4+1 óriási tévhit és leleplezésük a kutyakajákról (x)
Sok tévhit kering a kutyatápokról, most lehull a lepel a leggyakoribbakról.

HF Superior nagy kutyik
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

- Kisállataink tartásával és helyes táplálásával kapcsolatban gyakran tévedünk mellékvágányra. A Facebook-csoportok „szakértői” bőkezűen látják el tanácsaikkal az internet népét, akik gyanútlanul dőlnek be a valótlan információknak - vallja mindezt dr. Zsigmond Gábor állatorvos, az ALPHAZOO Kft. ügyvezetője. Ebben a cikkben leleplezzük a legnagyobb tévhiteket és tanácsot adunk arra, hogyan érdemes kiválasztani a kedvencek számára legmegfelelőbb eledelt.

1. Az ELSŐ számú összetevő 

Kevesen tudják, hogy éppúgy, ahogy a humán élelmiszergyártásban, az állateledelek készítésére is szigorú szabályok vonatkoznak. Ahogy az emberi fogyasztásra szánt termékek csomagolásán szereplő összetevők között (összetétel) első helyen kötelező feltüntetni azt a hozzávalót, amiből a legtöbb található a termékben, ugyanúgy kötelező sorrend vonatkozik az állateledelekre is!

Innentől kezdve viszonylag egyszerű a választás, legalábbis szakértői szemmel biztosan: négylábú családtagjaink számára célszerű állati eredetű összetevőkben gazdag tápot választani. Ha az összetétel leírásában az első számú összetevő állati eredetű, jó minőségű fehérjéből származik, például friss pisztráng, bárány vagy szárított/dehidratált húsok, akkor jó irányban vagyunk.

HF Superior PR kepek trout

Ha viszont az összetevők között első helyen növényi eredetű fehérje található, például kukorica, kukoricaglutén vagy búza, búzaglutén, esetleg az állati származékok, akkor az a táp nagy részében ezeket az összetevőket tartalmazza, ami nem prémium minőségű összetevőket jelent.

TIPP: Nézd meg a HAPPY&FIT Superior Hipoallergén eledelek összetételét, amelyeken láthatod, hogy csak kiváló minőségű összetevők állnak első helyen!

2. A vacsoraasztal maradéka

TÉNY: A kutya őse a farkas. Ragadozó állat. Leginkább zsákmányállatokkal táplálkozott, azaz hússal, tudományosabban állati eredetű fehérjével és zsírral.

A humán táplálkozás nem hasonlítható össze a kutyákéval. Bármennyire is a család tagjaként tekintünk négylábú kedvencünkre, hosszú távon nem kielégítő számára, ha a vacsoraasztal maradékával etetjük. Fontos tudnunk, hogy sok olyan étel, amit mi, emberek szeretünk, a kutyának mérgező lehet. Ilyen például a dió, mogyoró, csokoládé, szőlő, hagyma, mazsola, kávé vagy az ilyen tartalmú ételek.

129026553 xl (1)

Természetesen nem kell a végletekig elmenni, és élő csirkével etetnünk kedvencünket, de célszerű olyan összetételű táplálékot adnunk neki, ami megegyezik hajdani zsákmányállatainak összetételével. Azaz húsalapú ételeket, amiben nem növényi eredetű fehérje van, mert utóbbiak fejlődési, működési zavarokat okozhatnak. A fehérjehiány többek között az immunrendszer védekezőképességének a csökkenését okozhatja, így könnyebben megbetegedhet az állat. 

Az otthoni „különfőzés” is lehet részben megoldás. Azért csak részben, mert jó minőségű táplálékot megfelelő arányban, olyan szakértelemmel és olyan minőségű alapanyagokkal (húsok, zöldségek, gyümölcsök), mint ahogyan egy német, 50 év tapasztalattal rendelkező gyártó teszi a HAPPY&FIT termékeinél, biztosan nem egyszerű feladat. Aki kiváló minőségű, táppal eteti kutyáját, amellett, hogy teljes értékű és kiegyensúlyozott beltartalmi értékű tápanyagot biztosít Kedvence számára, időt, pénzt, energiát spórol. Töltsük inkább az időt kedvencünkkel játékkal, nagy sétákkal, ne a tűzhely előtti kevergetéssel!

A kutyák nem vegetáriánusok, szükségük van állati eredetű fehérjére is.
A kutyák nem vegetáriánusok, szükségük van állati eredetű fehérjére is.

3. Ezek a flancos kutyakaják nagyon drágák! 

Lehetséges, hogy egy nagy zsák kutyatáp árát első ránézésre drágának találjuk, tény azonban, hogy prémium minőségű eledelből keveset kell adni kedvencünknek, mert kiválóan hasznosuló alapanyagokat tartalmaz, így a napi etetési költség valójában alacsony. Ha kiszámoljuk, jó eséllyel kiderülhet, hogy kutyánk napi etetési költsége prémium táppal etetve csak 300-400 forint között mozog (a kutya testméretétől és érzékenységétől függően).

