Elhunyt Vekerdy Tamás - A neves gyermekpszichológus és író 84 éves volt
84 éves korában elhunyt Vekerdy Tamás, közölte a pszichológus, író családja.

84 éves korában elhunyt Dr. Vekerdy Tamás, ismert klinikai gyermek-szakpszichológus, nevelésügyi közíró, újságíró, műfordító és egyetemi oktató, a magyar oktatásfejlesztés jelentős egyénisége - közölte a család az MTI-vel.

Vekerdy Tamás 1935. szeptember 21-én született Budapesten. 1967-ben végzett az ELTE BTK pszichológia szakán, 1972-től a Nevelési Tanácsadó pszichológusa volt, 1983-tól pedig az Országos Pedagógiai Intézet főmunkatársa, majd tudományos tanácsadója.

1987-től részt vett az első hazai Waldorf-óvoda és -iskola megszervezésében Solymáron, 1991 óta a nappali Waldorf-tanárképzés szervezője és vezetője volt. 1990-től az iskolázás szabadsága Európai Fórumának közép-európai szóvivője, 1993 és 1997 között alelnöke is volt. 

vekerdy-tamas-ajanlo
Fotó: MTI/Beliczai László

Vekerdy Tamás gyermekpszichológus és író 

Vekerdy Tamás kamaszkorában gyermekorvosnak készült, később mégis verseket írt, és költő akart lenni. Végül a kettőt ötvözte, gyermekpszichológus és író lett belőle.

- Volt egy fantasztikus gyerekorvosunk, Steiner Bélának hívták, és olyan akartam lenni, mint ő. Számomra varázsló volt, aki azonnal meggyógyított, amint mellém ült, és megfogta a kezem. Hiába volt magas lázam, rögtön jobban lettem. Mindig úgy gondoltam, én is varázsló akarok lenni… Vagyis először gyerekorvos akartam lenni - mondta 2018 októberében a Nők Lapja Cafénak adott interjújában.

A sztárpszichológus később verseket írt, és költő szeretett volna lenni.

- Kamaszkoromban költő akartam lenni, az anyám azonban közölte velem 14 éves koromban, hogy az igazi tehetség ilyenkorra már kitör, rajtam pedig nem látszik. Kitörölhetetlen emlék. Mit csinált ezzel szemben apám? Darabonként megdicsérte a verseimet? Szó sincs róla. Vett nekem egy stilisztikát, és beleírta kézzel: „Tamáskám, én azt kívánom neked, hogy ne legyél költő, mert az egy nagyon nehéz életsors. De, ha mégis verseket szeretnél írni, akkor forgasd ezt haszonnal - árult el részletet a gyermekkorából.

Vekerdy Tamás és Szily Nóra 2018 januárjában a Femina Klub estjén.
Vekerdy Tamás és Szily Nóra 2018 januárjában a Femina Klub estjén.
Fotó: Femina/Karip Timi

Az ország egyik kedvenc pszichológusa volt

Az ország egyik kedvenc gyermek-szakpszichológusának őszinte, gyakran nyersnek tűnő mondanivalójára nem túlzás azt állítani, hogy milliók figyelték. A kisgyerekkor és a kamaszkor pszichológiai kérdéseivel foglalkozott, és ő volt az, aki igazán kiismerte, mire van szüksége a gyermeki léleknek. Hasznos gyermeknevelési tanácsai szülők százezreinek segítettek a nehéz pillanatokban.

Fáradhatatlanul járta az országot, és hirdette, hogyan lehetnének boldogabbak, sikeresebbek a gyermekek. Emellett a gyermekközpontú iskola megteremtésének elkötelezett harcosa volt, aki - ha kellett - nyíltan bírálta a magyar közoktatás hiányosságait.

Vekerdy Tamásnak számos publikációja, könyve, cikke jelent meg a témában, legismertebb művei közé tartoznak a következők: A szülő kérdez, a pszichológus válaszol; Másféle iskolák (Talán a Waldorf?); Kicsikről nagyoknak 1-2; Kérdezz! Felelek... Gyerekekről felnőtteknek 1-2; Az iskola betegít?; Fiatal szülők könyve (Beszélgessünk kisgyerekekről); Az óvoda és az első iskolai évek a pszichológus szemével; A Waldorf-iskola első három évének programjáról, kitekintéssel a 12. év végéig.

Munkásságát számos díjjal és kitüntetéssel ismerték el. 1985-ben megkapta a Kiváló Munkáért díjat, 1987-ben az Oktatásügy kiváló dolgozója, 1993-ban a Nemzetközi LEGO-díjat, 1996-ban a Kiss Árpád-díjat, 2000-ben a Budapestért díjat, 2006-ban a Pro Scholis Urbis díjat, 2014-ben pedig a Hazám díjat.

vekerdy-tamas-szoveg
Fotó: MTVA/Zih Zsolt

Vekerdy Tamás 1979-ben nősült harmadszorra, feleségül vette Honti Máriát, akitől négy gyermeke született: 1979-ben Dániel, 1981-ben János, 1986-ban Bálint és 1991-ben Anna lánya. A pszichológus 2018-ban a DTK: Elviszlek magammal című műsorban elárulta, ők milyen szülők voltak feleségével.

- Mivel két pszichológus is van a családban, nagyon elhatároztuk, hogy otthon csak civilek leszünk, mert megőrülnek tőlünk a gyerekek, és mi is megőrülünk magunktól. Talán el lehet mondani, hogy egy összetartó család vagyunk, de ez a feleségemnek köszönhető, aki a meleget, a jelenlétet, a mindig lehet beszélgetni elvet képviselte (….).

Minden este meséltünk a gyermekeknek, ezt szigorúan betartottuk - mert a látott mese nem mese, ez nagyon fontos! De az is megtörtént, hogy, amikor a két nagy fiú ökörködött az asztalnál, az ember óhatatlanul felordít, és az asztalra csap, és azt kiáltja: kuss, takarodjatok a szobátokba, és ott öljétek egymást! - Az esetek többségében nem ölik meg egymást - tette hozzá mosolyogva.

Otthon civil az ember, így lesz hiteles szülő is, nem kell, hogy reszketve, suttogva visszafogd magad. Létezz úgy, ahogy te magad vagy - árulta el D. Tóth Krisztának a műsorban.

Vekerdy Tamás a Femina.hu rendezvénysorozatának, a Femina Klubnak három ízben volt a vendége: 2017-ben az önfeledt gyermekből sikeres felnőtt - Avagy miért nem a kitűnő tanulókból lesznek topmenedzserek? témában beszélgetett vele Szily Nóra műsorvezető, 2018 januárjában pedig segítettek megadni a válaszokat olyan nehéz, szorongató kérdésekre, mint, hogy milyen módszerekkel lehet megakadályozni, hogy a válás örök nyomot hagyjon a gyermekben. 2019 januárjában a neves pszichológus Boldog gyerekből sikeres felnőtt címmel volt a Femina Klub vendége.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük