„Látszólag a színészet egy nőies hivatás, de valójában nem az”: Udvaros Dorottyával Winkler Nóra beszélget
Udvaros Dorottya a Femina Egy nő, több történet című videósorozatában arról is beszélt, hogy a színészetet miért tartja férfias szakmának.

cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Udvaros Dorottya Udvaros Béla rendező és Dévay Camilla színművésznő gyermekeként látta meg a napvilágot 1954. augusztus 4-én. Szüleihez hasonlóan ő is a művészvilágban kezdte bontogatni a szárnyait. 1978-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, karrierje során több teátrumban is megfordult, 2002 óta a Nemzeti Színház csapatát erősíti. 1983-ban megkapta a Jászai Mari-, 1990-ben a Kossuth-díjat, 2005-ben a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja lett. 

Rengeteg alkalommal és többféle szerepben bebizonyíthatta tehetségét a színpadon, Csehov művei például kifejezetten közel állnak a szívéhez. Az is előfordult, hogy férfit játszott. Úgy véli, ha a sors úgy hozza, a nők elképesztő férfihatározottsággal képesek működni, ez pedig az ő szakmájában kifejezetten előny - erről is beszélt Winkler Nórának a Femina Egy nő, több történet című videósorozatában, melynek teljes adását itt nézheted meg.

 

Udvaros Dorottya: a színészet csak látszólag nőies szakma

A Nemzeti Színház 2014-ben mutatta be az Ahogy tetszik című Shakespeare-darabot, melyben Udvaros Dorottya egy női ruhába bújt férfit, méla Jaques-ot alakította. Winkler Nóra kíváncsi volt rá, ilyen esetben hogyan tud nőként egy férfikaraktert úgy összerakni, hogy azt hitelesen tudja alakítani.

udvaros
Fotó: Femina/Kiss Marietta Panka

- Egyszerűen hadrendbe állítom a maszkulin vonásaimat, amik vannak. Az én pályám látszólag egy nagyon nőies hivatás, de valójában nem az, kőkeményen kell érdekérvényesíteni minden áldott próba minden percében.

Azt tapasztalta, mindenkinek megvannak a saját elképzelései egy-egy darabról és arról a karakterről, akit alakít, így teljesen természetes és normális, hogy lehetnek eltérések a nézőpontok között. A színésznek viszont muszáj kiállnia a saját ötletei mellett.

- Ha nem keresem meg a próbafolyamat alatt a helyemet, amiben végig tudom a dolgomat, akkor az összes többi előadás, akárhány évig játsszuk, szenvedés lesz, és egy állandó, kétségbeesett keresés.

Szerintem ez egy elég maszkulin foglalkozás, ez a látszatnak teljesen ellentmond.

udvaros 2
Fotó: Femina/Kiss Marietta Panka

Az is fontos, hogy a próbaidőszak folyamán az elképzelései illeszkedjenek a kollégái koncepciójával. 

- Mindenki elképzel magának egy kis gömböcöt, de ezeknek a gömböknek állandóan egymásba kell illeszkedniük. Úgy kell megteremtenem azt a kis gömböt, amiben vagyok, hogy folyamatosan tudjak kapcsolódni a többiekhez is. Ezért gondolom azt, hogy egy próbafolyamat őrült izgalmas dolog.

Udvaros Dorottya személyiségéhez tartozik, hogy vannak maszkulin vonásai, sőt úgy véli, rajta kívül sok más nővel előfordul, hogy férfikeménységgel kell beleállniuk bizonyos helyzetekbe.

- Gondoljunk bele, hogy a nőtársaink közül a civilek is milyen elképesztő férfihatározottsággal, keménységgel, eltökéltséggel képesek működni, cselekedni, amikor ezt követeli az élet.

Ezt is szeretjük