Ma 77 éves Trokán Péter: a Szomszédok sztárja remek formában vág neki az idei nyárnak

Trokán Péternek tavaly júniusban még nagy fájdalmai voltak, de az idei nyarat egészségesen, a gyógyszereit elhagyva élvezheti.

trokan-peter-cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Trokán Péter a Magyar Televíziózás történelmének részévé vált, amikor a Szomszédok című teleregényben eljátszotta Szelényi János erdőmérnököt. Az 1987-től 1999. december 30-ig futott sikerszéria több generáció kedvence, a mai napig sokan idéznek belőle.

Idén egy újabb korszakalkotó alkotásban szerepel: a Marsra magyar! című dokukomédia az első hazai gyártású, online, előfizetés nélkül elérhető sorozat.

Trokán Péter pszichológusként

Sportolással ki lehet ereszteni a gőzt, a nagy baráti beszélgetések során is könnyíteni tudunk a lelkünkön, meg tudjuk beszélni a problémáinkat, de előfordul, hogy olyan élethelyzetbe kerülünk, amikor szakember segítségét kell kérnünk, aki kívülről látja, és nagy szakmai tapasztalattal kezeli a nehézségeinket. 

Trokán Péter a Marsra magyar! sorozatban pszichológust alakít. A Feminának azt mesélte, 2020-ban, amikor covidos lett, ő is majdnem felkeresett egyet, mert nagyon megviselte a fertőzés, kórházba is került, valamint poszt-Covid-tünetekkel is küzdött. 

- Fizikailag és mentálisan is megszenvedtem: azt éreztem, mintha nem lettem volna ura a saját testemnek, mintha nem tudtam volna arról dönteni, mit csináljak. És fogalmam sem volt arról, hogy tudnék ebből az állapotból kimászni. Akkor már elkezdtek foglalkozni a poszt-Covid-szindrómával, ezért gondolkodtam azon, hogy pszichológus segítségét kérem. Végül más utat jártam be.

Trokán Péter a Marsra magyar! című sorozatban.
Trokán Péter a Marsra magyar! című sorozatban.
Fotó: Aradi Nóra

- Olyan helyzeteket kerestem, amikben sikerem lett. Találtam egy sorozatot a Netflixen, bevezetést a rehabilitációba, amit a meditációhoz alkalmaztam. Elkezdtem tanulmányozni és rendszeresen meditálni. Leginkább reggel, amikor nagyon rossz hangulatban ébredtem, és kilátástalannak tűnt a nap, azon tűnődtem, mit fogok csinálni, semmi jó nem vár rám: a nyavalyám megint gyötörni fog, a vérnyomásom meg ugrálni. A napi két meditáció nem várt eredményt hozott azzal, hogy rávezettek, a kialakult helyzetet csak én magam tudom megoldani - egyrészt türelemmel, másrészt minden helyzet megvizsgálásával. Miért vagyok ideges, miért vagyok türelmetlen vagy rosszkedvű, depresszióra hajlamos? A meditáció ezek feltárásában is segített. 

Megnehezítette a helyzetét, hogy a világjárvány miatt a szokásos nyári leállás mellett bezártak a színházak télen is, a székesfehérvári is, amelynek Trokán Péter társulati tagja. 

- Nagyon kevés volt a munka, itthon voltam, úgy éltem, mint egy nyugdíjas, amit nem tudtam hova tenni. Ezért is kellett átgondolnom, mi az az állapot, amibe kerültem, és miben van szükségem segítségre.  

A színész a sorozat ötödik részében egy pszichológust alakít.
A színész a sorozat ötödik részében egy pszichológust alakít.
Fotó: Aradi Nóra

A gerincét, a sérveit is kezeltetnie kellett, így végül egy manuálterapeutánál kötött ki, aki nem csak a konkrét fájdalommal foglalkozott. 

- Felfedezte, hogy iszonyú ideggörcsök vannak az egész testemben, és ezeket a poszt-covidos állapot tüneteiként azonosította be. Az idegesség, a feszültség hatására különböző idegpontok begyulladtak, ezért folyamatos fájdalommal küzdöttem, ami majdnem egy évig a gerincemből sugárzott ki az alkaromba. Különböző gyógyszerekkel és terápiákkal kezeltem, amik egy darabig hatottak, de aztán idővel már nem. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

- A manuálterapeuta közölte, hogy az ideggörcsöket kell megszüntetni. Ez mentálisan is használt, hiszen megszűnt a fizikai fájdalom, emellett a vérnyomsom is rendeződött: korábban négyféle gyógyszert szedtem, azokat a kardiológussal konzultálva le lehetett csökkenteni egyre. Ennek azért is örültem, mert minden gyógyszernek, amit a két év alatt szedtem, az összes mellékhatását megszenvedtem a lábzsibbadástól és -dagadástól kezdve a fél évig tartó köhögésig. 

trokan-peter
Fotó: Aradi Nóra

- Most már csak vitaminokat szedek, és a terapeutával konzultálva gyógytornázom, illetve a meditációt folytatom. Tavaly júniusban szörnyű fájdalommal kezdtem a nyarat, de idén már két-három hónapja teljesen jól vagyok. Hetvenen felül már kinek nincs baja a derekával vagy a gerincével: nekik azt javaslom, hogy a végtagból kisugárzó fájdalommal keressenek fel egy manuálterapeutát, aki meg tudja állapítani, milyen állapotban vannak az ideggócok, és kezdje el a gyógytornát. Örülök, hogy meg tudtam szabadulni a gyógyszereimtől. Lehet, hogy ha elmentem volna pszichológushoz, ugyanezt az utat ajánlotta volna. 

A Jászai Mari-díjas színész a korát ugyan érzi, de a július 4-én ünnepelt születésnapja körül nem csap nagy hűhót. A 77.-en sem lesz hatalmas ünneplés, szűk családi körben tartja. 

- A hatvanadikon volt egy nagyon nagy, két napig tartó buli nálam, amin az összes kollégám ott volt a Nemzeti Színházból. Csodálatos volt, nagyon jólesett. Jópofa szám volt a hatvanas, még lehetett is vele mit kezdeni, de hetventől már nincs mit ünnepelni, egyszerűen örülök, hogy a magam módján egészséges vagyok.  

Trokán Péter a Szomszédok című sorozatban Szelényi János erdőmérnököt, Alma párját, majd férjét alakította. Az utcán a mai napig felismerik, előfordul, hogy a sorozatbeli nevén szólítják.  

- Egy médiapszichológus jobban ki tudná elemezni, mitől van a mai napig ez a Szomszédok-mánia. Megnyitom a Facebookot, ahol van egy Szomszédok-csoport, ahol a róla írók sokszor nem is látták az eredeti adást, csak az ismétlések egyikét. Ez egy igazi siker, ami a befejezés után 23 évvel még mindig foglalkoztatja az embereket, még mindig napi téma. Szoktak még mindig „jánosozni”, de ez soha nem zavart, mert ezt a Szomszédok sikerének tudtam be. 

Sztárok, akiknek 40 felett született gyermekük

A Szomszédok egykori Almájának 53 évesen adatott meg, hogy gyermeke legyen. Fehér Anna 2011 júniusában adott életet kisfiának. Képes összeállításunkban megnézheted, kik azok a hazai sztárok, akik érett fejjel hozták világra első gyermeküket.

Cover-fotó: Aradi Nóra

Marsra magyar! május 2-ától, csak az Indexen.

Ezt is szeretjük