30 kilót hízott várandósan, amit 3 hónap alatt leadott - Tomán Szabinával Soós Andrea beszélgetett a Femina podcastjában
Tomán Szabina a Femina podcastjában mesélt a modellkarrierjéről, a szülés utáni diétájáról és arról is, hogyan vált belőle üzletasszony.

toman-szabina-soos-andrea-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tomán Szabina mindössze 16 éves volt, amikor megszólították az utcán, és javasolták neki, próbálja ki a modellkedést. Itthon olyan neves tervezőkkel dolgozott, mint Náray Tamás, vagy Makány Márta, 17-18 éves korától külföldi divatbemutatókon is fellépett. 

- A modellkedés alatt megtanultam, hogy mindenkinek teljesen más a szép. És ez teljesen rendben van! Nagyon sokszor találkoztam csukott ajtóval, és helyre tett, hogy nem mindenki szerint vagyok szép - mesélte a Toman Diet alapító tulajdonosa, a Cápák között üzletasszonya, női vállalkozói mentor Soós Andreának a Femina podcastjában, melynek teljes adását itt hallgathatod meg.

Tomán Szabina modellből lett üzletasszony

Tomán Szabina ma már ritkán dolgozik modellként, és az időhiány miatt csak olyanokkal, akikkel a hosszú évek alatt jó kapcsolata alakult ki. 

- Volt olyan pillanat, amikor azt mondtam, soha többet nem állok színpadra, vagy hogy

nekem ne mondja meg senki, hány centi legyen a derekam, hogyan nézzek ki,

és a hajamat ne változtassa soha többé senki olyan színűre, amilyenre ő akarja. Volt bennem egyfajta kiégésszerűség, de most már, hogy főállásban nem ezt csinálom, és látom, hogy feltörekvő divattervezők, akik a modellkarrierem alatt még csak tanulták a szakmát, milyen sikereket érnek el, mások az érzéseim. 

toman-szabina2
Fotó: Femina/Kiss Marietta Panka

A főállású modellkedést többek között azért hagyta abba, mert a sok megfelelési kritériumnak már nem volt akaratereje és ideje eleget tenni. Abból is elege lett, hogy egyik nap Athénban, a másik nap Milánóban ébredt, majd indult egy bemutatóra Tel-Avivba, így sokszor azt sem tudta, hol van. 

- Minden világklasszis modell előtt emelem a kalapom, mert ez az élet egyedüllétet is hoz magával, főleg az az út, aminek a végén már topmodellnek nevezheted magad. Sokszor magányos voltam. 17-18 évesen, a világ egy pontján, egy bőröndből élve megoldani azt, hogy éppen megfáztam, vagy begyulladt a szemem, miközben nem ismerem az embereket, a gyógyszereket, a nyelvet sem beszélem, nem egyszerű. Nagyon sok olyan problémával álltam szembe, amivel az itthoni, boldog családban élő gyerekek nem. Nekem nagyon hamar fel kellett nőnöm a feladatokhoz. 

Megelégelte a bőröndből ki- és bepakolást, azt, hogy mindig neki kellett alkalmazkodnia az adott helyszínhez, és a barátaival, a családjával nem tudta tartani a kapcsolatot. Egyik napról a másikra hozta meg a döntést, hogy abbahagyja a külföldi modellkedést. 

- Nekem még nem volt e-mail-címem, csak mobiltelefonom csillió összegért, ami kizárólag SMS-küldésre és telefonálásra szolgált, és néha az egész havi fizetésem a mobilszámlára ment el. A döntésben tehát az is közrejátszott, hogy nem voltak hozzám közel a szeretteim. Úgy is jöttem haza, hogy szeretnék családot alapítani, gyökeret verni, az anyanyelvemen beszélni, az itthoni tervezőkkel és modellekkel dolgozni. Nem hagytam abba a modellkedést, de elsősorban Magyarországra fókuszáltam. Aztán jött az elsöprő nagy szerelem, amiből született egy csodálatos kislányom, Amira, aki 15 éves lesz decemberben. 

toman-szabina-soos-andrea
Fotó: Femina/Kiss Marietta Panka

Az első terhessége alatt 30 kilót hízott, aminek gyökerei a modellmúltjában keresendők. Tisztában volt azzal, hogy ez a hirtelen változás nem egészséges, szülés után a teste igényelte is a súlyfelesleg leadását. 

Végre volt indokom, hogy nekem ne mondja meg senki, mikor és mennyit ehetek.

A várandósság kilenc hónapja alatt majdnem minden másnap új ételt, új éttermet próbáltam ki. Mindent megkóstoltam, amit megkívántam, semmit nem vontam meg magamtól. Sajnos a végén ebből egészségügyi probléma alakult ki, mert 30 kiló azért megterheli a szervezetet, és a babának sem jó - vallotta be a Femina podcastjában. 

toman-szabina3
Fotó: Femina/Kiss Marietta Panka

- Elkezdtem egy fehérjediétát, és közben sok olyasmit tanultam, amit be tudtam illeszteni, vagy nem használtam ugyan, de egy alternatíváját igen. Minden korábbi diétámat felülírta: amikor modell voltam, sokszor éheztettem magam, előfordult, hogy egy alma és light üdítők alkották a napi "étkezésemet". Az a fajta modell voltam, akinek meg kellett dolgoznia a külsejéért. Nagyon gyorsan fel tudok szedni egy-két kilót, de szerencsére jól működik a diéta, csak nagyon következetesen kell étkeznem. 

Miután a saját igényeire szabta a fehérjediétát, három hónap alatt visszanyerte az átlagtestsúlyát. Kidolgozta a program alapjait, és elkezdett a közvetlen ismerősöknek és barátoknak tippeket adni, akiknél a diéta szintén bevált. Idővel ebből nőtte ki magát vállalkozása, amit ma már sokan Toman Diet néven ismernek.

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ezt is szeretjük