Ilyen Tenki Réka és Csányi Sándor közös előadása: A döntés elgondolkodtat, megnevettet, és a gyomrodig hatol

Tenki Réka és Csányi Sándor A döntés című darabban szerepeltek először együtt a színpadon - erről is beszélgettünk a színésznővel a Femina interjújában.

tenki-réka-cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

2022. április 29-én mutatták be A döntés című darabot, amelyben Tenki Réka és Csányi Sándor először lépett színpadra együtt. A dr. Edith Éva Eger azonos című regénye alapján készült előadást volt szerencsém látni, így személyes élményemre alapozva kicsit sem érzem túlzásnak azt állítani, olyan színházi élményt ad, ami hosszú ideig, sőt akár egy életen át velünk marad. 

Bár a történet helyszíne az auschwitzi koncentrációs tábor, nem csak a második világháború borzalmait kívánja bemutatni. Ahogy a címében is látható, emberi döntések állnak a középpontban, hogy mindenki el tudja dönteni, hogyan éli meg azokat a helyzeteket, amelyeket az élet elé állít - a legborzalmasabbakat is. Az előadás teljes egészét Csányi Sándor találta ki és rendezte, a főszerepet Tenki Réka alakítja - a színésznővel a darabról, önelfogadásról is beszélgettünk a Femina interjújában.

Tenki Réka A döntés című darabban

- Az előadás tele van humorral, de emellett gyomorig hatoló mondatokkal és helyzetekkel is. Amikor elmondod az utolsó mondatot, legördül a függöny, kimennek a nézők, milyen gondolatok és érzések kavarognak benned? Le lehet tenni ezt a szerepet egyik pillanatról a másikra?

- Az az igazság, hogy az ember színészből van, egyből azt keresi, hogy mi volt az, ami az adott előadásban nem volt jó, min kellene változtatni. Elkezd racionálisan tekinteni az előadásra. 

A Döntés című darab egy jelenete.
A Döntés című darab egy jelenete.

- Persze, mindig van olyan mondat, ami másképpen vagy máshova hat, vagy amit másképpen hallasz meg, ahogy kimondod. Ezek mindig nagyon meglepőek, hogy vajon miért pont az a mondat hatott ma másképpen rám, mint ami szokott.

Nekem nem tart sokáig, hogy letegyem a szerepet, mert feltölt az, hogy adok. Hogy tudom, ezek a mondatok megmaradnak.

- Tudom, nem az lesz, hogy kimész az ajtón, és már másról kezdesz beszélgetni. Amennyire rám hatott a könyv, annyira hatnak Éva gondolatai a nézőkre is. És bizonyos mondatokat, gondolatokat el fognak vinni, ki fogják elemezni, és egy nehéz napjukon eszükbe fog jutni. 

Elárulta, számára a premiert megelőző munka, a próbák sokkal nehezebbek, mint amikor már aktívan játssza az előadásokat. A lelki csatákat ekkor szokta megvívni.

A döntés próbafolyamata nem csak az intenzitása miatt volt megterhelő, egyéves kutatómunka előzte meg: Csányi Sándorral megszámlálhatatlan mennyiségű könyvet olvastak a koncentrációs táborokról, kutatásokat és történeteket ismertek meg. Volt egy időszak, amikor le kellett állniuk, mert annyira elmélyültek a témában, hogy már ezzel álmodtak.

- Egyrészről azért volt fontos, hogy elővegyük ezt a könyvet, mert sajnos lassan az utolsó túlélő is elmegy közülünk, így nem lesz, aki megtestesítse, személyesen átadja, hogy volt a holokauszt. Titkon bennem volt, hogy tükröt állítsunk az embereknek, mikre vagyunk képesek, mi az, ami nem jó. Másrészt pedig a könyv lényege, az élni akarás miatt. 

Hogy fogadd el magad olyannak, amilyen vagy, szeresd magad, mert ez az egy életed van, amit megmenthetsz.

- Korábban nyilatkoztál arról, hogy neked is végig kellett menned az önelfogadás útján, mert nem láttad szépnek magad kislányként. Meg kellett küzdened azzal, amivel olyan sokaknak, hogy csúfoltak az iskolában?

