Hosszú Katinka fotója könnyeket csal a szemekbe - Így reagált az olimpia elmaradására
Így reagált Hosszú Katinka és több magyar sportoló a tokiói olimpia elhalasztására.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kedden hivatalosan bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult kiszámíthatatlan helyzetre való tekintettel elhalasztják a XXXII. nyári olimpiai játékokat, amit 2020. július 24. és augusztus 9. között rendeztek volna meg. Thomas Bach, a NOB elnöke és Abe Sindzó japán miniszterelnök megállapodott abban, hogy a tokiói olimpiát a jövő évre halasztják, és legkésőbb 2021 nyarán kell megrendezni.

A modern kori játékok 124 éves történetében korábban nem volt példa halasztásra - mindez békeidőben. Törlésre igen, ötször: az első világháború idején az 1916-os berlini játékok maradtak el, a második világháború alatt az 1940-es, eredetileg Tokiónak, majd Helsinkinek ítélt, valamint az 1944-es londoni nyári, továbbá az 1940-es szapporói és az 1944-es Cortina d'Ampezzó-i téli olimpiát nem rendezték meg.

Hosszú Katinka az olimpia elhalasztásáról

A sportolók hosszú évekig keményen küzdenek, hogy kijussanak az olimpiára, sokuk esetében a halasztás egyet jelent azzal, hogy elesnek az olimpiai érem vagy részvétel lehetőségétől. A magyar sportolók közül mégsem zúgolódik senki, egyetértenek azzal, hogy a NOB döntése szükségszerű. 

Hosszú Katinka például egy megható fotót posztolt, amelyen a nagypapájával látható, aki az úszónő érmeit viseli a nyakában. Négyéves korában ő tanította meg úszni. "Nélküle sosem lettem volna az, aki ma vagyok. A sport és az Olimpia sokkal több, mint érmek és eredmények. Ez életforma!" - írta. 

Jakabos Zsuzsanna úszónő is egyetért az olimpia elhalasztásával, szerinte "önző és értelmetlen lenne ezen keseregni".

Az olimpiai ezüst- és bronzérmes Cseh László az Origo Sportnak azt nyilatkozta, bár a bejelentés előtt úgy gondolta, az olimpiáig nem lett volna vége a járványnak, és ha az illetékesek úgy ítélték meg, hogy a legjobb döntés az ötkarikás játékok elhalasztása, akkor ez így van jól. Ami a felkészülését érinti, ő egyelőre annak is örülne, ha medencébe tudna ugrani. 

- Szerintem kérdéses, hogy ebben az évben lesz-e egyáltalán nagy verseny. Én most elsősorban azt szeretném, hogy ez a világjárvány lecsengjen, mindenki rendben legyen, aztán ha ez megtörténik, akkor ráérünk majd foglalkozni a versenynaptárral - mondta a 34 éves sportoló. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes cselgáncsozó nagyon el volt keseredve, amikor kedden délután meghallotta a döntést. Számára a tokiói ötkarikás játékok elhalasztása azt jelentheti, hogy pályafutása véget ért.

- Először az futott át az agyamon, hogy kész, nekem ennyi volt, itt az idő visszavonulni. Azóta eltelt pár óra, túl vagyok a "sokkon", de le kell majd ülnöm, és átgondolni a folytatást. Októberben negyvenéves leszek, el kell fogadnom, hogy nem leszek fiatalabb, nem tudom, hogy még egy év felkészülést végig tudok-e csinálni. Nem akarok elhamarkodottan döntést hozni, kíváncsi vagyok arra is, hogy a Nemzetközi Judo Szövetség milyen kvalifikációs tornákat indít majd - mondta az Origo Sportnak

A 42 éves, háromszoros olimpiai bajnok kajakozó Kammerer Zoltán a Facebook-oldalán azt írta, nagyon más lesz a tokiói olimpia, de ettől függetlenül ugyanolyan lelkesedéssel és alázattal készül nap mint nap, mint tízévesen, élete első versenyére. 

"Biztos vagyok benne, hogy idén is lesz lehetőségünk megmutatni a tudásunkat… de most türelemre és összefogásra van szükségünk nekünk is és mindenkinek a világon."

Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó az M1-nek azt nyilatkozta, nehéz feldolgozni, hogy amire négy évet készültek, azt elhalasztják, de a NOB felelős döntést hozott. 

- Meglepődtem, hogy ilyen gyorsan hoztak döntés. Egy kicsit le is taglózott, de nem ért teljesen váratlanul, mert az elmúlt hetekben már sejthető volt, hogy nem az eredeti időpontjában lesz az olimpia. A NOB teljes mértékben felelős döntést hozott, ami nekünk, élsportolóknak nagy hiányérzetet okoz. Nehéz feldolgozni azt, hogy amire négy évet készültünk, azt elhalasztják, és még egy évet kell ebbe beleölnünk, de fel fogjuk tudni dolgozni.

Csipes Tamara olimpiai bajnok kajakos úgy véli, jó döntés született, egy csonka olimpia rendezése vétek lett volna. Őt nem zavarja, hogy egy évvel elhalasztották a tokiói olimpiát, nem érzi azt, hogy bármiféle akadálya lenne annak, hogy jövőre is úgy teljesítsen, ahogyan idén szeretett volna.

"Úgy gondolom, jó döntés született, mert az utóbbi időben a felkészülés már demotiváló volt. Egy csonka olimpia rendezése, azt hiszem, vétek lett volna, ezt senki sem akarta. Vannak pro és kontra érveim, de azt kell mondjam: engem nem vág földhöz, hogy egy évvel elhalasztják a rajtot. A menetrend nyilván át lesz variálva, de az én szempontomból nem érzem azt, hogy bármiféle akadálya lenne annak, hogy jövőre is úgy teljesítsek, ahogyan idén szerettem volna."

Kozák Danuta 2016 augusztusában a női kajak egyesek 500 méteres versenyének eredményhirdetésén a riói olimpián.
Kozák Danuta 2016 augusztusában a női kajak egyesek 500 méteres versenyének eredményhirdetésén a riói olimpián.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kozák Danuta ötszörös olimpiai bajnok kajakos, akitől a magyar szurkolók Hosszú Katinka mellett a legtöbb érmet várták a 2020-as tokiói olimpián, sajnálja a halasztást, de szerinte ésszerű a döntés, jelenleg az emberek egészsége fontosabb, mint az ötkarikás játékok. 

- Jelen helyzetben az olimpia elhalasztása minimum észszerű döntés, amit kicsit azért természetesen sajnálok, de mindannyiunk egészsége ennél sokkal fontosabb. Jelenleg én is önkéntes karanténban vagyok a családommal, mert úgy gondolom, hogy ezen az időszakon közösen, a lehető leghamarabb így tudunk túl lenni - mondta az Origo Sportnak

Hosszú Katinka estélyi ruhákban

Hosszú Katinka vehette át Az év európai női sportolója elismerést hétfő este a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) 83., budapesti kongresszusának keretében a Corinthia hotelben megtartott díjátadó ünnepségen. Képes összeállításunkban összegyűjtöttük azokat az estélyi és alkalmi ruhákat, amelyeket az elmúlt években nagy ritkán viselt. 

Ezt is szeretjük