagot. Ennyi idő alatt - sőt, már hamarabb is - szépen kinő a gyep. Vedd elő a temperakészleted, és a kifújt tojásokat színezd pasztellárnyalatokra. A virágföldbe szúrj bele egy-két tucat barkát, majd a selyem- vagy szaténszalaggal átfűzött, száraz tojásokat akaszd fel rá, a maradék pántlikából pedig köss masnikat egy-egy ágra.

Színes tojáskavalkád

Amennyiben olyan szerencsés vagy, hogy van egy pici kerted, akkor ez a dekoráció garantáltan a zöld pázsit éke lesz. Persze akkor sem szabad elkeseredni, ha nincs földterületed, mert egy-egy vastagabb szárú növény - például a hibiszkusz - is alkalmas lehet a következő tojásfa elkészítéséhez. Sőt, csodaszépen mutat a dekoráció akkor is, ha aranyvesszőre lógatod fel a tojásokat.

Vegyél a méteráruboltban néhány méter sárga selyemszalagot, a legjobb, ha a keskenyebb változatot választod. Fújd ki a tojásokat, és fesd ki őket tetszésed szerint. Egy nagyobb varrótűbe fűzd be a szalagot, és a lyukakon áthaladva vezesd át a tojáson. Tegyél egy csomót az aljára, a tetejére pedig köss hurkot, majd akaszd fel a díszt a ra. Akár a kertben, akár a lakás egyik sarkában készítetted el a meseszép dekorációt, a körbeültetett színpompás tavaszi virágok nem hiányozhatnak a kompozícióból.

Tipp
Nagyon szépen mutat minden dekoráció esetében, ha a tojások három különböző, mégis harmonizáló színösszeállításban készülnek.

Játékos elegancia

Tudnod kell, hogy ehhez a tojásfához rengeteg türelemre lesz szükséged, mert elkészítése akár több napba is beletelhet. Első lépésként fújd ki a tojásokat, majd öblítsd át őket vízzel.

Húsvéti motívumokból nincs hiány
Akár még a megterített asztal dísze is lehet

A lyukakba is engedj, hogy belülről is megtisztítsd, ezután pedig tedd őket félre, hogy kívül-belül megszáradjanak. Fesd le őket fehérre vagy vajszínűre, majd hurkapálcára ráhúzva szárítsd meg őket.

Keress húsvéti mintákat, például nyuszit, csibét, bárányt, majd rajzold le őket egy lapra, amely elüt a világos tojástól. Ügyelj rá, hogy a motívumok ne legyenek nagyobbak, mint a tojás. A legjobb, ha a sablon kivágásához körömvágó ollót használsz, mert az apró kanyarokat ezzel a legkönnyebb követni.

A hobbiboltban vásárolt folyékony, átlátszó ragasztó segítségével rögzítsd a mintát a tojáson. Ha nem marad rajta, akár kétszer is kend át. Vágj hosszabb darabokat egy selyemszalagból, és egy nagy lyukú, hosszú tűbe fűzd be őket. Vezesd át a tojáson alulról, fent hagyj egy hurkot, majd még egyszer indulj lefelé. Alul a két kilógó szárra köss csomót, és néhány vázába állított cseresznyefa ágra akaszd fel őket.

Ezt is szeretjük