- Szerintem ezzel minden gyereknek meg kell küzdenie, sőt minden embernek meg kell küzdenie. Nem ismerek olyan nőt, aki azt mondja, úgy szereti magát, ahogy van - de férfit se. Azzal nincs is baj, ha az ember fejlődni akar. Viszont úgy gondolom, mindenki egyedi és megismételhetetlen. El kell fogadni, hogy mindenkinek fel kell fedeznie a saját értékeit. Ki miben jobb, ügyesebb. 

- Mindenkinek adott valamit a Jóisten, a szülei meg a genetika, csak az a nehéz, hogy ezt meglássuk magunkban. Ez egy hosszú út, nyitottnak kell lennünk magunk felé. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- A te életedben volt olyan pont, amikor érezted, léptél egyet az önszeretet irányába, és megfogalmazódott benned, hogy jó úton jársz?

- Talán az Egyasszony (Péterfy-Novák Éva írónő Egyasszony - Aki nem félt elmondani, amiről mindenki hallgat című regénye alapján készült előadás – a szerk.) és A döntés után éreztem azt, hogy büszke voltam magamra, mert annyira kiléptem a komfortzónámból. Nem tudhattam, milyen lesz a fogadtatása, de nagyon hittem mindkét történetben. 

- Ha az önelfogadásról beszélünk, óhatatlanul meg kell említenünk a másik oldalt is, amit a közösségi média sugároz. Nagyon sokan akarják lemásolni azt a tökéletességet, amit az Instagramon látnak, úgy akarnak kinézni, ami megfelel a mostani szépségideálnak. Ezáltal pont az egyediség vész el. Mit gondolsz, a színház és a film lehet eszköz arra, hogy ezt a trendet más irányba terelje?

- Bárcsak azt mondhatnám, amit hallani szeretnél, hogy persze, készüljenek olyan előadások, amelyekben arra hívjuk fel a figyelmet, mindenki úgy jó, ahogy van, de sajnos azt látom, hogy nagyobb reflektorfényt kapnak azok, akik a social mediában szerepelnek. Színészként, ha nem szerepelsz különböző tévéműsorokban, akkor nem vagy. Régebben, például Rutkai Éváék idejében, ha a művészek elmentek egymást megnézni, ahogy beléptek a nézőtérre, mindenki felállt és tapsolt. Ma az számít, kinek hány követője van, az kap figyelmet. 

- El vagyok bizonytalanodva, a mai világban hogyan lehet normális értékek felé terelni a fiatalokat. Olyan előadásokban próbálok részt venni, amelyekről azt gondolom, tanító célzatúak és tényleg szórakoztatóak. Illetve próbálok felnőtteket és gyerekeket vinni, csoportokat szervezni színházi darabokra. Úgy csinálom a dolgomat, hogy azzal emberi értékeket tudjak közvetíteni. Nagykövete lettem a Jobb Veled a Világ Alapítványnak, akik hirdetik és tanítják a “Boldogságóra”- vagyis az érzelmi intelligencia fejlődésének kialakítását gyerekeknél-! Nagyon büszke vagyok, hogy megtanulhattam ezt a módszert és remélem, még több oktatási intézménynek felkeltjük az érdeklődését, hogy beiktassák a tanrendjükbe.

adontes ea horvathjudit print-8396

- Említetted a tévéműsorokban való szereplést. A férjeddel, Csányi Sándorral az ország egyik legismertebb színészpárja vagytok, de a televíziós műsorokat és a közös szereplést kerülitek. Nyilván ez egy tudatos döntés…

- Nem gondolom, hogy az embereknek tudniuk kéne, hogy mi hogyan élünk, hogyan játszunk a gyerekeinkkel vagy mit ettünk aznap. Szerintem ez egy magánügy. Az emberek jöjjenek el a színházba vagy a moziba, nézzenek meg, és az alapján ítéljenek meg! Mit hogyan csináltam, mit képviselek az előadásaimmal. Jó voltam-e, vagy sem. Rengeteg minden kiderül egy színészről, hogyan játszik! 

Csányi Sándor fia

Csányi Misi immár önálló fiatal felnőtt, aki évek óta építi a karrierjét a zeneiparban. 2019-ben csatlakozott a Damara zenekarhoz, a bandával egyre nagyobb sikereket érnek el. 

Pokorny Lia és Csányi Sándor fia már 19 éves: a zenész Misi helyes, mint az apja

Pokorny Lia és Csányi Sándor fia először adott interjút. Misi előtt ígéretes jövő áll a zeneiparban.

Elolvasom
Ezt is szeretjük