Életének 49. évében elhunyt Urbán Andrea: a színésznő a szinkronszakma kiemelkedő alakja volt
Urbán Andrea sokat játszott színpadon, a szélesebb nagyközönség elsősorban szinkronszerepei kapcsán ismerte.

Elhunyt Urbán Andrea - adta hírül a Szinkronjunkie blog Facebook-oldala. A színésznő július 27-én ünnepelte volna a 49. születésnapját. 

Urbán Andrea 1972. július 27-én született, a Nemzeti Színháznál kezdte pályafutását, később a Budapesti Független Színpadhoz, majd a Budapesti Kamaraszínházhoz került. Hosszabb időt töltött a Soproni Petőfi Színház társulatában, ahol számos kiváló alakítás fűződött nevéhez. Saját bevallása szerint nagy kedvencei közé tartozott A salemi boszorkányok Abigelje, a Hippolyt, a lakáj Terkája, a Sok hűhó semmiért Herója, az Egerek és emberek Curley-néja, a Marica grófnő szubrettje és az Ábel Teklája. 

Sokáig előszeretettel osztottak rá naivaszerepeket, ezért is örült, amikor a rendezők elkezdtek sokrétűbb, összetettebb karaktereket rábízni. A Karamazov testvérek manipulátor prostituáltjának, Grúsának kétszer is a bőrébe bújhatott, először a soproni teátrumban, majd a Szkéné színpadán, Kárpáti Levente Társulatával.

urban-andrea1
Fotó: Botond Márton

A soproni évek után a Budaörsi Játékszín társulatához szerződött, ahol többek között az Aranykoporsó Titanilláját, a Kassai polgárok Genovéváját, valamint a Barátom, Harvey! Mae Simmonsát alakította emlékezetesen. Az Éless-Színnel, amellyel a Budaörsi Játékszín régi gárdája állt újra össze, A néma levente című darabbal sokáig járták az országot.

A Száguldó Orfeum (2010 óta Ivancsics Ilona és Színtársai - a szerk.) megálmodójához, Ivancsics Ilonához nem csak munkakapcsolat, hanem mély barátság is fűzte. Több közös produkciót is színpadra állítottak, közülük talán a Panna, a pöttöm a legismertebb, melyben Urbán Andrea játszotta a főszerepet. 

urban-andrea4
Fotó: Németh Kriszta, Juhász Gábor

A sokoldalú színésznő mindig is szerette a beugrást, amikor csak rövid idő áll rendelkezésre felkészülni, sokat kell improvizálni. Ezt a készséget remekül tudta hasznosítani kommunikációs tréningeken is, de drámafoglalkozásokat is tartott gyerekeknek. 

- Azt a fajta koncentráltságot, amit ez a tevékenység igényel, színészként is kamatoztathatom, illetve be tudom építeni a szerepeimbe azokat a döbbenetes sorsokat, amiket a tréningek során megismerünk. Egy brazil sorozat forgatókönyve sem lehet olyan izgalmas és fordulatos, mint amit az élet produkál - mesélte 2015-ben a Feminának.

Gyerekként tanult zongorázni, később számos zenés darabban hallhatta a közönség gyönyörű hangját, aztán máshová kerültek a prioritások. Ezért is örült, amikor lehetősége adódott műsorvezetőként-játékmesterként is fellépni különböző rendezvényeken, ahol időnként egy-két dalt is előadott.

Urbán Andreát a szélesebb nagyközönség elsősorban a hangja alapján, szinkronszerepei kapcsán ismerte. A Nemzeti Színház stúdiósaként csöppent a szinkron világába, olyan nagy nevek mellett állhatott a stúdióban, mint Tolnay Klári, Sinkovits Imre, Sinkó László, Szakácsi Sándor. Szinkronizálta Drew Barrymore-t, Helen Huntot, Tori Spellinget, valamint Vanessa Paradist - utóbbiakat többször is. Első nagy feladatát a Büszkeség és balítélet 1995-ös, Colin Firth főszereplésével készült feldolgozásában kapta, a hatrészes minisorozatban Kitty Bennetnek adta a magyar hangját.