Aki azt gondolja, hogy a gondoskodás kifejezésének legjobb módja az, ha minél púposabbra tömi kedvence etetőtálját naponta többször, az nagyon téved!

TIPP: a HAPPY&FIT tápok összetételét, alapanyagait olyan szakértők fejlesztették ki, akik pontosan tudják, hogy felnőtt, kölyök, érzékeny vagy nagyobb aktivitású kutyának milyen napi etetési mennyiségre van szüksége. Kövesd az útmutatást ahelyett, hogy minden vagyonodat a kutyatápra költenéd!

Nem kell tehát megijedni a „kevésnek tűnő” napi etetési mennyiségektől, hiszen a jó minőségű állateledel kutyádnak testsúlya és kora szerint optimális energiát és tápanyagokat biztosít. Ettől eltérni csak akkor érdemes, ha a kutya aktivitása az átlagostól eltérő (például kevesebbet mozog az átlagnál).

4. A csirke a leggyakoribb allergén

Felmérések szerint a bőrgyógyászati betegségben szenvedő kutyák közül csak minden 100. beteg panaszait okozza ételallergia. A bizonyítottan allergiában szenvedő állatok közül pedig csupán minden 10. állat allergiás táplálékeredetű allergénekre. Sokkal gyakoribbak a különböző környezeti allergének (pollen, atkák stb.), illetve a bolhanyál kiváltotta allergiák.

72495897 xl
Fotó: Csanád Kiss

Az elmúlt évtizedben is számos kutatás foglalkozott azzal a témával, hogy melyek a leggyakoribb eleségeredetű allergének kutyák esetében. Az eredmények tanulsága szerint a leggyakoribb allergének a kérődzők, ezen belül is a szarvasmarha-eredetű fehérjeforrások:

 • marhahús (36%),
 • tej (28%),
 • búza (15%),
 • tyúktojás (10%),
 • csirkehús (9,6%),
 • birkahús és a szója (kb. 6%).

Mindent összevetve az összes allergiás kutya csupán körülbelül 1%-a allergiás a csirkehúsra.

+1. A szárnyaszsír vagy a csirkezsír allergizál

A fehérjék és a zsírok nem keverendők! A szárnyaszsír nem fehérje, nem vált ki allergiát.

Azoknál a kutyáknál, akiknél eliminációs diéta során megállapítható vagy valószínűsíthető, hogy csirkefehérjére allergiások, nem mondható ki, hogy csirkezsírra is allergiásak. Ez két teljesen különböző tápanyag.

Egy webinárium során dr. Fodor Kinga állatorvossal beszélgettünk többek közt a csirkeallergia-témáról is. A doktornő közérthetően magyarázza el a témában kialakult tévhiteket.

Ha érdekel a téma, nézd meg a webinár felvételét a HAPPY&FIT Youtube-csatornáján, itt:

Mi a megoldás, ha kedvencünknél eliminációs diéta során kiderült, hogy táplálékeredetű intoleranciája van? 

Ismerkedj meg a HAPPY&FIT Professional Plus termékeivel! E terméksorban a Sensitive termékek kifejezetten érzékeny emésztésű kutyáknak készültek. A termékfejlesztéseknek köszönhetően 2020 szeptemberétől már elérhető a legújabb hipoallergén, gabonamentes terméksor is: a HAPPY&FIT Superior termékek, amelyek különleges összetevőinek köszönhetően minden kutyust levesznek lábukról!

5 tipp a jó minőségű kutyatáp kiválasztásához 

 1. Az összetevőlista első helyén jó minőségű, állati eredetű fehérje szerepeljen!
 2. A termék beltartalmát tekintve legyen gyümölcsökkel, zöldségekkel, gyógynövényekkel gazdagított, amelyek a könnyedebb emészthetőséget, a vitaminok, ásványi anyagok egyszerűbb felszívódását biztosítják!
 3. Választott tápunk ne tartalmazzon hozzáadott mesterséges aromákat, ízfokozókat, búzaglutént, szóját!
 4. A terméksorban az életszakaszokra bontott táplálás legyen biztosított (kölyök-felnőtt kutyáknak)!
 5. Táplálékintoleranciában szenvedő kutyusoknak legyen biztosított a hipoallergén táplálás!

Cikkünkben ajánlott HAPPY&FIT tápokat keresd az ALPHAZOO üzletekben, állateledel szaküzletekben és állateledel webáruházakban! Júniusban minden Superior termékhez egy nagyméretű, mosható fekhelyet adunk ajándékba!

(Képek forrása: Kiss Csanád)

Ezt is szeretjük