Nem a tehetség számított! Hát ezért lett Wolf Kati csak 22. az Eurovízión
Az Eurovíziós Dalfesztiválon elért alacsony pontszám sokak szerint nem az énektudást és az előadást tükrözte.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szombat esti Eurovíziós Dalfesztivál csalódást jelentő 22. helyezése viták és találgatások sorát indította el. Sokan igazságtalannak érezték a szavazást, mások a szomszédos országok közti összejátszást sérelmezték.

Kati átveszi a német rádió különdíját

A hazánkat képviselő Wolf Kati ennek ellenére csak kicsit érzi magát csalódottnak, és egyetlen percre sem bánta meg, hogy elindult a nemzetközi megmérettetésen.

Jogos volt a felfokozott várakozás

Az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjére május 14-én került sor, a düsseldorfi Arénában. A versenyben 25 ország előadója énekelte el dalát, a mi versenyzőnk ötödikként lépett a színpadra.

Kati fellépését nem véletlenül előzte meg akkora várakozás. A fülbemászó sláger a németeknél elnyerte az egyik rádió különdíját, miután a hallgatók az összes döntős produkció közül a magyar dalt szavazták meg a legjobbnak.

A szervezők utólag az elődöntők titkos eredményeit is megosztották a nézőkkel, mely szerint Wolf Kati dala 72 ponttal, vagyis az igencsak előkelő 7. helyen került be a finalisták közé.

A hazai reményeket a nemzetközi fogadóirodák előrejelzései is tovább növelték, hiszen mindegyikük az első ötbe, de minimum az első tízbe várta a magyar versenyzőt. A csalódást jelentő 22. helyezés nem tükrözi a nézők dal iránti rajongását sem.

Elmaradtak a várt szavazatok

Az Eurovíziós Dalfesztivál hivatalos oldalán például azt is mérték, melyik ország videoklipjét játszották le a legtöbben. Az adatok szerint a döntő előtti napokban 679 ezren hallgatták meg Kati előadásában a Szerelem miért múlsz? - angolul What About My Dream? - című magyar versenydalt.

Ezzel szemben az ezüstérmes olasz nóta nem is szerepelt a netezők kedvencei közt, de a bronzérmes svéd előadó, Eric Saade slágere is csak a nyolcadik legnézettebb videó lett a weboldalon.

Az európai országok szavazata ezek után hideg zuhanyként érte a magyarokat, hiszen Kati dalára mindössze tíz ország adott le szavazatot a 43-ból, maximális pontszámot pedig egyedül a finnektől kaptunk. A szomszédos és baráti kapcsolatot ápoló népek jellemzően egymásra szavaztak, mi, magyarok pedig a görög, a svéd és az izlandi produkciónak adtuk a legtöbb pontot.

A Femina Facebook-oldalán többen is kifejtették, a végeredmény nem a dal, hanem inkább hazánk megítélését tükrözi, van, aki szerint egyértelmű, hogy a politika felülírta a művészi értéket.

A határon túli magyarok - Romániából, Ukrajnából és Szerbiából - feltornázták a helyezésünket, de az eredmény még így is alulmúlta a várakozásokat. Hiába tapsolt és énekelt tehát 35 ezer néző Kati előadása alatt a düsseldorfi Arénában, az adatok szerint Európa sajnálatos módon nem díjazta az európai színvonalú produkciót.

Fotó: eurovision.tv

Ezt is szeretjük