Az ő hangján szólalt meg a Beverly Hillsben Donna, a Will és Grace-ben Grace, a McLeod lányaiban Tess, a Címlapsztoriban Amanda, az Afrika gyöngyszemében Joanna. A Deadwoodban a könnyűvérű Trixie, a Downton Abbey-ben a komorna Anna Smith (később Bates) szinkornhangja volt.

- Az első komoly munkám a Beverly Hills 90210 volt, amelyben a Donna Martint játszó Tori Spellinget szinkronizáltam. Az amerikai színésznőnek Aaron Spelling producer-forgatókönyv író volt az édesapja, aki minden munkájában adott valamilyen szerepet a lányának - ezek egy részében később szintén én szólaltattam meg őt magyarul. A Büszkeség és balítélet című, gyönyörű drámasorozatban pedig Kitty Bennet voltam. A stúdióban a Mr. Collins magyar hangját adó Mikó István mellett álltam, aki direktorként éppen azon a nyáron szerződtetett a soproni Petőfi Színház társulatába.

urban-andrea2
Fotó: Botond Márton

- Természetes, nőies, de ha kell, határozott. Mindent el tud játszani, a Szent Johanna vágatlan változatában a főszereplő Ingrid Bergmant is megugrotta - mondta róla Kiss Virág színésznő, szinkronrendező 2015-ben a Feminának

- Kihívás volt ez a feladat, le kellett nyúlnom a lelkem legmélyebb bugyraiba, és többször sírás fojtogatott a felvétel alatt. Van, hogy percekig csak Bergman arcát mutatják egészen közelről, csak úgy süt róla a csalódottság és a fájdalom, amiért Isten elfordult tőle - árulta el a szerepről Urbán Andrea. 

A finom vonású, szelíd arcú színésznő is jobban kedvelte a kevésbé rokonszenves figurákat, amelyek révén megmutathatta azt a szenvedélyes oldalát is, amely sokáig rejtve maradt a közönség, de még a szakmabeliek előtt is.

- A Gyilkos sorokban a kedves, szőke Chloét szinkronizáltam, akit támadás ér a metrón, melynek során nemcsak ő sérül meg, hanem több utas is életét veszti - mígnem megtudjuk, az egészet ő maga rendezte meg egy szekta tagjaként, a világ különböző tájairól adoptált gyerekei segítségével.

urban-andrea3
Fotó: Németh Kriszta, Juhász Gábor

Nagy kihívást jelentett számára a Sue Thomas: F. B. Eye süketnéma főhősének szinkronizálása: nemcsak a karakter, hanem az őt megtestesítő amerikai színésznő is ezzel a fogyatékossággal él. Urbán Andreának úgy kellett artikulálnia, mint a valódi süketnémáknak, akik nem hallják saját magukat.

- Sok kolléga kényszerül elhagyni a pályát, annál is inkább, mert a film és a színház világában sincs túl sok lehetőség: mindkettő zárt kör, gyakran még castingot sem tartanak, és a szakma nagyobb része is csak utólag értesül arról, hogy készül valami. Számomra óriási dolog, hogy a szinkron révén is gyakorolhatom a hivatásomat. 

Férjével, Bozsó Péterrel többször kölcsönözték a hangjukat filmbéli pároknak, például a Las Vegas és a McLeod lányai sorozatokban. Urbán Andrea a Nemzeti Színiakadémián ismerte meg Bozsó Pétert, a színész 1996-ban, 23 éves korában vette el feleségül. Boldog, harmonikus házasságban éltek, egy kisfiuk született.

Világsztárok és magyar hangjuk

Sokszor egy-egy külföldi színésznő arca és a hozzá kapcsolódó magyar hang szinte összenőtt, és eredetiben már nem is élvezzük annyira a filmet, ha nem a megszokott hang társul a híres archoz. Hat népszerű magyar színésznőt mutatunk be, a képes összeállítással ízelítőt kaphatsz a munkásságukból, és azt is megtudhatod, vajon hasonlítanak-e az általuk szinkronizált világsztárra.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük